Inginerii Universităţii din Stanford au creat un microscop de hârtie la un preţ de mai puţin de un dollar, care este capabil să mărească de 2 mii ori. Descrierea lui a apărut iniţial în arhiva universităţii Cornell, pe scurt despre dispozitiv se poate citi pe situl Stanfordului.
Dispozitivul se strânge dintr – o bucată de carton, o diodă, baterie de tip buton şi a unei linze care este deja inserată în hârtie. Procesul de asamblare durează câteva minute şi nu necesită cunoştinţe speciale. După cum au arătat cercetările de teren, exactitatea ptrivirii elementelor constitue aproximativ 100 de microni. Atingerea unei aşa exactităţi a este posibilă datorită reglării de sine stătătoare a componentelor prin întinderea cartonului.
Preparatele se introduc în dispozitiv prin intermediul diapozitivelor standarte din sticlă. Pentru a vedea imaginea, se necesită de a aprinde diodul şi a apropia ochiul de orficiul ocularului. Claritatea microscopului se regulează prin mişcarea cu ajutorul degetelor mari a cursorului de hârtie.
Savanţii au creat mai multe versiuni a microscopului din hârtie cu câmp deschis, cu câmp închis, pentru iluminare fluorescentă, şi deasemeni o versiune care proectează imaginea pe perete. Preţul dispozitivului nu depaşeşte un dollar, necătând la asta ele rezistă, la căderi de la orce înălţime şi chiar la nimerirea sub picioarele utilizatorului.
După cum afirmă inventatorii, scopul principal a creării de aşa microscoape de hârtie a fost dorinţa de a simplifica radical diagnostica bolilor infecţioase în ţările slab dezvoltate, cum ar fi spre exemplu malaria. În afară de asta aceste microscoape pot fi folosite la cercetările de teren.
Lasă un răspuns