Acest tratament reface smalțul
Oamenii de știință au inventat un produs care poate încuraja smalţul dintelui să crească înapoi, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, poate surveni o schimbare a regulilor de joc în modalitatea de a trata cariile dentare.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un tratament bazat pe peptide – catene scurte de aminoacizi, legate prin lanțuri peptidice, care nu sunt suficient de lungi pentru a fi considerate proteine complete.
Atunci când a fost aplicat la leziuni dentare create artificial în condiții de laborator, produsul a remineralizat smalţul dintelui, în mod eficient „vindecând” zonele afectate.
„Remineralizarea ghidată de peptide este o alternativă sănătoasă la îngrijirea dentară actuală”, a spus Mehmet Sarikaya, expert în ştiinţe materiale (en).
Smalțul dinților este creat de un tip de celulă numită ameloblast. Aceasta secretă proteine care formează smalțul în timp ce dintele este încă în gingie.
Din păcate, odată ce procesul de formare a smalțului dinților se sfârșește şi dintele a eşit, ameloblastele noastre mor.
Dar, noi continuăm să pierdem smalțul de-a lungul întregii vieți.
„Bacteriile metabolizează zahărul şi alţi carbohidrați fermentabili în mediile bucale, iar acidul, sub forma unui produs secundar, va demineraliza smalțul dinților”, a spus cercetătorul de dentistică Sami Dogan (en).
Într-o mică măsură dinții noștri pot fi remineralizați cu ajutorul salivei, pastei de dinţi cu fluor şi aditivi în apa potabilă (en).
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au găsit un medicament care regenerează dinţii
Dar, odată ce există o cavitate vizibilă pe dinte, ea trebuie să fie tratată de un dentist – cea ce înseamnă, de obicei, forarea şi umplerea găurii cu plombă dentară.
Pentru a-şi dezvolta noul tratament, echipa a apelat la una dintre proteinele produse de ameloblaste.
Denumite amelogenine, aceste proteine joacă un rol cheie în moderarea formării smalțului dintelui.
Echipa a proiectat peptide bazate pe această proteină şi a creat un tratament cu peptida ca ingredient activ.
Ei au aplicat-o la leziunile dentare în condiții de laborator şi au descoperit că ea a contribuit la formarea unui nou strat mineralizat în zonele demineralizate, integrândul cu smalţul dedesubt.
De asemenea, ei au tratat leziuni similare cu fluorura, dar numai tratamentul cu peptide a dus la remineralizarea unui strat relativ gros – asemănător cu structura smalțului sănătos.
Mai sunt nevoie de teste pentru a vedea dacă soluția de peptidă funcționează la fel de bine în gură vie, precum a făcut-o în laborator.
În timp ce, pentru cavitățile adânci care ajung la stratul dentinar de sub smalţ, plombarea probabil va fi încă necesară.
Dar, cercetătorii cred că produsul lor va putea fi vândut ca parte a unei rutine de zi cu zi de îngrijire preventivă a dinţilor, sub formă de pastă de dinţi sau gel, pentru a minimiza vizitele scumpe la dentist în cazul unor cavități mai adânci.
„Compusele pe bază de peptidă vor fi simple şi vor puse în aplicare ca produse clinice sau ca cele ce nu necesită reţetă” a spus Sarikaya (en).
Echipa şi-a publicat studiile în revista ACS Biomaterials Science & Engineering.
Lasă un răspuns