Izotopul găsit în sedimentele de la fundul mării indică asupra unor ciocniri dintre obiectele sistemului solar lângă Marte.
Astronomii au descoperit dovezi captivante conform cărora o ruinare a unui asteroid a acoperit Pământul cu praf acum câteva milioane de ani în urmă.
Evenimentul a răcit dramatic planeta şi a declanșat o eră glaciară ce a fost urmată de creșteri majore ale numărului de noi specii de animale.
Lucrarea,condusă de Briger Schmitz de la Universitatea Lund din Suedia, a fost publicată recent în Science Advances şi oferă o perspectivă nouă privind impactul asupra evoluției planetei noastre cauzat de evenimentele interplanetare.
„Noi știm despre asteroidul de 10 km care s-a prăbușit pe Pământ acum 67 de milioane de ani şi a ucis dinozaurii, dar acest eveniment a fost mult mai diferit”, a declarat Schmitz pentru Observer (en).
Vedeţi şi: Un crater de impact de mărimea unui oraş a fost găsit sub gheaţa din Groenlanda
„Aceasta a avut loc acum aproximativ 470 de milioane de ani în urmă, când un asteroid de 3000 de ori mai mare decât ucigașul dinozaurilor a fost distrus în timpul unei coliziuni cu un alt asteroid dincolo de orbita planetei Marte.
Vedeţi şi: Descoperirea acestor fosile uimitoare dezvăluie un nou dinozaur cu pene irizate
El a umplut sistemul solar cu praf şi a provocat o diminuare majoră a luminii solare pe Pământ.”
Radiația redusă a condus la răcirea considerabilă a Pământului, declanșând o serie de epoci glaciare.
Apa a înghețat, calotele de gheaţă s-au extins, iar nivelul mării a scăzut, creând mări izolate mai puțin adânci, ideale pentru generarea de noi specii.
Apa rece conține mai mult oxigen dizolvat, ceea ce, de asemenea, a stimulat speciația.
Oamenii de știință deja știau despre apariția epocilor glaciare în această perioadă și că viața a avut parte de o creștere considerabilă a biodiversității, în special în mare.
Vedeţi şi: Un ADN vechi relevă istoria complexă a migrației oamenilor între Siberia şi America de Nord
A început creșterea primilor recife de corali și au apărut prădători ciudați cu tentacule, numiți nautiloizi (en).
Acest proces este cunoscut sub numele de marele eveniment Ordovician, sau Gobe.
Oamenii de știință au dus dezbateri în privința cauzei Gobe, dar acum, Schmitz, după ce a studiat particulele de praf din sedimentele de la fundul mării depuse la acea vreme, spune că acesta a fost declanșat de norii de praf asteroid.
„Sedimentele depuse în acest moment sunt bogate în izotopul heliu-3 — ce putea fi căpătat doar călătorind prin spațiu”, a spus el (en).
„Acesta este un indiciu crucial”.
Alţi oameni de știință au susținut ideea.
„Aceasta nu este neapărat răspunsul la toate întrebările pe care le avem privitor la Gobe, dar cu siguranță, leagă împreună mai multe observații”, a declarat pentru revista Science (en), Rebecca Freeman, de la Universitatea Kentucky din Lexington.
Cu toate acestea, cercetarea lui Schmitz a provocat, de asemenea, inters şi din alt motiv.
Pe măsură ce lumea se încălzește periculos, unii oameni de știință au venit cu ideea de a răspândi un voal de praf care să stea în spaţiu deasupra Pământului şi să reflecte lumina soarelui de la planeta noastră supraîncălzită.
Vedeţi şi: Încălzirea globală: Oamenii de știință climaterici înfig țărușul în inima argumentelor scepticilor
Ideea este controversată, deoarece ar putea avea mai multe efecte secundare neplăcute, spun criticii.
Acum, dovezile arată că un astfel de experiment a avut loc în mod natural 470 milioane de ani în urmă.
Rezultatul a fost o schimbare majoră a climei şi evoluției vieții aici pe Pământ.
„De aceasta cu siguranță face să ținem cont în anii următori”, a adăugat Schmitz (en).
Dan T says
Nu este clar daca este o noua etapa in diversificarea speciilor dupa ”explozia cambrianǎ”‘. Ar fi o diferenta de vreo 100 milioane de ani.