Noul telescop construit pentru a studia soarele a lansat primele sale imagini și ele sunt pur și simplu uluitoare.
Ele reprezintă suprafața soarelui în cele mai rafinate detalii nemaivăzute până acum — dezvăluind granule de convecție de dimensiunea statutul Texas din SUA și mici caracteristici magnetice — rădăcini ale câmpurilor ce se extind departe în spațiu.
Telescopul ce ne-a oferit aceste imagini poartă numele de Telescopul Inouye Solar Daniel. K al Fundației Științifice Naționale de pe vulcanul Haleakalā aflat pe insula Maui din Hawaii.
Vedeți și: Parker Solar Probe dezvăluie noi detalii despre soare
Observațiile sale incredibile vor oferi o mai bună cunoaștere a dinamicii sălbatice a suprafeței solare și a modului în care ea ne afectează pe noi cei de pe Pământ.
„Aceasta literalmente este cel mai mare salt efectuat în capacitatea umanității de a studia soarele de pe Pământ, de la Galileo încoace”, a spus astronomul Jeff Kuhn (en), de la Universitatea din Hawaii al Institutului de Astronomie Mānoa.
„Aceasta este o realizare mare”.
Aceste globule în mișcare, pe care le vedeți, sunt cunoscute sub numele de granule.
Ele sunt vârfurile celulelor de convecție din plasma solară, cu plasma încinsă în creștere la mijloc, care apoi cade în jos împrejurul marginilor, pe măsură ce se mișcă spre exterior și se răcește.
Vedeți și: Maşina masivă germană de fuziune nucleară a produs prima plasmă hidrogen
Fiecare granulă este uimitor de mare — până la 1600 kilometri în lărgime.
Statul american Texas are o lărgime de aproximativ 1270 de kilometri.
Tot aceasta în ansamblu este destul de uimitor, dar un interes deosebit pentru oamenii de știință sunt acele câmpuri magnetice, răsucite și încâlcite de plasmă, ce pot duce la furtuni solare puternice capabile să scoată din funcțiune rețelele de energie (deși extrem de rar) aici pe Pământ.
Furtunile solare mai slabe, oricum pot afecta sisteme de comunicare și navigație și pot genera aurore superbe, cu toate acestea, înțelegerea și capacitatea noastră de a prezice vremea spațială este extrem de limitată.
Aceasta este ceea ce oamenii de știință speră că telescopul Inouye Solar va ajuta să îmbunătățească.
„Aici pe Pământ, putem prezice foarte precis dacă va ploua aproape peste tot în lume, dar cu vremea spațială așa ceva nu e posibil”, a spus Matt Mountain (en), de la Asociația Universităților pentru Cercetări în Astronomie, ce administrează telescopul Inouye Solar.
„Previziunile noastre a timpului terestru rămân în urmă cu 50 de ani, dacă nu cu mai mult.
Ceea de ce avem nevoie, este să înțelegem fizica care stă la baza vremii spațiale, iar aceasta își ia începuturile de la soare, anume asta va studia telescopul solar Inouye Solar în următoarele decenii”.
Cu suita sa de instrumente de ultimă generație, unele din care încă urmează să fie disponibile online, telescopul va putea măsura și caracteriza aceste câmpuri magnetice mai bine decât era posibil până acum.
Aceste măsurători ne pot oferi un avertisment mult mai anticipat pentru furtunile solare; în prezent, noi aflăm despre ele aproximativ cu 48 de minute înainte.
Oamenii de știință speră că îmbunătățirea cunoștințelor noastre despre cum se comportă câmpurile magnetice la scară mică ce duc la o furtună solară ar putea îmbunătăți acest timp până la 48 de ore.
„Totul ține de câmpul magnetic”, a declarat Thomas Rimmele (en), directorul telescopului Inouye Solar.
„Pentru a descoperi cele mai mari mistere ale soarelui, noi trebuie să fim în stare nu doar să vedem clar aceste minuscule structuri de la 150 de milioane kilometri distanță, dar și foarte precis să măsurăm puterea câmpului magnetic și direcția sa în apropiere de suprafață, precum și a urmări câmpul pe măsură ce el se extinde în coroana de milioane de grade Celsius, atmosfera exterioară soarelui”.
Vedeți și: 20 Cele mai mari descoperiri ale deceniului
În următoarele luni, mai multe instrumente vor consolida puterea deja robustă a telescopului.
Spectropolarimetrul Criogenic Aproape-Infraroșu (CryoNIRSP) este proiectat pentru a lua măsurători ale câmpului magnetic al soarelui dincolo de discul solar vizibil, în coroană.
Spectropolarimetrul cu Difracție Limitată Aproape-IR (DL-NIRSP) va studia câmpurile magnetice și polarizarea lor cu rezoluția spectrală și spațială ridicată.
„Aceste prime imagini sunt doar începutul” a spus astronomul David Boboltz (en), de la Departamentul de Științe Astronomice a Fundației Naționale a Științei.
„Telescopul Inouye Solar va colecta mai multe informații despre soarele nostru în primii 5 ani de activitate, decât toate datele solare colectate începând încă de pe vremea când Galileo a îndreptat pentru prima dată un telescop spre soare în 1612”.
Telescopul va fi finalizat până în iunie a acestui an.
Abia așteptăm să vedem ce taine ale soarelui ne va mai dezvălui.
Lasă un răspuns