Regiunea noastră a Căii Lactee este dominată de stele pitici roșii, dar dacă aruncați o privire asupra cerului nocturn, nu veți vedea nici una.
Mai mici ca soarele nostru, nici o stea pitică roșie nu este vizibilă cu ochiul liber, nici măcar cea mai apropiată din ele, Proxima Centauri, aflată la distanţa de 4,24 ani-lumină.
Astfel, fiind cele mai răspândite şi mai persistente stele, ele sunt şi cele mai predominante ținte în căutarea planetelor.
De fapt, majoritatea exoplanetelor de dimensiunea Pământului găsite în zonele locuibile, se învârt în jurul piticilor roșii, ce sunt vagi şi emit mai degrabă radiații infraroșii, decât lumină vizibilă.
Vedeţi şi: Au fost găsite două planete potențial favorabile pentru viaţă, a unei stele din apropiere
În ciuda faptului că viaţa ar fi trebuit să evolueze mai degrabă în jurul stelelor pitice roșii, ele au tendința de a răbufni deseori, cu explozii de radiații de energie mare, ce face viaţa pe planetele din jur puțin probabilă.
Ce ar fi dacă am putea găsi o planetă asemănătoare Pământului în jurului unei stele asemănătoare Soarelui?
Nu ar fi oare acesta adevăratul premiu al vânătorilor de planete?
Acum, Institutul Max Planck pentru Cercetări a Sistemului Solar (MPS) din Göttingen anunță că un proiect pe care l-a condus, a constatat exact acest lucru; o planetă asemănătoare cu Pământul, posibil telurică, numită KOI-456.04, ce se învârte în jurul unei stele numite Kepler-160.
Acest sistem stelar promițător este la o distanţă de 3000 de ani-lumină de sistemul solar.
Vedeţi şi: 10 curiozități despre sistemul solar
Acestea sunt caracteristicile care fac planeta KOI-456.04 asemănătoare cu Pământul:
- Un an pe KOI-456.04 are 378 de zile.
- Ea beneficiază de aproximativ 93 la sută din lumina solară primită de Pământ.
- Temperatura suprafeței sale ar fi de +5º Celsius, în medie — cu aproximativ 10º Celsius mai mică decât temperatura medie pe Pământ, în caz dacă deține o atmosferă similară cu cea a planetei noastre.
- Se află în „zona locuibilă” a stelei, o poziție ce ar putea face posibilă existenţa apei lichide pe suprafața sa.
De fapt, singura diferență majoră dintre KOI-456.04 şi Pământ, este că exoplaneta este aproape de două ori mai mare decât Pământul.
„Ea este relativ mai mare în comparație cu multe alte planete considerate potențial locuibile”, a spus dr. René Heller (en), om de știință la MPS şi autorul principal al noului studiu.
„Dar anume această combinație dintre dimensiunea de aproape de două ori mai mare ca a Pământului şi steaua sa gazdă de tip solar, este ceea ce o fac să fie atât de specială şi obișnuită”.
Cu toate acestea, cheia aici este steaua însăși.
În ceea ce privește propriile proprietăți fizice, Kepler-160 este o oglindire virtuală a soarelui nostru;
- Raza stelei Kepler-160 este cu o zecime mai mare ca cea a soarelui.
- Temperatura suprafeței sale de 5200º Celsius este cu doar 300º Celsius mai rece decât cea a soarelui.
- Are o luminozitate foarte asemănătoare.
- Ea scaldă KOI-456.04 aproximativ cu aceeași cantitate de lumină pe care o primim noi pe Pământ.
Mai pe scurt, Kepler-160 este o portretizare astrofizică a propriei noastre stele părinte, spune MPS.
„Imaginea completă a locuibilităţii implică o privire asupra calităților stelei”, a spus Heller (en).
Astronomii știau deja că Kepler-160 găzduiește alte două exoplanete — Kepler-160 b şi Kepler-160 c — ambele fiind mult mai mari decât Pământul şi pe o orbită mai apropiată de stea.
KOI-456.04 a fost descoperită datorită faptului că la tranzitarea stelei gazdei ea estompa puțin luminozitatea ei.
Cu toate acestea, admit astronomii, în loc de planetă, aceasta ar putea fi un rezultat statistic întâmplător sau o eroare sistematică de măsurare.
Echipa oferă KOI-456.04 o probabilitate de 85% de a fi o planetă reală şi având în vedere că obținerea statutului oficial de planetă necesită o certitudine de 99%, această din urmă, asemănătoare Pământului, aflată pe orbita unei stele similare cu soarele, va avea nevoie de dovezi mai convingătoare înainte de a exista oficial.
„Deocamdată, KOI-456.04 rămâne un candidat bun”, spune Heller (en).
Aceasta va servi o ţintă promițătoare pentru telescopul spațial PLAnetary Transits and Oscillations of stars (PLATO), ce va fi lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în anul 2026.
Misiunea de bază a PLATO va fi aceea de a descoperi planete de dimensiunea Pământului în jurul stelelor asemănătoare soarelui.
Dacă PLATO va fi îndreptat în direcția potrivită, atunci KOI-456.04 ar putea să primească viaţă pentru a fi studiat.
Lasă un răspuns