Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Uimitoarea poveste a Linei Medina, de cinci ani, cea mai tânără mamă din lume

noiembrie 14, 2020 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Lina Medina — cea mai tânără mamă din lume
Lina Medina cu fiul ei. Sursă: Wikimedia Commons

În 1939, o tânără sănătoasă, pe nume Lina Medina, a născut un băiețel la fel de sănătos.

Singurul detaliu demn de remarcat despre acest eveniment a fost vârsta mamei: ea avea doar cinci ani.

La începutul primăverii anului 1939, părinții dintr-un sat îndepărtat din Peru au observat că burtica fiicei lor de 5 ani s-a mărit.

Temându-se că umflarea continue este un semn al unei tumori abdominale, Tiburelo Medina şi Victoria Losea, stabiliți în Ticrapo, şi-au dus fetița la un medic din capitala Lima, aflată la o distanță mare de ei.

Vedeţi şi: Vaccina care “vindecă 97% din tumori” ar putea fi disponibilă într-un an

Spre uimirea şi groaza lor, medicul a descoperit că fiica lor, Lina Medina, era în a șaptea lună a sarcinii.

Doar la şase săptămâni mai târziu, pe 14 mai 1939, Medina a născut prin cezariană un băiețel sănătos de 2,7 kilograme.

Vedeţi şi: Cercetătorii chinezi au dat naştere la şoareci sănătoşi de la două femele, fără mascul

La vârsta de 5 ani, 7 luni şi 21 de zile, ea a devenit cea mai tânără fată din lume înregistrată ce a dat naștere unui copil.

Cazul ei a luat prin surprindere medicii pediatri ai timpului şi a căpătat o atenție națională, pe care ea şi familia ei nu şi-au dorit-o niciodată.

Medina nu a dezvăluit niciodată cine era tatăl şi, până în prezent, ea şi familia ei evită publicitatea din lumea exterioară.

În ciuda misterului ce continue să învăluie cazul celei mai tinere mame confirmate din lume, s-au dezvăluit mai multe informații despre cine a fost tatăl bebelușului Linei Medina — şi despre modul în care a rămas însărcinată.

Vedeţi şi: 46 de curiozități despre corpul uman

Un caz de pubertate precoce

Sursă: YouTube/Anondo BD

Născută la 23 septembrie 1933 într-unul dintre cele mai sărace sate din Peru, Lina Medina a fost una dintre cei nouă copii.

Şi, deși sarcina a venit ca un şoc tulburător pentru cei dragi (şi public), ideea că un copil de 5 ani ar putea rămâne însărcinat nu a fost pe deplin de neconceput de endocrinologii pediatrici.

Pubertatea precoce este o afecțiune genetică rară ce face ca corpul unui copil să atingă maturitatea sexuală a unui matur până la vârsta de opt ani.

Băieţii cu această afecțiune vor experimenta adesea o voce mai profundă, organe genitale mărite şi chiar creșterea părului facial.

Vedeţi şi: Primele clone de maimuţe au fost create în laborator

Fetele cu această afecțiune vor avea primul lor ciclu şi o dezvoltare a sânilor mult înainte de termenii normali.

Ea afectează aproximativ unul din 10 000 de copii.

Fetele aproximativ de 10 ori mai des decât băieţii au o astfel de afecțiune.

Vedeţi şi: O nouă metodă radicală poate edita direct celulele umane pentru a remedia bolile genetice

În majoritatea cazurilor, cauza pubertății precoce nu poate fi identificată.

Cu toate acestea, studiile recente (en) au descoperit că fetele tinere ce au fost abuzate sexual pot trece prin pubertate înainte de colegele de aceeaşi vârstă.

Din acest motiv, există suspiciuni că pubertatea precoce ar putea fi accelerată de contactul sexual la o vârstă fragedă.

Vedeţi şi: Fata preistorică a avut părinți aparținând diferitor specii umane

Un medic, dr. Edmundo Escomel, a relatat pentru un jurnal medical că Lina Medina a avut prima menstruație la doar opt luni.

Înainte de confirmarea sa, alte publicații susțineau că ea a avut cicluri menstruale regulate de la vârsta de trei ani.

O examinare ulterioară a Medinei de 5 ani, a arătat că ea avea deja sânii dezvoltaţi, șolduri mai largi decât cele normale şi o creștere osoasă avansată (adică post-pubescentă).

