Este o magie supremă a științei, atunci când folosirea unui instrument diferit dezvăluie ceea ce era ascuns de văzul nostru.
Cercetătorii au utilizat o pereche de instrumente, pentru a realiza această performanţă, observând zeci de galactici masive, situate la distanţe de miliarde de ani-lumină şi preocupate cu crearea unui număr impresionant de stele.
Vedeţi şi: Astronomii au identificat unele dintre cele mai vechi galaxii din univers
Aceste descoperiri ar putea rescrie înţelegerea oamenilor de ştiinţă despre modul în care a funcționat universul timpuriu.
Dacă sistemul nostru solar s-ar afla în interiorul uneia din aceste galaxii, privind cerul într-o noapte senină, erați să vedeți ceva cu totul diferit de modelul obișnuit al Căii Lactee.
„În primul rând, cerul nocturn era să pără mai maiestuos.
Densitatea mai mare a stelelor înseamna că erau să existe mai multe în apropiere de noi şi erau să apără mai mari şi mai strălucitoare”, a declarat cercetătorul principal Tao Wang (en), astronom la Universitatea din Tokyo, Comisiei Franceze pentru Energii Alternative şi Observatorul Naţional al Japoniei.
„În schimb, cantitatea mare de praf înseamnă că stelele mai îndepărtate ar fi fost mult mai puțin vizibile, astfel fundalul acestor stele strălucitoare apropiate era să fi fost un gol vast şi întunecat”.
Vedeţi şi: Recent astronomii au descoperit 300 000 de galaxii noi doar pe o porțiune mică pe cer
Dar oamenii nu vor putea niciodată vedea aceste galaxii direct, anume din acest motiv cercetătorilor le-a luat aşa mult timp pentru a le găsi.
Datorită distanței lor de la Pământ şi a tipului de lumină pe care o produc, acestea sunt invizibile pentru Telescopul Spaţial Hubble, care vede aproximativ aceleași tipuri de lumină ca şi ochii noștri.
În schimb, mai întâi de toate, cercetătorii au apelat la datele culese de Telescopul Spaţial Spitzer al NASA, identificând 63 de obiecte necunoscute anterior.
Dar, echipa nu a reuşit cu exactitate să determine ce fel de obiecte erau acestea.
Aşa că, cercetătorii au apelat la Atacama Large Millimeter submillimeter Array (ALMA), o rețea de antene parabolice în Chile.
Instrumentul a stabilit că 39 din aceste obiecte erau galaxii masive, fiecare producând un număr imens de stele, echivalentul a 1000 de aștri ca soarele nostru în fiecare an.
Vedeţi şi: Aceasta mega-fuziune a 14 galaxii ar putea deveni cea mai masivă structură în Univers
Această constatare este deosebit de uluitoare, deoarece aceste obiecte sunt atât de îndepărtate, încât oamenii de știință le văd aşa cum ele arătau în primii 2 miliarde de ani de la existenţa universului.
(Vizionarea unor obiecte atât de îndepărtate precum aceste galaxii implică automat privirea înapoi în timp, deoarece lumina necesită timp pentru a călători distanţe atât de mari).
Oamenii de ştiinţă știau că ar trebui să existe anumite obiecte ca acestea şi potrivit lor, pe măsură ce astfel de galaxii îmbătrânesc, ele ar trebui să se transforme în galaxii eliptice masive, precum cele din apropierea Căii Lactee.
Dar echipa a găsit de 10 ori mai multe de galaxii tinere, decât se așteptau să vadă în baza ideilor actuale despre cum a funcționat universul timpuriu.
În special, concluziile sugerează că estimările actuale privind cantitățile de materie întunecată în univers ar putea fi greșite, deoarece în acest caz probabilitatea apariției unor astfel de obiecte mari în universul timpuriu este destul de mică.
Vedeţi şi: Un studiu fascinant susține că materia întunecată poate fi mai veche ca Big Bang-ul
Astronomii din spatele noii cercetări speră că telescopul spaţial James Webb (en) va oferi date mai bune despre galaxiile pe care Hubble nu le poate vedea.
Aceste observații ar putea ajuta oamenii de știință să-şi actualizeze teoriile despre primele zile ale universului.
Cercetarea a fost publicată într-o lucrare publicată pe 7 august .
Lasă un răspuns