Oamenii din epoca de gheață au pictat aceste animale în urmă cu 12 600 de ani.
Arta rupestră superbă, desenată cu ocră — un pigment roșu folosit frecvent ca vopsea în lumea antică — se întinde aproape la 13 km pe pereții stâncilor dealurilor de deasupra a trei adăposturi de piatră din Amazonul columbian, arată un nou studiu.
Vedeţi şi: A fost descoperită cea mai veche artă rupestră creată de omul modern
„Acestea sunt cu adevărat imagini incredibile, produse de primii oameni ce au populat vestul Amazonian”, a declarat într-un comunicat de presă co-cercetătorul Mark Robinson (en), arheolog de la Universitatea din Exeter, ce a analizat arta rupestră alături de oamenii de știință columbieni.
Cel mai probabil, indigenii au început să picteze aceste imagini la situl arheologic Serranía La Lindosa, aflat la limita nordică a Amazonului columbian, spre sfârșitul ultimei ere glaciare, cu aproximativ 12 600 – 11 800 de ani în urmă.
În această perioadă, „Amazonul se transforma încă în pădurea tropicală pe care o cunoaștem astăzi”, a spus Robinson (en).
Vedeţi şi: O deosebită artă rupestră a fost descoperită pe o insulă izolată din Caraibe
Temperaturile în creștere au transformat peisajul pestriț de savană a Amazonului, cu pădurici şi tufe spinoase, într-o adevărată pădure tropicală pe care o cunoaștem astăzi.
Picturile includ prezentări a ceea ce par a fi acum animale dispărute, așa ca mastodontul, o rudă preistorică a elefantului, leneși uriași şi cai din epoca glaciară, spun cercetătorii.
De asemenea sunt prezente picturi sub formă de amprente de mână, modele geometrice şi o gamă largă de animale, de la „mici” — aşa ca tapiri, aligatori, lilieci, maimuțe, broaște țestoase, șerpi şi porcupine — la „mari”, aşa ca camelide, mamifere cu copite cu trei degete şi trompă.
Alte desene înfățișează oamenii, în scene de vânătoare şi imagini ale interacțiunii lor cu plantele, copacii şi creaturile din savane.
Şi, deși în Brazilia, de asemenea, a fost găsită artă rupestră ce reprezintă animale din era glaciară, noile descoperiri sunt mai detaliate şi ne vorbesc mai multe despre aspectul acestor animale dispărute, au spus cercetătorii.
Vedeţi şi: 17 animale dispărute în decursul vieţii noastre
„Picturile oferă o privire vie şi interesantă asupra vieții acestor comunități”, a spus Robinson (en).
„Este incredibil pentru noi să ne imaginăm că ei au vânat şi au trăit printre erbivore uriașe, unele din care erau de dimensiunea unei mașini mici”.
Majoritatea animalelor mari din America de Sud au dispărut la sfârșitul ultimei ere glaciare, probabil datorită unei combinații dintre vânătoarea umană şi schimbarea climatică, au spus cercetătorii.
Vedeţi şi: Aceste tuneluri masive din America de Sud au fost săpate de Mega-Leneşi
Săpăturile din aceste adăposturi din stânci, au arătat că aceste tabere erau unele dintre primele așezări omenești din Amazon.
Picturile şi taberele oferă indicii privitor la dieta acestor primi vânători-culegători.
De exemplu, resturile de oase şi plante ne vorbesc despre faptul că meniul lor includea fructe de palmier şi copaci, piranii, aligatori, şerpi, boaşte, armadillo, rozătoare, aşa ca paca şi capibara, au spus cercetătorii.
Oamenii de știință au excavat adăposturile în anii 2017 şi 2018, după semnarea tratatului de pace din 2016 dintre guvernul columbian şi FARC, un grup de gherilă rebel.
După acordul de pace, cercetătorii au condus un proiect cunoscut sub denumirea de LastJourney, care are ca scop să afle când oamenii s-au stabilit pentru prima dată în Amazon şi ce impact a avut activitatea lor agricolă şi vânătoarea asupra biodiversități regiunii.
Vedeţi şi: Neandertalienii – nu oamenii moderni – au fost primii artişti de pe Pământ, susţin experţii
„Aceste picturi rupestre sunt dovezi spectaculoase ale modului în care oamenii au modificat terenul şi l-au cultivat, cum au vânat şi pescuit”, co-cercetătorul studiului José Iriarte, arheolog la Universitatea din Exeter, a spus în declarație (en).
„Există probabilitatea că arta a fost o parte puternică a culturii şi o modalitate prin care oamenii se socializau”.
Descoperirile au fost publicate în aprilie, în revista Quaternary International, iar Universitatea din Exeter a lansat o declarație pe 30 noiembrie, ca să coincidă cu documentarul TV nou privind descoperirea, numit „Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon”, care va fi difuzat în Marea Britanie în decembrie.
Lasă un răspuns