Apar un număr tot mai mari de dovezi care leagă consumul de alcool cu riscul crescut de cancer – iar acum oamenii de știință de Marea Britanie cred că au găsit o explicație plauzibilă.
Într-un nou studiu pe șoareci, echipa a constatat că alcoolul deteriorează ADN-ul din celulele stem care răspund de crearea sângelui.
Vinovatul este un compus chimic numit acetaldehidă, un produs secundar al procesului de metabolizare a alcoolului.
Atunci când acetaldehida nu este descompusă mai departe – de exemplu, când cineva a consumat alcool în astfel de cantități pe care organismul le metabolizează cu greu – ea se acumulează în celule.
Vedeţi şi: O colaborare de nouă ani a arătat cum zahărul agravează cancerul
Acesta este momentul în care acetaldehida face ravagii în ADN, potrivit cercetătorilor de la Laboratorul MRC de Biologie Moleculară (en) al Universității Cambridge.
„Cum exact alcoolul provoacă daunele pentru noi este controversat”, a spus pentru The Guardian, autorul principal al studiului, Ketan Patel.
Vedeţi şi: Vinul poate antrena creierul vostru, susţin oamenii de ştiinţă
„Această lucrare oferă dovezi foarte puternice că metabolitul alcoolic cauzează deteriorarea ADN-ului [inclusiv] la toate celule stem importante care continuie să facă țesuturi”.
Studiile anterioare au descoperit că acetaldehida provoacă daune ADN-ului, dar aceste experimente au fost efectuate pe celulele dintr-un vas, nu într-un organism viu.
Folosind un organism viu, oamenii de ştiinţă pot observa cum acesta răspunde – aşa dar, acest studiu pe şoareci a fost un progres însemnat în înțelegerea a ceea ce se întâmplă.
Ei au dat șoarecilor alcool diluat, sau altfel spus etanol, apoi au utilizat analiza cromozomilor şi secvențierea ADN-ului pentru a stabili ce daune genetice au fost provocate.
Ei au descoperit că acetaldehida poate deteriora şi produce rupturi dublu-catenar în ADN-ul din interiorul acestor celulelor, modificându-le pentru totdeauna.
Au fost utilizate celulele stem din sânge, deoarece ele pot fi ușor replicate pentru analiza ADN, dar şi pentru faptul că celulele stem pot răspândi daunele lor genetice în tot corpul.
Vedeţi şi: Curiozităţi despre sânge şi date interesante
Corpul are o apărate împotriva acetaldehidei – un grup de enzime numite acetaldehide dehidrogeneze (ALDH).
Când acestea funcționează corect, ele neutralizează acetaldehida prin transformarea ei în acetat, pe care organismul îl poate folosi pentru energie.
Pentru a vedea cum acetaldehida afectează celulele atunci când se acumulează, echipa a trebuit să modifice genetic şoarecii cu o mutație care a împiedicat celulele stem din sânge să producă una dintre aceste enzime, ALDH2.
„Noi am văzut un număr mare de deteriorări în ADN-ul acestor celule. Fragmente de ADN au fost șterse, altele au fost rupte şi noi chiar am văzut părți ale cromozomilor deplasate şi rearanjate”, a spus Patel.
Șoarecii cu deficit de ALDH2 au avut o deteriorare de 4 ori mai mare a celulelor în comparație cu șoarecii de control ce aveau o producție normală de ALDH2.
A doua apărare este un sistem de reparație, în care corpul încearcă să repare daunele aduse ADN-ului.
Dar unii oameni au mutații unde unul sau ambele apărări nu funcționează.
De exemplu, aproximativ 540 de milioane de persoane din Asia poartă o mutaţie în gena ALDH2, ceea ce înseamnă că organismul lor nu poate procesa acetaldehida (unul din factorii ce provoacă reacţia de înroşire a feţei (en)).
Oamenii cu o astfel de mutație au un risc crescut de cancer esofagian, au declarat cercetătorii.
Alţi oameni au defecte în moleculele care conduc reparațiile ADN-ului, ceea ce înseamnă că organismul lor va încerca să folosească alte mecanisme.
„Studiul nostru evidențiază faptul că incapacitatea de a procesa în mod eficient alcoolul poate duce la un risc şi mai mare de deteriorare a ADN-ului şi, prin urmare, la anumite tipuri de cancer”, a spus Patel.
Vedeţi şi: 23 de curiozităţi şi informaţii interesante despre vin pe care neapărat trebuie să le ştiţi
„Dar, este important să ținem minte că sistemele de lichidarea alcoolului şi de reparare a ADN-ului nu sunt perfecte şi alcoolul poate provoca cancer şi în alte moduri, chiar şi în cazul persoanelor a căror mecanisme de apărare au rămas intacte”.
În continuare, echipa intenționează să studieze de ce consumul de alcool este legat de unele tipuri de cancer, dar nu şi de altele.
Cercetarea anterioară conturează o perspectivă nu una din cele mai bune, găsind asociații cu un risc crescut de cancer a gurii, gâtului, esofagului, laringelui, ficatului şi intestinului, chiar şi în cazul unui consum mic al băuturilor alcoolice (en), cu o creştere a mortalităţii (en).
Cercetarea echipei a fost publicată în revista Nature.
Lasă un răspuns