Aleea Cedrului din Nikko, în oraşul japonez Nikko, se întinde pe o lungime de 37 km aliniată pe fiecare parte cu aproximativ 1300 copaci de cedru, cunoscut la fel ca Sugi (Cedru Japonez) . Strada este înregistrată în Cartea „Recordurilor Lumii Guinness” (The Guinness Book of World Records) ca cea mai lungă alee din lume împrejmuită cu copaci care a fost creeată aproximativ 400 de ani în urmă.
Copacii au fost plantaţi timp de 20 de ani începând din 1625, ca acces spre templul Sintoist Toshogu din Nikko, de Matsudaira Masatsuna, un feudal care îl servea pe Tokugawa Ieyasu, primul șogun din Şogunatul Tokugawa. După moartea lui Tokugawa în 1616, Matsudaira Masatsuna sa angajat să construiască templul Nikko Toshogu, şi a început să planteze copaci de cedru japonez de- a lungul străzilor principale care duceau spre Nikko. Se estimează că au fost sădiţi aproximativ 200,000 de cedri au fost plantaţi cu această ocazie. Despădurirea pe scară largă pentru construcţia drumului şi acţiunea necontenită a gazelor de eşapament a deteriorat copacii şi a redus numărul lor la doar 13,000 astăzi.
Încă în Perioada Edo (sau perioada Tokugawa dintre anii 1603 – 1867 a istoriei Japoneze), Alleea Cedrului a fost sub controlul Nikko Bugyo (magistraţi, oficiali ai Şogunatul Tokugawa), şi a fost bine îngrijit. Ori de câte ori se observau cedri uscaţi sau dezrădăcinaţi, oficialii comunei erau obligaţi să anunţe magistratul. Copacii deterioraţi puteau fi tăiaţi doar cu permisiunea ofiţerului Magistraturii. şi erau obligaţi să sădească pueţi noi pe parcelele goale, unde sau înlăturat copacii. Şi în acelaş timp satele de-a lungul drumului erau responsabili pentru reparaţia drumului, plivit, şi păstrarea în curăţenie întreaga Alee a Cedrului.
Odată cu politica de modernizare a Guvernului Meiji, lucrările publice au ajuns să fie realizate la nivel naţional. În această perioadă au fost tăiaţi mii de copaci pentru întreţinerea drumului. Mai mult ca atât, au fost elaborate planuri pentru exploatare pe scară largă a Aleei Cerului cu scopul reconstrucţiei financiare, dar din fericire acest lucru a fost evitat.
Astăzi Aleea Cedrului este proprietate culturală şi unica desemnată de Guvernul Japoniei ca Loc Deosebit Istoric şi ca Monument Natural Deosebit.
Sursă: Amusingplanet; Wikipedia:Tokugawa
Lasă un răspuns