Oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la Universitatea Naţională Australiană (ANU), spun că au detectat pentru prima oară o gaură neagră ce înghite o stea neutronică.
Stelele neutronice şi găurile negre sunt rămășițe super-dense ale stelelor moarte.
Vedeţi şi: Un tip straniu de materie ar putea fi ascuns în interiorul stelelor neutronice
Miercuri, pe 14 august 2019, aparatele de detectare a undelor gravitaționale din Statele Unite şi Italia au detectat ondulări în spațiu şi timp în urma unui eveniment cataclismic ce s-a întâmplat la aproximativ 8,550 milioane kilometri distanţă de la Pământ.
Evenimentul, numit 190814bv, a fost detectat de interferometrele LIGO (Observatorul Interferometru Laser de Unde Gravitaţionale) şi Virgo şi, în baza analizei inițiale, există şanse de 99 la sută că aceasta este o interacţiune explozivă dintre o gaură neagră şi o stea neutronică.
Profesorul Susan Scott, de la Şcoala de Cercetare în Fizică a ANU, a declarat că observațiile echipei au corespuns cu primele puncte din lista lor inițială de așteptări, ce a inclus fuziunea a două găuri negre şi coliziunea a două stele neutronice.
„Aproximativ 900 de milioane de ani în urmă, această gaură neagră, asemenea unui Pac-man, a mâncat o stea foarte densă, cunoscută ca stea neutronică, posibil stingând steaua imediat”, a spus profesorul Scott (en), conducătorul Grupului Teoriei Relativității Generale şi a Analizei de Date la ANU şi investigatorul şef la Centrul de Perfecţiune ARC pentru Descoperirea Undelor Gravitaţionale (OzGrav).
„Telescopul SkyMapper al ANU a reacționat la alerta detectării şi a scanat întreaga regiune probabilă a spațiului în care a avut loc evenimentul, dar nu a găsit nici o confirmare vizuală”.
Oamenii de ştiinţă analizează în continuare datele pentru a confirma dimensiunea exactă a celor două obiecte, dar constatările iniţiale indică cu o probabilitate foarte convingătoare că o gaură neagră cuprinde în braţele sale o stea neutronică.
Odată cu prima detectare uimitoare a undelor gravitaționale — o coliziune dintre două găuri negre — anunţată în februarie 2016, acest domeniu a avansat rapid.
Tehnologia este atât de sofisticată încât poate detecta chiar şi coliziuni între două stele neutronice — obiecte mult mai puțin masive decât găurile negre.
Dar o coliziune între o gaură neagră şi o stea neutronică ne-a scăpat din vedere până acum.
Vedeţi şi: Au fost detectate semne a coliziunii galaxiei noastre Calea Lactee cu alta
O detectare părea să fi fost un astfel de eveniment, la începutul acestui an, dar şansele au fost de doar 13 la sută.
Dar raportul semnal zgomot a fost atât de slab, încât astronomii nu au mai urmărit-o.
Acesta nu este cazul S190814bv. Semnalul este cu adevărat puternic, iar astronomii sunt încântați — dacă este într-adevăr o coliziune între o stea neutronică şi o gaură neagră, aceasta va fi pentru prima dată când a fost observat un astfel de sistem binar.
Aceasta înseamnă că astfel de sisteme binare, ipotetice până acum, sunt cu adevărat posibile.
Noi putem chiar obține indicii cu privire la formarea lor — s-au format ele oare ca un sistem binar, trăind, crescând şi murind împreună?
Sau gaura neagră a capturat o stea neutronică în trecere pe orbita sa?
Credeți sau nu, noi putem afla toate aceste lucruri din semnalul undei gravitaționale — ondulații în spațiu-timp cauzate de o coliziune masivă, similar valurilor cauzate de o piatră căzută într-un lac — dacă ea este suficient de puternică.
Indiciile despre formarea sistemului binar sunt codificate în forma undelor, ce ne pot vorbi şi despre masele obiectelor individuale, viteza şi accelerația acestora.
Rezultatele finale se aşteaptă a fi publicate în revistele științifice.
„Oamenii de știință nu au detectat niciodată o gaură mai mică de cinci mase solare sau o stea neutronică mai mare de aproximativ 2,5 ori ca Soarele nostru”, a spus profesoru Scott (en).
„În baza acestei experiențe, suntem foarte încrezători că tocmai am detectat o gaură neagră ce înfulecă o stea neutronică.
Cu toate acestea, există o probabilitate mică, dar intrigantă, ca obiectul înghițit să fie o gaură neagră foarte ușoară — mult mai uşoară decât orice altă gaură neagră cunoscută din univers.
Acesta va fi un premiu de consolare cu adevărat minunat”.
ANU joacă un rol principal în parteneriatul Australiei cu Observatorul Interferometru Laser de Unde Gravitaţionale (LIGO), care este cel mai sensibil instrument științific construit vreodată şi cuprinde doi detectori gemeni în SUA.
Observatorul Gravitațional European are un detector de unde gravitaţionale în Italia numit Virgo.
Lasă un răspuns