
O structură uriașă, ce se întinde pe o lungime de aproape 1 400 de metri, a fost descoperită la capătul sudic al Mexicului.
Cercetătorii spun că aceasta ar putea fi cel mai vechi şi mai mare monument al civilizației Maya antice, vreodată descoperit.
Situl, numit Aguada Fénix, este situat în statul Tabasco, de-a lungul liniei de coastă al golfului Mexic.
El este atât de vast pentru perioada când a fost creat, încât descoperirea face arheologii să-şi recalibreze calendarul în ceea ce privește capacitățile arhitecturale ale misterioasei civilizații Maya.
Vedeţi şi: Scufundătorii au descoperit cea mai mare reţea de peşteri subacvatice, plină cu secrete Maya
Până în prezent, situl mayaş din Ceibal (la fel cunoscut ca Seibal) era considerat cel mai vechi centru ceremonial, datând cu aproximativ anul 950 î.e.n.
Aguada Fénix, ce măsoară peste 1400 de metri în cea mai alungită parte, se încadrează în aceeași perioadă de timp, estimată de cercetători a fi între anii 1000 şi 800 î.e.n.

Dar dimensiunea şi întinderea sa, îl fac să se deosebească de toate celelalte structuri din această perioadă descoperite până acum.
„Din câte noi știm, aceasta este cea mai veche construcție monumentală găsită vreodată în zona Maya şi cea mai mare din întreaga istorie precolumbiană a regiunii”, explică cercetătorii, conduși de arheologul Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona, într-o nouă lucrare (en) cu referire la descoperire.
Mai uluitor este faptul că această structură uriașă, aflându-se la vedere, a rămas neobservată timp de câteva secole, chiar şi de mexicanii moderni ce îşi petrec viaţa deasupra complexului vast.
„Aceasta este o zonă dezvoltată”, spune Inomata (en).
„Nu este în junglă; Oamenii locuiesc aici.
Dar acest site a rămas necunoscut, deoarece este atât de plat şi uriaş. El doar pare a fi un peisaj natural.”
Deşi Aguada Fénix este greu de sesizat, structura nu se poate ascunde de ochii ne-umani.
Vedeţi şi: Regate ascunse ale civilizației maya au fost dezvăluite sub baldachinul junglei din Guatemala
Observațiile aeriene cu ajutorul metodei LIDAR (Light Detection and Ranging) au detectat anomalia, dezvăluind platforma elevată ce măsura 1413 metri de la nord la sud şi 399 metri de la est la vest, înălțându-se la 15 metri comparativ cu zona înconjurătoare.
„Platourile artificiale pot fi caracterizate ca o monumentalitate orizontală, ce contrastează cu dimensiunile verticale ale piramidelor”, scriu autorii (en), notând că aspectul Aguada Fénix se aseamănă structural cu un exemplu al modelului Formativ de Mijloc Usumacinta (FMU), caracterizat printr-o formă dreptunghiulară, definită de rânduri de piste joase.
De la platformă se extind nouă piste, ea, de asemenea, înconjurată de structuri mai mici, printre care complexe UFM mai mici şi rezervoare artificiale.

Situl prezintă anumite similitudini cu siturile Olmec San Lorenzo şi La Venta din statul vecin Veracruz.
Vedeţi şi: A fost descoperit un uimitor cavou maya, cu un corp, comori şi ieroglife
Dar lipsa statuilor omenești la Aguada Fénix, ar putea servi ca un indiciu în ceea ce privește mayașii străvechi ce au populat acest complex, deosebindu-i de cei din Olmec.
„Spre deosebire de centrele din Olmec, Aguada Fénix nu posedă indicii clare de inegalitate socială pronunțată, cum ar fi sculpturi ce prezintă persoane cu statut înalt”, scriu autorii (en).
„Singura sculptură din piatră, găsită până acum la Aguada Fénix, înfățișează un animal”.
Dacă cercetătorii au dreptate în acest sens, site-ul ar putea fi extrem de important pentru a ne ajuta să înțelegem mai multe despre modul în care aceste societăți umane enigmatice au funcționat şi s-au organizat — în special, referitor la faptul dacă ei au practicat o formă de structură socială colectivă, ce excludea modelele ierarhice.
„Acest tip de înțelegere ne oferă implicații importante în privința capacității umane şi potențialul grupurilor umane”, spune Inomata (en).
„Posibil nu este neapărat nevoie de un guvern bine organizat, pentru a realiza astfel de proiecte uriașe.
Oamenii pot colabora pentru a obține rezultate uimitoare”.
Rezultatele au fost prezentate în Nature.
Lasă un răspuns