Atingerea euforiei prin intermediul marijuanei ar putea să nu fie o distracție modernă.
Arheologii au găsit cele mai timpurii dovezi clare de până acum (en) că oamenii fumau canabis pentru proprietățile sale psihoactive acum aproximativ 2500 de ani în urmă.
Ei au găsit dovezi ale canabisului ars cu niveluri ridicate de tetrahidrocanabinol (THC) (substanţa din canabis responsabilă pentru sentimentul înălţător) pe 10 arzătoare pentru tămâiere, cunoscute ca mangaluri; arzătoarele au fost găsite alături de opt înmormântări umane pe un sit vechi cunoscut sub numele de Cimitirul Jirzankal (numit şi Cimitirul Quman) pe platoul Pamir din vestul Chinei.
Arzătoarele aveau un reziduu misterios pe ele, care în urma unui test chimic s-a dovedit a fi cannabis.
„Spre mirarea noastră, noi am identificat biomarkerii [canabisului]”, a declarat reporterilor la o conferinţă de presă co-cercetătorul studiului (en), Yimin Yang, profesor în cadrul departamentului de arheologie şi antropologie de la Universitatea Academiei Chineze de Ştiinţă.
Cercetătorii ştiu de zeci de ani că oamenii străvechi din estul Chinei au cultivat canabisul încă în anul 3500 î.e.n.
Dar acest canabis a fost cultivat ca o cultură de semințe oleaginoase şi de fibre, care respectiv avea proprietăți psihoactive scăzute.
Cu alte cuvinte, popoarele străvechi care au recoltat canabisul în aceste scopuri, probabil nu-l fumau sau ingerau pentru calitățile sale de înălțare.
Reziduurile de canabis găsite pe arzătoare, ne relatează o altă poveste.
Este posibil că oamenii străvechi să fi selectat în mod intenționat plante de canabis cu niveluri ridicate de THC şi apoi le fumau ca parte a unui ritual sau a unei activități religioase asociate cu aceste înmormântări, „posibil, de exemplu, cele țin de comunicarea cu divinul sau decedatul”, au scris cercetătorii în studiu (en).
Vedeţi şi: 23 de beneficii ale marijuanei pentru sănătate despre care probabil nu aţi știut
Cimitirul vechi
Arheologii au început excavarea Cimitirului Jirzankal în 2013 şi au fost intrigați să găsească arzătoare care aveau pietre de încălzire.
Pentru a determina ce au ars acești oameni vechi, arheologii au colaborat cu echipa lui Yang, care au folosit o tehnică cunoscută sub denumirea de spectrometrie de masă cu cromatografie în faza gazoasă (GC/MS) pentru a analiza reziduurile de pe arzătoare.
În primul test, cercetătorii au descoperit biomarkerii canabisului pe lemnul carbonizat din interiorul arzătorului.
Apoi, ei au analizat o probă veche de canabis de la cimitirul Jiayi de 2500 de ani din Turpan (en), China, unde planta a fost găsită așezată peste pieptul unui bărbat ca o pânză de înmormântare.
Acest test a arătat componente conservate ale canabisului, inclusiv cannabinolul (CBN), canabidiolul (CBD) şi cannabiciclolul (CBL).
Deşi, THC-ul nu se păstrează bine, CBN-ulul este un bun indicator că el este prezent.
Curios e că, cercetătorii au descoperit suficient CBN pe arzătoarele de lemn şi pe două dintre pietre, ce indică că nivelurile sale de THC erau mult mai mari decât cele de obicei găsite în plantele sălbatice.
Ca control, ei au testat probele de pe exteriorul arzătoarelor, dar nu au găsit nici un fel de canabinoide.
Este necesar de notat că, aceste morminte se conformează mai mult cu practicile vechi mortuare din Asia Centrală antică, ce cuprind mai degrabă teritoriile actuale a Uzbekistanului şi Kârgâzstanului, decât cele ale Chinei, au afirmat cercetătorii.
Vedeţi şi: Compusul din marijuana îndepărtează proteinele toxice Azheimer din creier
De unde se trage marijuana psihoactivă?
Majoritatea canabisului sălbatic, precum şi varietățile timpurii cultivate ale plantei, conţin niveluri scăzute de compuşi psihoactivi.
Deci, de unde a venit această varietate cu nivel înalt de THC?
Cercetătorii au două idei de bază.
Posibil o varietate sălbatică de marijuana cu niveluri psihoactive ridicate a apărut în mod natural, după care oamenii l-au găsit şi cultivat.
„Eu sunt de acord că oamenii vor căuta întotdeauna plante sălbatice care pot avea efecte asupra corpului uman, în special efecte psihoactive”, a declarat reporterilor co-autorul studiului (en), Robert Spengler, director de laborator la Institutul Max Planck pentru Ştiinţa Istoriei Umane din Germania.
Cum a apărut canabisul cu niveluri ridicate de THC?
Având în vedere că Cimitirul Jirzankal se află sus în munţi — la mai mult de 3000 de metri deasupra nivelului mării — plantele au întâmpinat stresori aici, ce le-a determinat să dezvolte mai multe proprietăți psihoactive, au spus cercetătorii.
În această ordine de idei, mediul montan extrem — cum ar fi temperaturile scăzute, disponibilitate scăzută a nutrienţilor, expunere excesivă la radiații ultraviolete şi intensitatea puternică a luminii — posibil, au determinat plantele să schimbe modul în care ele au produs s-au metabolizat anumiți compuși, ce ar putea duce la crearea unor cantități mai mari de compuși psihoactivi, au spus cercetătorii.
„Acesta este posibil factorul care leagă aceste plante — cele cu o producție mai mare de THC — cu înălţimile mai mari”, a spus Spengler (en).
„Dar tot aceasta este destul de teoretic, aşa că noi nu putem specifica exact care sunt mecanismele de la baza nivelului de THC mai înalt”.
O altă idee este că oamenii — fie în mod intenționat, fie din greșeală — au jucat un rol în creșterea proprietăților psihoactive ale plantei.
Posibil oamenii au crescut diverse plante de marijuana care au condus la soiuri cu niveluri mai ridicate de THC.
„Unele dintre ele ar putea fi fost domesticite rapid de oameni, pur şi simplu, prin faptul că au fost mutate sau transportate [pe rute comerciale cum ar fi drumul de mătase]… de la Caucaz până la Asia de Est”, a spus Spengler (en).
„Deci, este posibil ca oamenii să producă în continuare modificări evolutive asupra acestor plante fără a le cultiva intensiv”.
Cu toate acestea, faptul dacă marijuana psihoactivă a evoluat în mod natural sau dacă oamenii au jucat un careva rol, rămâne o „dezbatere deschisă”.
Acesta este cel mai recent studiu ce caută să descopere originile canabisului şi utilizarea sa istorică.
În luna mai, un alt grup de cercetători a postulat că planta de canabis a apărut probabil pe podişul tibetan (en), potrivit unei analize a polenului fosil.
Noua descoperire „furnizează încă o piesă din puzzle-ul arheologic biomolecular al ‘misterului persistent al Asiei Centrale’ şi al impactului său asupra dezvoltării culturale umane şi biologice timp de milenii”, a declarat pentru Live Science (en), Patrick McGovern, directorul ştiinţific al Proiectului de Arheologie Biomoleculară de la Muzeul Penn din Philadelphia, care nu a fost implicat în studiu.
Lasă un răspuns