Un nou tip de celule imune ce ucid majoritatea tipurilor de cancer a fost descoperit (en) din greșeală de oamenii de știință britanici, fapt ce ar putea fi un pas major în lupta cu boala.
Cercetătorii de la Universitatea Cardiff examinau sângele de la o bancă (de sânge) din Țara Galilor, pentru a găsi celule imune ce ar putea lupta împotriva bacteriilor, atunci când au dat de un tip complet nou de celule T.
Vedeți și: Un succes “fără precedent” în tratarea cancerului folosind celule T raportează oamenii de ştiinţă
Această celulă nouă poartă un receptor ce nu a mai fost văzut anterior, ce acționează ca un cârlig de prindere, neutralizând majoritatea cancerelor umane și în același timp ignorând celulele sănătoase.
În studiile de laborator, s-a arătat că celulele imune echipate cu noul receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.
Profesorul Andrew Sewell, autorul principal al studiului și expert în celule T de la Școala de Medicină a Universității Cardiff, a spus că este extrem de neobișnuit să găsești o celulă ce ar avea așa terapii largi de combatere a cancerului, fapt ce ne-ar putea oferi o perspectivă a unei terapii universale.
„Aceasta este o descoperire întâmplătoare, nimeni nu știa despre existența acestei celule”, a spus prof. Sewell pentru The Telegraph.
„Descoperirea nostră ne deschide o perspectivă unui tratament unic a cancerului, un singur tip de celule T, ce ar putea fi în stare să distrugă multe tipuri diferite de cancer răspândite la om.
Anterior, nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil”.
Întrebat dacă aceasta ar putea înseamnă că undeva în Țara Galilor se plimbă cineva complet imun la cancer, prof. Sewell a spus: „Posibil. Această celulă imună ar putea fi destul de rară sau posibil mulți oameni dispun de acest receptor, dar din anumite motive el nu este activat.
Noi, deocamdată, pur și simplu nu știm”.
Tehnologia, ce generează celule imune pentru lupta împotriva unor tipuri specifice de cancer există deja, dar în prezent sunt utile doar pentru unele forme de leucemie și nu funcționează în cazul tumorilor solide, care reprezintă majoritatea tipurilor de cancer.
Aceste tratamente — cunoscute sub denumirea de terapii CAR-T și TCR-T — implică prelevarea de celule imune de la un pacient, care apoi sunt modificate, astfel încât ele să se poată fixa de moleculele aflate pe suprafața celulelor canceroase.
Vedeți și: Prima terapie genică pentru tratarea leucemiei a fost aprobată în SUA
După care celule sunt crescute într-un număr mare și injectate în fluxul sanguin al pacientului.
Terapia CAR-T este administrată acum pentru anumite forme de leucemie, dar ea nu funcționează în cazul tumorilor solide.
Terapiile TCR-T pot funcționa și la alte tipuri de cancer, dar ele trebuie să se fixeze de moleculele numite HLA, ce variază foarte mult de la om la om.
În schimb, noua celulă se atașează de o moleculă de pe celulele canceroase numită MR1, ce nu variază la oameni.
Aceasta înseamnă, nu numai că tratamentul ar funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer, dar el va putea fi aplicat fără a fi personalizat pentru fiecare persoană în parte, crescând posibilitatea creării unor bănci de celule imune speciale pentru un tratament instantaneu „gata pentru folosință” pe viitor.
Când cercetătorii au injectat celulele imune noi la șoarecii ce suferă de cancer uman și cu un sistem imunitar uman, ei au primit rezultate „încurajatoare” de eliminare a cancerului.
Și ei au arătat că celule T ale pacienților cu cancer de piele, ce au fost modificate pentru a se lega de noul receptor, ar putea distruge nu numai celulele canceroase ale pacientului, ci și celulele canceroase din laborator a altor pacienți.
Vedeți și: A fost dezvoltat un laser care poate găsi şi distruge celulele canceroase din sânge
Prof. Sewell a spus că, „oamenii potriviți” sunt acum interesați de dezvoltarea potențialelor noi terapii și a spus că progresul ar putea acum să se miște „destul de rapid”.
Echipa spune că, studiile umane la pacienții bolnavi terminali vor putea deja începe în luna noiembrie, dacă noul tratament va trece testele de siguranță de laborator ce urmează.
Profesorul Oliver Ottmann, șeful de hematologie al Universității Cardiff, a cărui departament oferă terapie CAR-T, a declarat:
„Acest nou tip de terapie cu celule T are un potențial enorm de a depăși limitările actuale al CAR-T, ce încearcă să identifice ținte adecvate și sigure pentru mai mult de câteva tipuri de cancer”.
Profesorul Awen Gallimore, conducătorul departamentului de infecții și imunitate și imunității cancerigene al Universității la Centrul de Cercetare a Cancerului Wales, a adăugat: „Dacă această nouă descoperire se va confirma, ea va pune bazele unui noi medicament cu celule T ‘universal’, micșorând costurile enorme asociate cu identificarea, generarea și fabricarea de celule T personalizate”.
„Aceasta este cu adevărat captivant și posibil un mare pas înainte în ceea ce privește accesibilitatea imunoterapiei cancerului”.
Comentând studiul, Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, a declarat că aceasta a fost o descoperire captivantă ce a deschis ușa pentru o terapie celulară ce poate fi aplicată mai multor persoane.
„Noi ne aflăm în mijlocul unei revoluții medicale ce valorifică puterea sistemului imunitar de a combate cancerul.
Dar nu toată lumea răspunde la terapiile actuale și pot exista reacții adverse dăunătoare”.
„Echipa a demonstrat convingător că, într-un vas de laborator, acest tip de celule imune reacționează împotriva unei serii de celule canceroase diferite.”
„Noi încă trebuie să înțelegem exact cum ele recunosc și ucid celulele canceroase și, în același timp, nu răspund la celulele sănătoase umane”.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature Immunology.
Lasă un răspuns