După toate aparențele, în momentul în care Lina Medina a rămas însărcinată — ceea ce s-ar fi întâmplat chiar în preajma când ea împlinise 5 ani — corpul ei era la fel ca al unei femei foarte mici, imature.

Lina Medina: gravidă la cinci ani

Lina Medina la spital cu copilul
Sursă: Wikimedia Commons

Pubertatea precoce este o explicație bună pentru sarcina Linei Medina, dar, evident, nu explică totul.

La urma urmei, ea însăși era încă copil. Aşa că cineva a trebuit să o lase însărcinată.

Şi având în vedere șansele de 10 000 la 1, această persoană, cel mai probabil, nu a fost un băiețel de cinci ani pubescent precoce.

Medina nu a divulgat niciodată medicilor sau autorităților cine este tatăl sau circumstanțele agresiunii ce trebuiau să aibă loc pentru ca ea să rămâie însărcinată.

Datorită vârstei tinere, s-ar putea ca ea să nu se fi cunoscut nici pe sine însuși.

Dr. Escomel, spunea chiar că ea „nu putea oferi răspunsuri precise”, atunci când era întrebată de tată.

Tiburelo, tatăl Medinei ce lucra ca argintar local, timp de o perioadă scurtă a fost arestat pentru presupusul viol al copilei.

Cu toate acestea, el a fost în cele din urmă eliberat, iar acuzațiile împotriva lui retrase, atunci când nu au putut fi găsite probe sau declarații ale martorilor în baza cărora să rămâie în continuare în detenție.

Tiburelo a negat insistent că ar fi întreținut relații sexuale cu propria fiică.

Într-un articol despre caz (en), publicat în Chicago Tribute în octombrie 1955, autorul Luis Leon a raportat că în multe dintre satele indiene îndepărtate din Peru se petreceau festivaluri religioase regulate pe tot parcursul anului, la care încă persista o atmosferă precreștina puternică.

Aceste evenimente frecvent evoluau în „orgii unde violul nu era ceva neobișnuit”.

Vedeţi şi: Strămoşii noştri au avut relaţii sexuale cu alte specii care au dispărut

Nu era nimic neobișnuit în faptul că, copii erau prezenți la aceste petreceri sau, cel puțin, nu erau la mare depărtare de ele.

În absența mărturiilor sau altor probe în cazul Linei Medina, inclusiv propriile ei dificultăți în a da declarații clare, această teorie oferă o explicaţie plauzibilă şi sfâșietoare.

O chestiune privată

Lina Medina cu copilul
Sursă: YouTube/Ileana Fernandez

Odată ce sarcina Linei Medina a devenit larg cunoscută, aceasta a atras atenția în toată lumea.

Ziarele din Peru au oferit fără succes familiei Medina mii de dolari pentru dreptul de a intervieva şi filma fiica lor.

Ziarele Statelor Unite la fel au profitat pentru a anunţa despre anomalie, făcând aluzie la detaliile obscene în fiecare paragraf.

Au fost făcute chiar şi oferte de a plăti familia, pentru a o aduce în Statele Unite cu scopul de a participa în ceea ce semăna cu un freak show (spectacol cu ciudați), deşi, desigur, aceasta nu era numit astfel.

Medina şi familia ei au refuzat să vorbească public.

Lina Medina — imagine în timpul sarcinii
Sursă: Wikimedia Commons

Posibil acest lucru a fost inevitabil, având în vedere natura uluitoare a stării Medinei şi aversiunea ei faţă de examinare, din care motiv unii observatori ar fi acuzat familia într-o afacere de înșelătorie.

În cei peste 80 de ani ce au trecut, acest lucru pare a fi puţin probabil să fie cazul.

Nici Medina şi nici familia ei nu au încercat să valorifice acest caz în vreun fel, iar dosarele medicale din acea perioadă oferă o documentație amplă despre starea ei.

Se ştie că au fost făcute doar două fotografii ale Medinei în timp ce ea era însărcinată şi doar una din acestea — o imagine de profil cu rezoluţie redusă — a fost făcută public în afara literaturii medicale.

De asemenea, dosarul ei conține numeroase relatări ale medicilor care au tratat-o, precum şi imagini radiografice clare ale abdomenului, ce arată oasele unui făt în curs de dezvoltare în corpul ei.

Analizele de sânge i-au confirmat sarcina la fel ca în cazurile obișnuite, iar lucrările publicate în literatură au trecut toate evaluările colegiale fără probleme, sugerând că cercetătorii contemporani nu au putut găsi careva neconcordanțe în datele raportate din cazul Medinei.

