Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Oamenii de știință reconstituie întregul genom al unei femei din guma de mestecat de 5700 de ani

decembrie 23, 2019 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Femeia din neolitic a cărei ADN a fost complet reconstituit
ceasta este o impresie artistică a lui Lola, o femeie ce a trăit 5 700 de ani în urmă, reconstrucția a fost posibilă datorită analizei ADN-ul găsit într-o bucată de smoală de mesteacăn. (Imagine Tom Björklund)

Într-un studiu remarcabil, oamenii de ştiinţă au reconstituit genomul unui om străvechi ce a trăit acum 5700 de ani, pe teritoriul care acum este cunoscut ca Danemarca.

Nu există nici un fel de rămășițe fizice a femeii în cauză.

De fapt, totul ce avem la dispoziție, este doar o bucată mică de smoală de mesteacăn — o substanță asemănătoare cu gudronul, distilată din scoarța de copac încălzită.

În mod uimitor, această bucățică lipicioasă a fost suficientă pentru a ne vorbi nu doar despre faptul că femeia a umblat cândva pe Pământ, dar şi a ne sugera numeroase indicii despre identitatea ei.

Aceasta se datorează faptului că, smoala de mesteacăn era folosită nu doar ca adeziv la uneltele şi armele din piatră, până în Pleistocenul Mijlociu (care s-a încheiat cu aproximativ 126 000 de ani în urmă), dar şi era mestecată uneori de oamenii străvechi.

Smoala era mestecată din mai multe considerente, pentru a o încălzi, făcând-o astfel mai moale şi maleabilă pentru a o utiliza ca clei, precum şi ca medicament sau chiar în scop recreativ, la fel ca guma de mestecat modernă.

Această bucată de smoală de mesteacăn de la Syltholm a păstrat întregul genom al lui Lola. (Imagine: Theis Jensen)

Indiferent de motivul pentru care era utilizată, atunci când oamenii de știință descoperă exemplare bine conservante ale acestei substanțe vechi mestecate de oameni mult timp în urmă, în gumă uneori pot fi găsite urme de salivă, ceea ce ne permite să reconstituim informațiile genetice (en).

În cazul exemplarului din Danemarca — recuperat de pe situl arheologic Syltholm de pe insula daneză Lolland — a fost posibilă reconstrucția întregului genom al străvechiului rumegător de gumă; un luru, care potrivit cercetătorilor, nu a mai fost realizat niciodată în absenţa rămășițelor scheletice.

„Este uimitor să ai un genom complet uman obţinut din orice altceva decât os”, a spus cercetătorul principal şi geneticianul evoluţionar (en), Hannes Schroeder, de la Universitatea din Copenhaga.

Prin secvențierea exemplarului, cercetătorii nu doar au dezvăluit ADN-ul uman străvechi, dar şi cel microbian, ce reflectă microbiomul oral al persoanei care a mestecat smoala, precum şi ADN-ul cel vegetal şi animal, ce ar putea corespunde recentelor produse alimentare consumate de individ.

„ADN-ul este atât de bine conservat, încât am fost în stare să recuperăm un genom uman complet din probă… un lucru deosebit de important, deoarece, până acum, de pe site nu au fost recuperat nici un fel de resturi umane”, explică cercetătorii în noua lucrare (en).

Vedeţi şi: Un ADN vechi revarsă mai multă lumină asupra filistenilor biblici

Rezultatele evidențiază potențialul smoalei de mesteacăn masticabile ca sursă de ADN uman şi non-uman, ce poate fi folosită pentru a elucida unele momente din istoria, starea de sănătate şi chiar a strategiilor de subzistenţă ale populațiilor preistorice.

În special, această gumă de mestecat, a furnizat un set bogat de informații.

ADN-ul din această probă — despre care cercetătorii spun că este comparabil după calitate cu cel extras din dinții şi a oasele craniului bine conservate — sugerează că cel ce a mestecato a fost de sex feminin, cel mai probabil cu pielea întunecată, părul brun închis şi ochi albaștri.

