Oceanul ascunde tot felul de secrete în adâncurile sale — cum ar fi acești 195 728 de viruși tocmai găsiți ascunși sub apă de oamenii de știință , în cursul unei expediții de la pol la pol cu scopul de a studia viaţa marină.
Cercetătorii spun că marea lor majoritate nu a mai fost văzută niciodată.
Până acum, noi precis ştiam doar aproximativ despre 15 000 dintre acești viruşi oceanici — astfel acest studiu este o realizare uriașă pentru cunoașterea mai bună a planetei noastre.
Vedeţi şi: 39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi alte creaturi din ocean
Cercetătorii spun că descoperirile ne pot învăţa mai multe despre totul, de la evoluția vieții pe planetă, la posibilele consecințe ale schimbărilor climaterice.
Vedeţi şi: Efectul domino al evenimentelor climaterice ar putea modifica starea Pământul în una de “seră”
Cercetarea se bazează pe probele colectate între anii 2009 şi 2013 de către un echipaj de la bordul Tara, o navă ce a petrecut mai mult de un deceniu pe apă studiind oceanul şi indicii pe care le poate oferi el despre modul în care evoluează lumea noastră.
„Viruşii sunt acele chestii mici pe care nici măcar nu le puteţi vedea, dar datorită faptului că sunt prezente într-un aşa număr mare, ele cu adevărat contează”, spune un membru al echipei, microbiologul Matthew Sullivan de la Universitatea de Stat din Ohio.
„Noi am dezvoltat o hartă a distribuției ce este fundamentală pentru toţi cei care doresc să studieze modul în care viruşii influențează ecosistemul.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au găsit o posibilă legătură dintre bacteriile intestinale şi depresie
Au fost multe lucruri care ne-au surprins în legătură cu descoperirile noastre”.
În ciuda numărului mare de virușilor descoperiți şi a complexității vaste a regiunilor lumii oceanice, echipa de cercetători a reușit să împartă virușii în cinic zone ecologice distincte — toate adâncimile Antarcticului şi Arcticului, şi trei adâncimi distincte ale regiunilor temperate şi tropicale.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au reuşit să elimine virusul imunodeficienţei (HIV) din celulă
De fapt, Oceanul Arctic — unde cercetătorii nu se așteptau la cea mai mare biodiversitate — s-a dovedit a fi un „punct fierbinte” neașteptat de viaţă.
Vedeţi şi: 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud
Toate acestea lărgesc cunoștințele noastre în ceea ce privește răspândirea virușilor pe toată planeta.
Oamenii de știință estimează că există mai multe zeci de milioane de viruși în ocean, o mare parte din care ar putea exista şi pe uscat, chiar şi în propriile noastre corpuri.
Posibilitatea de a identifica cât mai multe din ele ne poate oferi mai multe cunoştinţe despre însăși viaţa, nu doar despre cea acvatică.
În scopul acestui studiu, în afară de detectarea de noi viruşi găsiţi în probele de apă de la adâncimi de până la 4000 de metri, cercetătorii, de asemenea, au identificat tulpini noi analizând alţi microbi şi creaturi vii ce s-au stabilit în oceane.
De asemenea, plenitudinea noii cercetări contează şi datorită faptului că ajută oamenii de ştiinţă să calculeze cu mai multă exactitate echilibrul oxigenului şi dioxidului de carbon din atmosferă — organismele marine ajută la reciclarea oxigenului, în timp ce oceanele absorb şi stochează mai mult CO2.
Mai multă viaţă sub apă înseamnă mai mult CO2 transformat în carbon organic şi biomasă, stocată adânc în mare — în loc de acidificarea de CO2 a oceanelor şi distrugerea vieții marine.
Acesta este un set delicat şi complex de mecanisme.
„Având o nouă hartă a locației acestor viruși ne poate ajuta să înțelegem această ‘pompă’ a carbonului oceanic şi, în general, biogeochimia care afectează planeta”, spune Sullivan (en).
„Modelele anterioare ale ecosistemului oceanului de obicei au ignorat microbii şi, rareori, au inclus virușii, dar acum știm că ele sunt un component vital care trebuie inclus”.
Cercetarea a fost publicată în Cell.
Lasă un răspuns