Chiar cu toată documentația din spatele istoriei ei, fiecare cerere de interviu a fost refuzată de Medina şi familia ei.

De fapt, ea va continua să evite publicitatea pentru tot restul vieții ei, refuzând în mod regulat să dea interviuri agențiilor internaționale de știri, în ziarele locale şi la programele de televiziune senzaționale deopotrivă.

Aversiunea Medinei faţă de lumina reflectoarelor continuă până în prezent.

Vedeţi şi: Căutarea mormântului Cleopatrei: Noua descoperire senzațională din Egipt oferă noi indicii

Viaţa Linei Medina după ce a devenit cea mai tânără mamă din lume

Lina Medina pare să fi primit îngrijiri medicale de bună calitate, mai ales pentru perioada şi locul în care a trăit, şi a născut un băiețel sănătos.

Vedeţi şi: Dieta vegană pe bază de plante poate înrăutăți sănătatea creierului

Nașterea a fost efectuată prin cezariană, deoarece, în ciuda șoldurilor lărgite prematur a Medinei, corpul ei suplu încă nu corespundea cerințelor pentru trecerea unui copil de dimensiuni mari prin canalul de naștere.

Copilul a fost numit Gerardo, în cinstea medicului ce a examinat-o pentru prima dată pe Medina.

După ce au fost eliberați din spital, copilul şi mama s-au întors în satul familiei Ticrapo.

Deşi mulți reporteri şi medici au încercat să o examineze în continuare, singurul expert ce a reușit să o facă, a fost Paul Koask, un specialist în educația copiilor la Universitatea Columbia.

Ea a vizitat familia Medina la doi ani după naștere şi a constatat că tânăra fată era „peste inteligenţa normală” şi că bebeluşul era „perfect normal”.

„Ea priveşte copilul ca pe un frate mai mic, la fel ca şi restul familiei”, declara Kosak.

Un obstetrician pe nume Jose Sandoval, care a scris o carte despre cazul Medina, spunea că ea prefera să se joace mai degrabă cu păpușile ei decât cu copilul său.

Gerardo a crescut crezând că Medina este sora lui mai mare şi a aflat adevărul doar în adolescență.

Intervievat în anul 1955 despre viața lui şi a mamei sale pentru portretul biografic, Gerardo susținea că vrea să fie medic când va creşte.

În ciuda faptului că nu a cunoscut defecte sau alte probleme de sănătate, Gerardo a murit relativ tânăr, la vârsta de 40 de ani, în 1979, de o boală osoasă.

Vedeţi şi: 9 cele mai bune căi de a îmbunătăți memoria, potrivit științei

Având statutul -record de cea mai tânără mamă, Medina a continuat să ducă o viață obișnuită în Peru.

La vârsta adultă-tânără, ea a găsit de lucru ca secretară la medicul ce a asistat la naștere, ceea ce i-a permis să învețe la școală.

Aproximativ în același timp, Medina a reușit să-l înscrie şi pe Gerardo la şcoală.

Ea s-a căsătorit cu un bărbat pe nume Raul Jurado la începutul anilor 1970 şi a născut al doilea copil în 1972, la vârsta de 39 de ani.

Medina şi Raul nu duceau o viaţă de oameni bogați, iar în 2002, cuplul era încă căsătorit şi locuia într-un cartier sărac din Lima, cunoscut sub numele de Chicago Chio.

Având în vedere atitudinea ei de-a lungul vieții faţă de publicitate şi privirile curioase din afară, probabil cel mai bine e ca viaţa Linei Medina să rămână privată.

Filed Under: Curiozităţi, Lume, Sănătate Tagged With: curiozităţi din lume, medicină, recorduri

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Jabuticaba - fructe exotice Brazilia
    Lume, Natură, Ultimele articole
    Jabuticaba: fructele exotice care cresc pe trunchi...

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

A existat un alt univers înainte de al nostru — iar energia lui iese din găurile negre, spune câștigătorul Premiului Nobel

Lentile de contact pentru vedere pe timp de noapte pot deveni realitate

Cât de rapid puteţi detecta aceste animale camuflate?

O comoară de animale fosile străvechi a fost descoperită în China

Un crater de impact de mărimea unui oraş a fost găsit sub gheaţa din Groenlanda

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored