Un elegant confuz cu simţurile voastre? Priviţi direct la punctul intermitent în mijlocul animaţiei de mai jos şi vedeţi dacă observaţi ceva neobişnuit.
Dacă vă veţi uita la punctul intermitent verde suficient de mult, cele trei puncte galbene din jur vor dispărea. Acest fenomen numit „orbire indusa de mişcare” (motion-induced blindness – MIB), o formă de iluzie care provoacă persoana să piardă obiectele din vedere care de altfel sunt vizibile.
Deşi acest lucru poate părea un eşec al sistemului vizual al creierului nostru, nu vă faceţi griji: aceasta doar este o modalitate de a filtra informaţia excesivă.
Un studiu din 2008 a doi cercetători de la Universitatea Yale notează că aceste două puncte reprezintă un tip de scotom sau „punct orb”.
Fiecare ochi de mamifer are un scotom în câmpul vizual: fie o locaţie care nu conţine celule receptive la lumină (celule fotoreceptoare), fie o poziţie în care există nervul optic în retină.
Desigur, aceste puncte galbene nu sunt întotdeauna invizibile pentru ochi, prin urmare ele reprezintă un tip de scotom temporar.
Vedeţi şi: 25 Iluzii optice uimitoare pictate de Rob Gonsalves, care vă vor schimba percepţia
Conform teoriilor generale din spatele MIB, motivul din care nu vedeţi punctele galbene se datorează unui fenomen numit supraîncărcarea senzorială. Deoarece grila se învârteşte în jurul punctului verde şi punctele galbene rămân neschimbate şi nu se mişcă, creierul procesează punctele galbene ca informaţii inutile şi le elimină.
Creierul la urma urmei, nu procesează în mod automat toate informaţiile,vizuală sau altele, cu care sistemele senzoriale se confruntă. Dacă a făcut-o, el se va supraîncărca, aşa că tinde să filtreze informaţiile care le-a întâlnit în mod repetat, fără schimbare.
Studiul Yale sugerează altceva. În loc ca creierul să elimine automat fragmente de informaţii ce rămân vizual neschimbătoare, mintea, de fapt, percepe obiectele contrar logicii percepţiei reale.
Creierul pur şi simplu nu acceptă că obiectul poate logic exista în baza informaţiilor pe care le are. Astfel, ele dispar din vedere, ele devin scotoame perceptive.
Autorii sugerează că o mare diferenţă dintre doi stimuli concurenţi, în acest caz, rotaţia grilei albastre în jurul punctului verde intermitent şi punctele galbene statice, le fac părţi neschimbătoare mai evidente capabile să dispară din vedere.
Un experiment demonstrează, chiar, că acest tip de scotom perceptual poate fi provocat fără un stimul de mişcare, dar cu schimbarea luminozităţii obiectului.
Lasă un răspuns