O posibilă şansă de a gasi viaţă într-un sistem stelar apropiat.
O echipă internaţională de astronomi a descoperit trei exoplanete de mărimea Pământului, toate orbitează aceeaşi stea la doar 40 de ani lumină de noi, a raportat luni(en) organizaţia de cercetare interguvernamentală ESO.
Oamenii de ştiinţă au apreciat toate aceste trei planete ca potenţial locuibile, o întorsătură captivantă în vânătoarea după ‘exoplanete’, un termen utilizat pentru planetele care orbitează o altă planetă decât soarele nostru.
Şi ele ne-ar putea aduce mai aproape în descoperirea vieţii extraterestre.
Sistemele stelare asemănătoare cu acesta, sunt locuri promiţătoare pentru a detecta viaţa extraterestră, a declarat într-un comunicat de presă al ESO, Michaël Gillon, autorul principal al lucrării care a prezentat descoperirea.
„Dacă dorim să găsim viaţa în altă parte în Univers, acesta este locul de la care trebuie să începem”, a spus el.
Vânătoarea după extratereştri
Steaua gazdă este o stea pitică ultra-rece, un tip de stea rece, roşie.
De cele mai dese ori aceste stele sunt prea mici şi slabe pentru a fi detectate cu telescoape optice, şi această stea nu este o excepţie.
„De ce încercăm să detectăm planete asemănătoare cu Pământul în jurul celor mai mici şi mai reci stele din apropierea soarelui?
Motivul este simplu: sistemele din jurul acestor stele mici sunt singurele locuri în care putem detecta viaţa pe o exoplanetă de mărimea Pământului cu tehnologiile de care dispunem la moment”, a spus Gillon.
Astronomii au descoperit planetele folosind un telescop din Chile numit TRAnsiting Planets şi PlanetesImals Small Telescope (TRAPPIST).
Telescopul este proiectat pentru a se concentra asupra stelelor pitice din apropiere şi pe căutarea de plante care le orbitează.
Deoarece lumina de la stea este umbrită la intervale regulate, aceasta sugerează că pe ea o orbitează mai multe planete.
Steaua este aproximativ de opt ori mai mică ca Soarele, cu o temperatură în jumătate mai joasă şi de aproape 2000 de ori mai palidă.
Aceasta este pentru prima oară când astronomii găsesc planete care orbitează aşa stele mici şi palide.
Zone benefice
Oamenii de ştiinţă au stabilit că a treia planetă, situată cel mai departe de steauă, ar putea fi în interiorul zonei locuibile a stelei.
Datorită apropierii de stea, celelalte două planete sunt cel mai probabil mareic blocate, cu o parte întotdeauna spre stea şi cu alta permanent de la ea.
Cu toate că partea cu faţa spre stea ar putea fi prea fierbinte, iar partea opusă este prea rece şi întunecată pentru a găzdui orice formă de viaţă, planetele ar putea conţine unele ‘zone benefice’.
În cazul în care planetele au atmosfere sau chiar, posibil, oceane, căldura de la stea ar putea fi distribuită uniform, creând regiuni care ar putea fi potrivite pentru viaţă.
„Tipul de planete pe care le-am găsit sunt foarte captivante din punctul de vedere al căutării vieţii în univers dincolo de Pământ”, a declarat într-un comunicat de presă Adam Burgasser, un profesor de fizică de la Centrul pentru Astrofizică şi Ştiinţe Spaţiale din San Diego al Universităţii din California.
Oamenii de ştiinţă vor trebui să studieze în continuare planetele pentru a determina dacă acestea sunt de fapt susceptibile de a menţine viaţă.
O modalitate ce o vor utiliza pentru a realiza acest lucru, este analizarea efectului pe care îl are atmosfera planetelor asupra luminii care ajunge la Pământ.
Din cauza dimensiunii mici şi luminozităţii slabe, steaua nu va înăbuşi aceste semnale planetare, ce le va permite oamenilor de ştiinţă să le analizeze mai bine.
Oamenii de ştiinţă în cele din urmă ar trebui să aibă posibilitatea de a studia compoziţia şi atmosfera lor mai detailat în căutarea semnelor de viaţă.
„Aceste planete sunt atât de aproape, iar steaua lor atât de mică, încât putem studia atmosfera şi compoziţia lor şi a continua mai departe calea în evaluarea faptului dacă acestea sunt într-adevăr locuibile, lucru ce se află în posibilitatea generaţiei noastre”, a declarat într-un comunicat de presă de la MIT, coautorul studiului Julien de Wit.
Aceste descoperiri deschid uşa pentru studiile viitoare ale altor stele pitice ultra-reci care sunt răspândite în Calea Lactee şi există de mult timp.
Aproximativ trei pătrimi din totalul stelelor şi 15 la sută din stelele din apropierea soarelui sunt stele pitice ultra-reci.
Cu ajutorul mai multor telescoape gigantice care se află în construcţie, oamenii de ştiinţă vor avea în curând posibilitatea de a studia compoziţia atmosferică a acestor planete, pentru a identifica existenţa apei şi urmelor de activitate biologică.
Rezultatele complete au fost publicate în revista Nature.
Acest articol a fost publicat iniţial de Business Insider.
Lasă un răspuns