O coadă de dinozaur, veche de 99 milioane de ani, a fost găsită conservată în chihlimbar, o descoperire fără precedent, care a impresionat oamenii de ştiinţă.
Paleontologul chinez chinez, Xing Lida, a găsit acest exemplar de mărimea unei caise uscate, la o piaţă de chihlimbar din nordul Myanmar-ului, nu departe de frontiera chineză.
Acest fragment remarcabil era predestinat să o sfârşească ca o simplă curiozitate sau o piesă de bijuterie, deoarece comercianţii birmani credeau că în interior este prins un fragment de plantă.
„Eu mi-am dat seama că conţinutul este mai degrabă un vertebrat, probabil un theropod, decât o plantă”, a declarat Xing pentru CNN (en).
„Nu eram sigură că (comerciantul) a înţeles cu adevărat cât de important este acest specimen, dar el nu a ridicat preţul”.
„O descoperire ce se întâmplă odată în viaţă”
Descoperirile, care au pus mai multă lumină asupra faptului cum arătau dinozaurii, au fost publicate în numărul din decembrie al Current Biology.
Ryan McKellar, un paleontologist de la Muzeul Regal Saskatchwan din Canada şi co-autor la această lucrare, spune că a fost foarte surprins când Xing ia arătat prima bucată de chihlimbar.
„Este o descoperire ce se întâmplă odată în viaţă. Cele mai fine detalii sunt vizibile în trei dimensiuni”.
Fragmente de aripi de păsări din era dinozaurilor conservate în chihlimbar au fost găsite şi anterior, dar aceasta este pentru prima dată când ele au fost descoperite ca parte a unui schelet de dinozaur mumificat, a spus McKellar.
Vedeţi şi: Noul dinozaur descoperit poate rezolva misterul vechi de câteva decenii
Secţiunea cozii aparţine unui coelurosaurian – specie a aceluiaşi grup de dinozauri ca şi velociraptorii şi tiranozaurii.
O creatură de dimensiunile unei vrabii care ar fi putut dansa pe palma voastră.
Chihlimbarul, care cântăreşte 6.5 grame, conţine fragmente de oase şi pene, ce adaugă şi mai multe dovezi fosile la faptul că mulţi dinozauri mai degrabă purtau un penaj primitiv decât solzi.
Nu monştrilor solzoşi
McKellar a declarat că creatura ar fi avut o coadă ca un bici, similară cu cea a şoarecului, dar acoperită cu cu pene, asemănătoare cu cele care oferă formă şi culoare păsărilor.
Vedeţi şi: 51 Curiozităţi despre păsări
„Cu cât mai mult vedem astfel de dinozauri cu pene şi cât de răspândite erau ele, aşa lucruri ca velociraptorii solzoşi par să fie tot mai puţin probabili şi ei în ansamblu devin tot mai asemănători cu păsările”, a spus el.
„Ei nu sunt la fel ca monşti solzoşi de tip Godzilla precum am gândeam odată”.
Pigmentarea penelor conservată în chihlimbar, le permite oamenilor de ştiinţă să evalueze cu o oarecare certitudine faptul cum ele arătau.
Văzute sub microscop, penele sugerează că, creatura avea o culoare maro castanie şi albă.
„Aceasta într-adevăr subliniază importanţa chihlimbarului ca o ancoră pentru studiile viitoare. Noi detectăm caracteristici pe care nu le putem vedem în fosilele sedimentate”, a spus McKellar.
Studiile anterioare privitor colorarea dinozaurilor au trebuit să se bazeze pe dificila sarcină de a captura informaţii de la melanozome – mici structuri înhumate în pene care le oferă culoare – comparându-le cu penele păsărilor.
Vedeţi şi: „Cel mai mare dinozaur” a fost descoperit în Patagonia
În filmul franciză „Jurassic Park”, oamenii de ştiinţă au extras ADN-ul din sângele găsit în interiorul insectelor conservate în chihlimbar.
McKellar a spus că, deşi, în coadă au fost găsite ţesuturi moi şi sânge putrezit, nici un material genetic nu a fost conservat.
„Din păcate, rezolvarea din Jurasic Park este încă un ‘nu’ – acest lucru este cu siguranţă din domeniul science fiction”, a spus el.
Lasă un răspuns