Ziua de Anul Nou ne aduce un eveniment unic din viaţa noastră.
Pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, una dintre cele mai frumoase comete descoperite vreodată, Cometa Catalina, va trece pe lângă Pământ care se aşteaptă să fie prima şi singura sa vizită în interiorul Sistemului Solar.
Şi în timp ce cel mai apropiat raid al cometei pentru cei din emisfera nordică va fi la 17 ianuarie 2016, s-ar putea să doriţi să ascundeţi un binoclu în geanta voastră de Anul Nou – pe 1 ianuarie.
Catalina se aşteaptă să se deplaseze la 0.4 grade (o mai mică lăţime decât cea aparentă a Lunii) de Arcturus, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer. Dacă a existat vreodată un moment mai ridicol de fotografiere a spaţiului, apoi anume acesta este.
Ori de câte ori doriţi să vă uitaţi în sus, doar asiguraţi-vă că aţi luat ceva ce vă va ajuta. Cometa ar trebui să fie destul de luminoasă şi în contrast cu cerul foarte întuneric ar trebui să o puteţi vedea cu ochiul liber, dar cel mai bine să fiţi gata să luaţi un binoclu sau un mic telescop cu voi în călătoria voastră de explorare a cerului.
Cel mai bun moment pentru a o admira va fi noaptea târziu 17 ianuarie, când ea va fi la aproximativ la o distanţă de 100 milioane kilometri. Aceasta se pare departe, dar de fapt este foarte aproape pentru o cometă.
Odată ce ea va atinge cel mai apropiat punct, ea va începe să se îndepărteze rapid de Pământ, devenind din ce în ce mai greu de a fi văzută, deci fixaţi-vă aici termenul limită!
Da, şi o veste proastă pentru cei din emisfera sudică, dacă nu aţi văzut deja Cometa Catalina în acest an, acum e prea târziu. Unica şansă este de a lua rapid un avion în direcţia nordică!
Site-ul Sky and Telescope are o hartă a cerului care îi va ajuta pe cei din emisfera nordică de a o găsi.
Comet C/2013 US10 Catalina imaged on Dec. 9, 2015 https://t.co/XcKjNcXXuZ image credit: @sen / @peachastro pic.twitter.com/0sTgWMobDx
— sen (@sen) December 16, 2015
Ca astronom Phil Plait a declarat pentru Slate, cauza ce face această cometă atât de specială este un truc de perspectivă, Cometa Catalina pare să aibă două cozi îndreptate în direcţii diferite.
Una este făcută din gaze iar alta din praf şi din cauza unghiului din care cei din emisfera nordică o vor vizualiza, o coadă va părea să iasă în faţă iar alta în spate. Gătiţi aparatele de fotografiat!
Un alt lucru foarte cool este, unde a fost Catalina ultimile câteva milioane de ani. Plait explică:
„Catalina vine din adâncurile spaţiului, probabil de la nordul norului Oort, marele depozit de corpuri spaţiale îndepărtate îngheţate, mult dincolo de orbita lui Neptun. Orbita sa ar fi fost iniţial de o lungime de milioane de ani!
Dar ceva ea dat o lovitură, probabil o stea care a trecut la o distanţă de câţiva ani-lumină acum un milion de ani sau poate însăşi mareele galaxiei au fost acelea care au aruncat-o spre soare.
De asemenea, această lovitură ea dat un pic mai multă energie, suficientă pentru a scăpa de gravitaţia unui corp masiv.
Vedeţi şi: 23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie
Aceasta înseamnă că ea are suficientă energie de a scăpa cu totul de Soare şi este pe cale de a părăsi Sistemul Solar pentru totdeauna (aceasta tehnic se numeşte o orbită hiperbolică)”.
Deci, nu scăpaţi acest moment, care va da lovitura această lună, iar apoi va dispărea pentru totdeauna. Ţineţi-vă aparatele de fotografiat şi telescoapele pregătite şi dacă ziua de Anul Nou a devenit stresantă pentru că nu ştiţi ce să faceţi şi cu cine, spuneţi la toată lumea că petreceţi cu Cometa Catalina.
Lasă un răspuns