Ajunul Crăciunul va fi o noapte încărcată în spaţiu pentru locuitorii Pământului. Nu numai că va fi vizibilă Staţia Spaţială Internaţională (ISS) deasupra Marii Britanii, dar va fi şi un asteroid gigant care va trece pe deasupra Pământului. Şi evident, va fi şi sania lui Moş Crăciun pe acolo.
Asteroidul cunoscut sub numele atât 163899 cât şi 2003 SD220, va trece în Ajunul Crăciunului cu o viteză de 8 kilometri pe secundă.
În timp ce rapoartele iniţiale au estimat diametrul asteroidului ca fiind între 0.7 şi 1.3 kilometri, recentele concluzii de la Observatorul Areicibo spun că e mai probabil să fie de o dimensiune de aproximativ 2 km.
Asteroidul 2003 SD220 a fost descoperit în 2003 şi apariţia sa pe 24 decembrie va fi prima din cele cinci întâlniri cu planeta noastră în următorii 12 ani.
Contrar afirmaţiilor că acest asteroid „va putea provoca cutremure şi erupţii vulcanice„, stâncă spaţială va trece inofensiv pe lângă Pământ, la o distanţă de 11 milioane de kilometri, care este aproximativ de 28 de ori mai mare ca cea până la Luna.
Chiar dacă 2003 SD220 va trece la o distanţă mai mică, e puţin probabil că va provoca cutremure. De fapt, nu există nici o dovadă ştiinţifică că trecerea pe aproape a unui asteroid poate provoca o activitate seismică, cu excepţia cazului când se ciocneşte cu Pământul, dar acesta în mod sigur nu este cazul.
Din păcate această distanţă înseamnă că nu veţi putea vedea asteroidul, doar dacă nu aveţi un telescop radio, cum ar fi cel de Observatorul Arecibo din Puerto Rico, care a adunat aceste informaţii.
Chiar şi folosind un telescop de lumină, asteroidul va fi prea îndepărtat pentru al vedea.
Următoarea trecere a asteroidului pe lângă Pământ va fi în 2018. NASA spune că el nu se va apropia la o distanţă periculoasă cel puţin 200 de ani.
Lasă un răspuns