Arheologii au descoperit cel mai vechi ceai din lume, printre comorile îngropate cu un împărat chinez.
Noile dovezi ştiinţifice sugerează că regii antic chinezi preferau ceaiul în urmă cu cel puţin 2 150 de ani.
Într-adevăr, se pare că ei adorau ceaiul atât de mult încât au insistat să fie îngropaţi cu el, astfel încât aceştea să se poată bucura de o ceaşcă de ceai chiar şi pe lumea cealaltă.
Anterior, nici un ceai de aşa o vechime nu a fost găsit vreodată, deşi un text unic antic cu o sută de ani mai târziu susţine că China încă atunci exporta frunze de ceai în Tibet.
Noua descoperire a fost făcută de cercetătorii de la Academia Chineză de Ştiinţe.
Prin examinarea microcristalelor prinse între firele de păr pe suprafaţa frunzelor şi prin utilizarea spectrometriei de masă, ei au fost capabili să identifice că aceste frunze, îngropate cu regele chinez la jumătatea secolului doi î.Hr., sunt, de fapt, ceai.
Analiza ştiinţifică a produselor alimentare şi a altor ofrande din complexul mormântului împăratului au relevat, de asemenea că, în afară de ceai, el a decis să ia mei, orez şi chenopode (familie în care intră spanacul, sfecla roşie ş.a.) cu el în viaţa viitoare.
Acelaş studiu a analizat frunzele de ceai într-un mormânt din Nigari, datat cu secolul trei, care a fost odată capitala veche a Regatului Zhang Zhung, în Tibetul de vest. Aceasta a fost o descoperire deosebit de interesantă pentru echipă, deoarece confirmă unele dintre cele mai vechi evidenţe a traseului comercial Drumul Măstăsei (nu, nu chiar acela).
Se credea că ceaiul era comercializat în estul Chinei şi Tibetului undeva între ani 625 şi 680. Însă, găsirea de dovezi de ceai în acest mormânt din secolul al treilea sugerează, de fapt că comerţul în întreaga ţară a început cu 400 de ani mai devreme, decât se credea până atunci.
Regele pasionat de ceai, împăratul dinastiei Han, Jing Di, a murit în 141 î.Hr., astfel ceaiul datează aproximativ cu acest an. Găsit sub sol într-o cutie de lemn, el a fost printre un număr foarte mare de obiecte îngropate într-o serie de gropi din jurul complexului mormântului regelui pentru a fi utilizate în viaţa următoare.
Celelalte obiecte includ, arme, figurine de ceramică, o „armată” de animale de ceramică şi câteva caruri cu cai de dimensiuni reale.
Mormântul situat aproape de capitala regelui Jing Di, Chang’an (modernul Xian), poate fi acum vizitat. Deşi, locul a fost excavat încă în 1990, abia acum examinarea ştiinţifică a descoperirilor organice au identificat frunzele de ceai.
Regele consumator de ceai, el însuşi, a fost o figură importantă în istoria timpurie a Chinei. De multe ori lovit de intrigi şi trădare, el a fost totuşi un conducător neobişnuit de iluminat şi liberal. El a fost determinat pentru a da poporului său un mai bun nivel de viaţă şi, prin urmare a redus masiv povara fiscală. De asemenea, el a ordonat ca infractorii să fie trataţi mai uman şi să fie un număr mai redus de sentinţe. Mai mult, el cu succes a redus puterea aristocraţiei.
„Descoperirea arată cum ştiinţa modernă poate dezvălui detalii importante necunoscute anterior despre cultura chineză antică. Identificarea ceaiului găsit în complexul mormântului împăratului ne oferă o viziune rară în tradiţiile foarte vechi care a adus mai multă lumină în ce priveşte originea uneia din cele mai preferate băuturi din lume”, a spus profesorul Dorian Fuller, Directorul Centrului Internaţional pentru Patrimoniu şi Arheologia Chineză, Londra.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul rapoartelor ştiinţifice cu acces deschis al Nature.
Ceaiul descoperit în mormântul împăratului pare să fi fost de cea mai bună calitate, compus numai din muguri de ceai, micile frunze nedeschise ale plantei de ceai, de obicei considerate a fi de o calitate mai superioară decât frunzele de ceai ordinare.
Lasă un răspuns