Nu vă faceți griji, dar probabil că aveți câteva zeci de arahnide ce se hrănesc pe micile fire de păr de pe faţa voastră, ghiftuindu-se liniștit cu uleiurile voastre naturale.
Ei bine, vă puteţi deranja dacă vreţi. Dar nu e nimic în neregulă cu voi.
Aceste arahnide, similare cu căpușele, sunt cunoscute ca acarieni de faţă (din genul Demodex) şi potrivit noului video ce-ţi face pielea găină (en), creat de cei de la KQED San Francisco, ei trăiesc o viaţă liniștită înfundați în porii faciali a majorității adulților.
(Acarienii lipsesc la bebeluşi şi se consideră că sunt transmiși prin contactul cu mama).
Aceste târâtoare înfiorătoare cu opt picioare, în mare parte sunt transparente şi microscopice după mărime, ele măsoară doar aproximativ 0,3 milimetri, potrivit articolului de pe NPR însoţit cu acest video.
Ele trăiesc în apropierea rădăcinilor foliculilor de păr facial atât la bărbați, cât şi la femei, ascunși în interiorul porilor.
Ce au ele de câștigat de la aceste camere de locuit înghesuite?
Se consideră că le permit accesul liber de a sorbi în bufetul de sebum — uleiul ceros excretat de faţă pentru a se menține hidratată.
Sebumul, este produs de glandele ascunse în interiorul porilor aproape de baza foliculului de păr; Căpușele Demodex, caută acces la aceste produse grase adâncindu-se în aceşti pori, unde ele dorm ziua.
Noaptea, când dormiți, ele se târăsc la suprafața pielii feței pentru a se înmulți.
Aşa-i, e o petrecere de noapte pe faţa voastră, la care nu aţi fost invitat.
Având în vedere preferințele lor dietetice, căpușele sunt atrase de porii mai graşi de pe corp, în speciala cei din jurul obrajilor, nasului şi frunții.
Potrivit unui studiu publicat în 1992 în revista Clinical and Experimental Dermatology, foliculii infectați pot conține şase căpuşe în același timp, cu loc suficient pentru mai multe.
Fiecare căpuşă poate trăi timp de aproximativ două săptămâni.
De fapt, sunt inocente, dar…
Aceste acariene nu prezintă careva pericole cunoscute pentru oameni, decât doar dacă se adună într-un număr foarte mare, fapt ce uneori poate duce la o boală denumită demodicoză sau demodecidoză.
La oameni, demodicoza poate determina formarea unui luciu roşu sau alb pe piele şi adesea este asociată cu o scădere a răspunsului imunitar, a declarat Kanade Shinkai pentru NPR, dermatolog de Universitatea din California.
Dar aceste cazuri sunt rare, a spus Shinkai, majoritatea oamenilor trăiesc pașnic cu acești acarieni până la vârstă înaintată.
Doar imaginați-vă, pe parcursul vieții, nasul vostru ar putea servi drept casă pentru sute de generații de sorbitori de grăsimi şi petrecăreți nocturni.
Dacă acest fapt nu va umplut porii cu mândrie, ca consolare aveți în vedere acest lucru: Voi probabil niciodată nu va trebui să faceţi curat după oaspeții voștri Demodex.
După cum afirmă KQED în video, căpuşele de faţă nu au anus, ele îşi păstrează excrementele în corpul lor pe durata întregii lor vieți scurte.
Lasă un răspuns