Un dinozaur fosilizat ca prin minune – acum putem vedea nu doar scheletul, dar într-adevăr cum arăta
O fosilă într-atât de bine conservată încât pare a fi o statuie, a fost prezentat zilele acestea la un muzeu din Canada.
Fosila cu o vârstă de 110 milioane de ani, poreclită „tanc cu patru picioare”, a fost găsită de un miner, o descoperire atât de rară încât a fost descrisă ca un câştig în loterie.
Mâncătorul de plante blindat, este fosila cea mai bine conservată de acest gen găsită vreodată, potrivit National Geographic.
Fosila a fost descoperită de Shawn Funk, când el săpa la mina Millenium în apropiere de oraşul Fort McMurray din regiunea Alberta, Canada, pe data de 21 martie 2011.
El a lovit ceva ce nu părea să se potrivească cu roca de aici şi a decis să se uite mai atent.
Fosila descoperită a fost trimisă la Muzeul de Paleontologie Royal Tyrrell.
Următorii şase ani ei au lucrat la dezvăluirea fiarei dintr-o grămadă de rocă ce cântărea 1100 de kilograme.
Potrivit muzeului, acesta este cel mai bine conservat dinozaur blindat din lume, ce include pielea şi armura, şi este întreg de la bot până la şolduri.
Au fost necesare peste 7000 de ore la pregătirea acestui specimen pentru cercetare şi expunere.
După munca grea depusă, rezultatul este gata pentru a fi prezentat.
Şi aceasta ne arată modul în care creatura veche utiliza armura solzoasă pentru a se apăra.
Vorbind pentru National Geographic, paleontologul Jacob Vinther, de la Universitatea din Bristol, a declarat: „Ai putea spune că s-a plimbat chiar acum câteva săptămâni. N-am mai văzut aşa ceva”.
Fosila este o specie nou-găsită de dinozaur, care a trăit în perioada mijlocie a Cretacicului, în urmă cu acum 110 milioane – 112 milioane de ani în urmă.
Creatura avea în jur de 5 metri în lungime şi cântărea mai mult de 1300 de kilograme.
Ea deţinea doi ţepi cu o lungime de jumătate de metru, ce ieşeau din regiunea omoplaţilor săi.
Cercetătorii cred că acest erbivor blindat hodorogea prin regiunea care acum este numită vestul Canadei, până când un râu inundat nu la aruncat în largul mării.
Dar, mormântul submarin al dinozaurului i-a păstrat armura în detalii rafinate.
Rămăşiţele fosilizate ale acestui specimen deosebit sunt atât de bine conservate încât resturile de piele încă mai acoperă plăcile de blindaj neuniforme aflate de-a lungul craniului dinozaurului.
După cum a a scris Michael Greshko pentru National Geographic, un astfel de nivel de conservare „este atât de rar ca şi un câştig în loterie”.
„Cu cât mai mult de uiţi la el, cu atât mai uluitor devine”.
„Rămăşiţele fosilizate ale pielii încă mai acoperă plăcile blindate neuniforme împresurate pe craniul animalului”.
„Piciorul drept din faţă stă culcat pe o parte, cele cinci degete ale sale sunt desfăcute în sus”.
„Eu pot număra solzii pe talpa sa”.
Caleb Brown, un cercetător post-doctoral la muzeu, a declarat autorului: „Noi nu avem doar scheletul. Noi avem un dinozaur aşa cum el a fost”.
Cercetătorii spun că, el ar avea chiar mai multe de oferit.
De exemplu, scheletul său rămâne în cea mai mare parte acoperit de piele şi armură.
Astfel, pentru a ajunge la oasele dinozaurilor se necesită distrugerea straturilor sale exterioare.
Scănările computerizate tomografice, finanţate de National Geographic Society, puţin ce au dezvăluit, deoarece piatra rămâne încăpăţinat de opacă.
Remarcabila fosilă este o specie (şi gen) nouă de nodozaur, un tip de ankylozaur adesea umbriţi de verişorii săi mai renumiţi din subgrupa Ankylosauridae.
Spre deosebire de ankylozauri, nodozaurii nu aveau la vârful cozii o măciucă despicată, în schimb ei posedau o armă spinoasă pentru a descuraja prădătorii.
O nămilă de aproape 1360 de kilograme, cu o lungime de 5 metri şi jumătate, el a fost rinocerul perioadei sale, un erbivor morăcănos în mare măsură singuratic.
Cu toate acestea în caz dacă era atacat, nodozaurul avea doi ţepi de 50 de centimetri care se ridicau din regiunea omoplaţilor ca o pereche de coarne de taur.
Acum exponatul va face parte din noua expoziţie a Muzeului Royal Tyrrell „Grounds of Discovery”, din Drumheller, Alberta.
Au fost necesare peste 7000 de ore pentru a pregăti acest specimen pentru cercetare şi expunere, spune personalul muzeului.
„Vizitatorii vor explora povestirile personale şi exemplarele excepţionale descoperite în urma colaborării muzeului cu numeroase industrii cum ar fi cele a construcţiiolor caselor şi drumurilor, a mineritului, dezvoltării turbinelor eoliene, şi a petrolului şi gazului”.
„Noi descoperiri şi noi specii de dinozauri vor fi dezvăluite”, declară expoziţia.
Lasă un răspuns