Vedeţi şi: Primii britanici aveau o piele de culoare întunecată şi ochi albaştri, arată o analiză ADN a Omului din Cheddar

„Această combinație de trăsături fizice a fost remarcată anterior la alţi vânători-culegători europeni”, explică autorii, „sugerând că acest fenotip a fost răspândit în Europa mezolitică şi că răspândirea adaptivă a pigmentării deschise a pielii la populațiile europene s-a produs mai târziu în preistorie”.

De asemenea, rezultatele sugerează că strămoșii ei provin mai degrabă din Europa continentală, decât din populațiile de vânători-culegători ce locuiau în centrul Scandinaviei şi că ea trăit în momentul unei tranziții, când o perioadă cunoscută drept Cultura Mezolitică Târzie Ertebølle (en) (7300 – 5900 î.e.n.) a cedat locul Culturii Neolitice timpurii Cupă Pâlnie (en) (5900 – 5300 î.e.n.).

Acestă schimbare a dus la trecerea spre societăți agricole timpurii, dar ADN-ul individului Syltholm nu poartă nici un semn de ascendenţă neolitică de fermier.

Acest lucru sugerează, nu numai despre faptul că ea se încadra în partea ecuației culegător-vânător, dar şi că dezvoltarea agriculturii în această regiune s-ar fi putut derula mai lent decât au crezut anterior cercetătorii.

„Syltholm este complet unic. Aproape totul este sigilat în noroi, ceea ce înseamnă că conservarea resturilor organice este absolut fenomenală”, spune un membru al echipei (en), Theis Jensen, cercetător în arheologia mezolitică.

„Este cel mai mare sit al epocii de piatră din Danemarca, iar descoperirile arheologice sugerează că persoanele ce au ocupat situl, explorau puternic resursele sălbatice în epoca Neoliticului, perioada în care agricultura şi animalele domestice au fost pentru prima dată introduse în sudul Scandinaviei”.

Vedeţi şi: Un ADN vechi relevă istoria complexă a migrației oamenilor între Siberia şi America de Nord

Pe lângă ADN-ul uman, cercetătorii, de asemenea, au găsit dovezi de ADN de alun şi raţă — urme ce se consideră a fi provenite de la bucatele recent consumate de individ, înainte de a mesteca guma — şi semne ale mai multor tipuri de bacterii orale, inclusiv microbi asociați cu boala gingiilor şi a virusului Epstein-Barr, printre mulţi alţii.

Acest nivel de detaliere, păstrat în ceva ce a fost mestecat din trecere, acum 6000 de ani, sugerează despre potențialul științific incredibil pe care îl pot oferi astfel de gume antice — dacă vor mai fi descoperite şi alte probe de acest fel, ce conțin amprente preistorice.

„Aceasta ne-ar putea ajuta să înţelegem cum au evoluat şi s-au răspândit agenţii patogeni de-a lungul timpului şi ceea ce îi face deosebit de virulenţi într-un mediu dat”, spune Schroeder.

Rezultatele au fost prezentate în Nature Communications.

Filed Under: Istorie, Ultimele articole Tagged With: antropologie, descoperiri, evoluţie

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Jabuticaba - fructe exotice Brazilia
    Lume, Natură, Ultimele articole
    Jabuticaba: fructele exotice care cresc pe trunchi...

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Cercetătorii chinezi au realizat un nou record uimitor în materia inseparabilităţii cuantice

Râul Celeste din Parcul Naţional Tenorio, Costa Rica

25 Cele mai uimitoare descoperiri arheologice din istoria lumii — trebuie să le cunoască fiecare

Astronomii tocmai au confirmat cel mai îndepărtat obiect cunoscut din sistemul solar

Sfârşitul îmbătrânirii şi cancerului? Oamenii de știință dezvăluie structura enzimei „nemurirei”, telomeraza

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored