Voi probabil știți acei oameni care se laudă întotdeauna cu memoria lor perfectă? Posibil ei nu ar trebui să o facă, deoarece capacitatea de a-şi aminti totul, este total supraestimată.
La aşa o concluzie a ajuns o cercetare publicată în revista Neuron, care concluzionează că a uita nu doar este normal, ci chiar ne face mai inteligenţi (en).
În noul raport, cercetătorii Paul Frankland şi Blake Richards de la Universitatea din Toronto, sugerează că scopul memoriei nu este de a transmite cele mai exacte informații în timp.
Mai degrabă, spun ei, scopul memoriei este de a optimiza procesul de luare a deciziilor inteligente, ținând seama de ceea ce este important şi a omite ceea ce nu este.
„Este important ca creierul să uite detaliile irelevante, şi, în schimb, să se concentreze asupra lucrurilor care vor contribui la luarea deciziilor în lumea reală”, spune Richards (en), un membru asociat în programul Learning in Machines and Brains.
Vedeţi şi: Creierul poate curăța plăcile Alzheimer în timpul somnului
Cercetătorii au ajuns la această concluzie, analizând datele colectate timp de mulți ani cu privire la memorie , pierderea memoriei şi activitatea creierului atât la oameni cât şi la animale.
De exemplu, în unul din studiile lui Frankland pe șoareci, s-a constatat că pe măsură ce celulele noi se formează în hipocamp — o regiune a creierului asociată cu învățarea lucrurilor noi — aceste conexiuni noi suprascriu memoriile vechi şi le fac mai greu accesibile.
Această schimbare constantă a amintirilor vechi cu cele noi, ar putea avea beneficii evolutive reale, spun ei.
De exemplu, aceasta ne poate permite să ne adaptăm la situații noi, prin a înlătura informațiile depășite şi potențial înșelătoare.
„Dacă încercaţi a vă orienta călătorind prin lume şi creierul vostru mereu ridică întrebări conflictuale, acest lucru vă va îngreuna procesul de luare a unei decizii în cunoștință de cauză”, spune Richards (en).
Creierele noastre, de asemenea, ne ajută să uităm particularitățile evenimentelor trecute, în timp ce păstrează imaginea în ansamblu, ceea ce după părerea cercetătorilor ne oferă abilitatea de a generaliza experiențele anterioare şi de a le aplica mai bine situațiilor curente.
„Noi cu toţii admirăm persoane care pot trece Trivial Pursuit [joacă victorină de masă ] sau câștigă la Jeopardy [victorină TV], dar în realitatea evoluția ne-a format memoria nu pentru a câștiga un joc banal, ci pentru a lua decizii inteligente”, spune Richards (en).
Vedeţi şi: Capacitatea memoriei creierului uman este de zece ori mai mare decât sa crezut
„Şi când încercați să vedeți ceea ce este necesar pentru a lua decizii inteligente, am putea deduce că e sănătos să uiţi careva lucruri”.
Aşadar, ce înseamnă aceasta pentru acei din noi care uităm frecvent, lucruri pe care tocmai le-am citit, oamenii pe care recent i-am întâlnit şi unde am pus cheile?
În primul rând, într-o oarecare măsură, noi ar trebui să încetăm să ne subapreciem atât de tare, spune Richards.
„Desigur, voi nu doriți să uitaţi totul, iar dacă uitați mai mult decât e normal, aceasta ar putea fi un motiv de îngrijorare”, spune el (en).
„Dar, dacă sunteți printre cei care uită detalii ocazionale, aceasta probabil este un semn că sistemul vostru de memorie este perfect sănătos şi face exact ceea ce ar trebui să facă”.
În special în societatea noastră, cu acces la un computer aflat la depărtarea mâinii, creierul nostru nu mai are nevoie să stocheze informații cum ar fi numerele de telefon şi date care pot fi uşor găsite pe Google, spune Richards.
„În loc să stocheze informații irelevante, ce pot fi păstrate în telefoanele noastre, creierul nostru este eliberat pentru a reţine amintirile care într-adevăr prezintă importanţă pentru noi”, spune el (en).
Vedeţi şi: 7 curiozități psihologice impresionante despre voi înşivă pe care nu le ştiaţi
De asemenea, Richards recomandă să „curățiți” sistemul vostru de memorie în mod regulat prin efectuarea de antrenamente periodice în sala de gimnastică.
„Noi știm că exercițiile cresc numărul de neuroni din hipocamp”, spune el (en).
Da, aceasta poate cauza pierderea unor amintiri, spune el — „dar, acestea sunt exact acele detalii din viaţă voastră care în realitate nu contează, acelea ce vă vor putea împiedica la luarea unor decizii corecte”.
Lasă un răspuns