Unul din ultimii patru Rinoceri Albi de Nord (Ceratotherium simum cottoni) a murit în Zooparcul San Diego, rămânând astfel doar trei.
Nola, o femelă în vârstă de 41 de ani, a căzut la pământ duminica 22 noiembrie din cauza înrăutăţirii sănătăţii după ce a primit o intervenţie chirurgicală la un abces pelvin infectat.
Vedeţi şi: 17 animale dispărute în decursul vieţei noastre
O declaraţie pe pagina Facebok Zooparcului San Diego, spune: „Cu durere în inimă anunţăm moartea Nolei, un rinocer nordic alb aflat într-o stare critică de dispariţie care a trăit în Zooparcul din San Diego. Aceasta este o pierdere foarte grea pentru personalul de îngrijire a animalelor care au lucrat cu ea, voluntarii noştri, oaspeţi şi pentru specia sa la nivel mondial.
Vă rugăm să găsiţi un moment pentru a partaja amintirile despre Nola şi simpatia voastră folosind hashtagul #Nola4Ever. Moştenirea Nolei va trăi pentru totdeauna deoarece moartea ei lasă doar trei renoceri albi nordici pe planetă.”
Toţi cei trei rinoceri albi nordici rămaşi trăiesc în Rezervaţia Ol Pejeta din Kenya care sunt paziţi 24/7 ore de o gardă înarmată. Pentru a descuraja braconierii să taie cornul ultimului mascul rămas al acestei specii, numit Sudan. Cele două femele rămase sunt infertile.
Braconajul a fost una din cauzele principale ale declinului acestei specii, deşi cândva a fost larg răspândită în Ciad, Republica Central Africană, sud-estul Sudanului, nordul Republicii Democratice Congo şi Uganda de nord-vest.
O lovitură puternică pentru aceşti rinoceri a venit de la activitatea de vânătoare complet nereglementată a coloniştilor europeni pe tot parcursul secolului al 19-lea.
Numărul lor a reuşit apoi să se ridice uşor înapoi şi numărau mai mult de 2000, acum recent în 1960. Cu toate acestea creşterea clasei mijlocii superioare în Asia de Est a înregistrat o creştere uriaşă a cererii pentru cornurile lor, unde se crede că ele vindecă orice, de la mahmureală la cancer în medicina tradiţională asiatică, deşi e ştiut, coarnele lor nu au proprietăţi medicinale.
Deşi în prezent lucrurile arată cam sumbre pentru viitorul rinocerului alb nordic, Zooparcul San Diego a demarat un plan de 2 milioane de dolari pentru a salva specia, cu ajurul verilor lor mai generoşi, rinocerii alb sudici. Oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi capabili să utilizeze rinocerii albi sudici în calitate de părinţi surogat prin fertilizarea in vitro.
Lasă un răspuns