O bucată de craniu denisovan, a fost pentru prima dată identificată — o contribuţie remarcabilă la numărul mic de probe cunoscute a proveni de la cele mai enigmatice ramuri ale arborelui genealogic uman.
Paleontologul Bence Viola, de la Universitatea din Toronto, va vorbi despre descoperirea încă nepublicată la următoarea întrunire (en) a Asociației Americane a Antropologiei Fizice din Cleveland, Ohio, SUA, la sfârșitul lunii marte.
Se ştie foarte puțin despre Denisoveni (en), o ramură extinctă a homininilor şi un grup soră al neandertalienilor.
Doar patru reprezentanți ai omului Denisova au fost identificați anterior într-o singură peștera din Siberia.
Vedeţi şi: Fata preistorică a avut părinți aparținând diferitor specii umane
Primul Denisovan a fost descris în 2010 după un fragment al degetului mic.
Acest fragment de craniu, excavat cu aproximativ trei ani în urmă în aceeași peșteră din Siberia, reprezintă un al cincilea individ.
„Este foarte plăcut să avem în sfârșit fragmente de acest gen”, spune Viola.
„Acesta nu este un craniu complet, este doar un fragment. El ne oferă mai mult. Comparativ cu degetul şi dinți, este plăcut să-l ai”.
Dar, adăugă el, el nu este nici pe departe un schelet complet.
„Noi suntem întotdeauna lacomi”, râde el. „Noi dorim mai mult”.
Noua descoperire constă din două fragmente de legătură, de la partea posterioară, din stânga osului parietal, care formează laturile şi partea de sus a craniului.
Împreună, ele măsoară aproximativ 8 cm pe 5 cm.
Analiza ADN-ului demonstrează că fragmentul aparține unui Denisovan, chiar dacă el este prea vechi pentru a fi supus tehnicii de datare cu radiocarbon.
Viola şi colegii săi au comparat fragmentele cu rămășițele oamenilor moderni şi a neanderthalienilor, potrivit rezumatului pe scurt a conferinței, cu toate acestea Viola nu este dispus să discute detaliile a ceea ce ei au aflat, până la publicarea lucrării.
Vedeţi şi: Neanderthalienii – nu oamenii moderni – au fost primii artişti de pe Pământ, susţin experţii
„Este un lucru captivant”, spune Chris Stringer, un paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu, dar va fi prezent la aceeași viitoare conferință despre Denisovani.
„Dar, desigur, este doar un mic fragment. El, totuși, este important în creşterea speranțelor că materialul mai complet va fi recuperat”.
Din păcate, fragmentul nou este prea mic pentru a identifica alte cranii în altă parte decât în peştera Denisova fără informații genetice, necesare pentru susținerea diagnozei.
Cercetătorii încă mai așteaptă o astfel de descoperire, ceea ce ar contribui probabil la sporirea colectării şi înţelegerii denisovanilor.
Cercetătorii consideră că aceste hominide dispărute, au cutreierat pe larg Asia, dar datorită faptului că majoritatea fosilelor nu s-au păstrat suficient de bine pentru a fi supuse analizei genetice, a fost dificilă identificarea denisovanilor în altă parte.
În 2017, unii cercetători s-au întrebat dacă cele două cranii parţiale descoperite în China (en) ar putea fi de denisovani, totuși acest fapt rămâne neconfirmat.
„Ar putea fi posibil să vedem cât de bine această [nouă descoperire] se potriveşte cu fosilele chinezești, cum ar fi cele din Xuchang, despre care oamenii ca mine au speculat că ele ar putea fi de denisovani”, a spus Stringer.
Această lucrare a apărut pe SAPIENS .
Lasă un răspuns