Ruinele unui palat, ce datează cu epoca bronzului, au fost descoperite de arheologi pe malurile râului Tigru (en) — descrisă de unii ca o descoperire „senzațională”, ea ar putea dezvălui noi detalii despre misteriosul imperiu Mittani.
Deşi Mittani a dominat zonele din nordul Mesopotamiei şi Siriei între anii 1500 şi 1300 î.e.n., noi nu știm prea multe despre ei.
Acest palat vechi ar putea ajuta la completarea unor lacune din această perioadă a istoriei.
Vedeţi şi: 15 civilizații dispărute în circumstanțe misterioase
Acesta se află site-ul arheologic Kemune (en), în rezervorul barajului Mosul Dam din Kurdistanului irakian, unde arheologii lucrează de aproape un deceniu.
O echipă formată din cercetători kurzi şi germani a reușit să descopere palatul datorită scăderii apei din rezervor.
„Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din regiune din ultimele decenii şi ilustrează succesul cooperării kurde-germane”, spune arheologul Hasan Ahmed Qasim (en), de la Universitatea din Duhok a Kurdistanul irakian.
Experții au descoperit deja pereții interiori cu o grosime de până la 2 metri, precum şi structuri tencuite şi picturi murale colorate bine conservate.
Au fost, de asemenea, recuperate cărămizi arse, folosite în calitate de plăci de pardoseală şi tablete din lut inscripționate.
Arheologii spun că pot fi identificate două faze distincte de utilizare, sugerând că impresionantul palat a fost o parte cheie a imperiului Mittani timp de o perioadă lungă.
Inițial, clădirea se situa pe o terasă la înălțime cu o vedere spre Valea Tigrului.
Palatul se afla la aproximativ 20 de metri de la malul estic inițial al râului Tigru, construit pe o terasă imensă din cărămizi din noroi.
Vedeţi şi: Mistere care fac aluzii la civilizaţii dispărute avansate
„În al doilea mileniu î.e.n., picturile murale erau probabil o trăsătură caracteristică a palatelor din Orientul Apropiat, dar noi rareori le găsim păstrate”, spune arheologul Ivana Puljiz (en) de la Universitatea din Tübingen, Germania.
„Astfel, descoperirea picturilor la Kemune este o senzație arheologică”.
Cercetătorii au început să traducă tabletele recuperate la săpăturile din Kemune, deocamdată, observațiile inițiale sugerează că acest site a fost parte a orașului antic Zakhiku, înființat aproximativ prin anul 1800 î.e.n. şi care a existat cel puțin 400 de ani.
Experţii speră că aceste scrieri ne vor ajuta să înțelegem mai multe despre politica, economia, funcționarea şi istoria Imperiului Mittani, care la apogeul său, s-ar fi întins de la coasta estică a Mării Mediterane spre est până la Irakul nordic modern.
În baza scrierilor vechi — inclusiv a înregistrărilor căsătoriilor — istoricii știu că membri regali Mittani interacționau la egal cu faraonii egipteni, dar noi știm mai puțin despre acest imperiu decât despre vecinii lor.
Vedeţi şi: Descoperirea unui naufragiu pe Nil este prima dovadă că Herodot nu a mințit despre vasele egiptene
Până acum, majoritatea informațiilor au provenit din sursele găsite în alte ţări şi a altor civilizații.
Şi numai datorită apelor ce se retrag din rezervorul Mosul Dam, din cauza secetei severe din 2018 (en), Kemune a rămas expus în întregime.
Ştiind despre site de ani de zile, arheologii au reușit în cele din urmă să se apuce de lucru stabilindu-se aici.
„Imperiul Mittani, este unul dintre cele mai puțin cercetate din Orientul Apropiat”, spune Puljiz (en).
” La moment, informații despre palatele din perioada Mittani, sunt disponibile doar la orașele vechi Tell Brak în Siria, şi Nuzi şi Alakh, ambele situate la periferia imperiului.
Chiar şi capitala imperiului Mittani nu a fost identificată precis”.
Lasă un răspuns