
Dacă se va confirma, acest super-Jupiter masiv ne-ar putea schimba înţelegerea noastră despre sistemul în formare Beta Pictoris
Sistemul Beta Pictoris este un vârtej de activitate — un disc prăfuit plin de resturi, cu comete prăbușindu-se spre steaua centrală şi cel puțin o planetă uriașă.
Şi acum, pândind misteriosul sistem, astronomii au dezvăluit dovezi încă pentru un Goliaf planetar, cu o masă de nouă ori mai mare ca cea a lui Jupiter.
Vedeţi şi: Au fost găsite două planete potențial favorabile pentru viaţă, a unei stele din apropiere
O privire în mai deaproape a Beta Pic
La o vârstă de doar 23 milioane de ani, Beta Pictoris, sau pe scurt Beta Pic, este o stea relativ tânără.
Şi situată doar la 63 de ani lumină de Pământ, ea îi recompensează din belșug pe cei care o studiază.
De fapt, Beta Pic dezvăluie secrete despre dinamica formării planetare timp de 30 de ani.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă pentru prima dată au urmărit formarea unei planete
În 2008, astronomii au descoperit aici un super-Jupiter masiv, Beta Pictoris b (en).
Cu toate acestea, orbita sa ciudată înclinată a indicat că sistemul ar putea ascunde o altă planetă, spune Dániel Apai (en), profesor asociat de astronomie şi științe planetare la Universitatea din Arizona.
El a spus pentru Astronomy (en),că în ultimele trei decenii observațiile sistemului au scos la iveală mai multe componente ce păreau a fi în afara planului şi nealiniate.
Noua cercetare ar putea explica acest lucru.
„O ciocnire violentă din trecut a celor doi super-Jupiteri poate fi sursa mizeriilor din acest sistem planetar”, spune Apai (en).
Vedeţi şi: Jupiter este cea mai în vârstă planetă din sistemul nostru solar
Dovezile unei noi planete, Beta Pictoris c, au fost găsite cu ajutorul metodei vitezei radiale, ce detectează o planetă prin măsurarea modului în care steaua ei gazdă balansează învârtindu-se în jurul centrului general de masă al sistemului.
„Chiar dacă această tehnică a ajutat astronomii să găsească planete ce se rotesc în jurul stelelor similare cu Soarele şi a altor mai reci, aceasta este pentru prima dată când ea a fost utilizată pentru a detecta o planetă în jurul unei stele aşa de masive şi fierbinți ca Beta Pictoris”, a declarat pentru Astronomy (en) autorul principal, Anne-Marie Lagrange, de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franţa.
„Spectrul său este foarte diferit de cel al unei stele de tip solar şi mult mai puţin adaptat pentru căutări planetare”, a explicat ea (en).
Prima planetă a sistemului, Beta Pictoris b, a fost descoperită în alt mod, prin imagistică directă.

Maxwell Millar-Blanchaer, un om de ştiinţă la laboratorul Jet Propulsion al NASA concentrat asupra asupra studierii exoplanetelor, a declarat pentru Astronomy (en) că știrile despre Beta Pictoris sunt incredibil de interesante din cauza posibilităților pe care le deschide în ceea ce privește studiile atmosferice ale celor două planete, ce au mase similare.
El spune că:
Bogăţia descoperirilor de aici, ne-a oferit capacitatea de a ne forma o perspectivă mult mai completă asupra unor astfel de sisteme, comparativ cu orice altul de aceeași vârstă, ce la rândul său ne-a furnizat o înțelegere mai profundă privitor la formarea şi evoluţia planetelor sale
Cu toate acestea, Ignas Snellen, profesor de astronomie de la Universitatea Leiden din Olanda, ce nu a fost implicată în acest studiu, cheamă la prudenţă.
„Într-adevăr există semne a unei planete, dar eu personal cred că sunt prea puține pentru a fi siguri”, a spus Shellen (en).
Dacă existenţa planetei Beta Pictoris va fi confirmată, spune el, cercetătorii vor trebui să revizuiască înţelegerea sistemului, inclusiv măsurătorile masei primei planete şi comportamentul cometelor de aici.
Lagrange şi echipa sa au cerut deja cercetătorilor să revizuiască dinamica sistemului Beta Pictoris în lumina acestei noi descoperiri.
Ea spune că așteaptă cu nerăbdare să obțină mai multe date de la nava spaţială Gaia, pentru a primi o imagine a noii planete şi să-i determine orbita mai precis.
Cercetătorii au publicat noile descoperiri pe 19 august în revista Nature Astronomy.
Lasă un răspuns