Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Astronomii au observat cea mai mare şi stranie coliziune a găurilor negre vreodată descoperită

septembrie 4, 2020 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Un accident cosmic a produs prima gaură neagră de acest fel vreodată descoperită — şi aceasta nu este cea mai ciudată parte.

Cea mai mare şi stranie coliziune a găurilor negre

Cu mai mult de șapte miliarde de ani în urmă, două găuri negre imense s-au rotit una în jurul alteia până ce nu s-au ciocnit şi contopit, un cataclism atât de imens, încât a provocat valuri ce s-au avântat prin țesătură spațiu-timp.

În primele ore ale dimineții din 21 mai 2019, Pământul s-a clătinat datorită vibrațiilor trimise de pe urma acestui măcel îndepărtat, avizând astronomii despre cea mai mare explozie cosmică vreodată detectată — una care sfidează așteptările teoretice.

Vedeţi şi: Au fost detectate noi unde gravitaționale provenite de la coliziunea a două găuri negre

Semnalul preluat de două observatoare — LIGO din Statele Unite şi Virgo din Italia — au venit sub forma undelor gravitaționale: perturbări a spațiului – timpului provocate de evenimentele cosmice masive.

Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă se străduie să se ţie în mâini după posibilul semnal de unde gravitaţionale (2016)

Acest semnal — numit GW1901521 — a venit de la o coliziune cu adevărat monstruoasă.

Cercetătorii estimează că două găuri negre de 66 şi respectiv 85 de ori mai masive decât soarele nostru s-au învârtit una în jurul alteia, pentru a se contopi şi forma o gaură neagră de 142 de ori mai mare decât steaua noastră.

Vedeţi şi: 10 lucruri care trebuie să le ştiţi despre găurile negre

Evenimentul, anunțat recent în Physical Review Letters, este în prezent cel mai mare detectat vreodată cu ajutorul undelor gravitaționale.

Într-o fracțiune de secundă, fuzionarea găurilor negre a eliberat de aproximativ opt ori mai multă energie decât cea conținută în atomii soarelui, totul sub formă de unde gravitaționale.

Această cantitate de energie este similară cu lansarea a un milion de miliarde de bombe atomice în fiecare secundă timp de 13,8 miliarde de ani, ce corespunde cu vârsta universului observabil.

Astronomul de la Caltech, Mathew Graham, care nu este parte a echipei LIGO sau Virgo, numește evenimentul ca fiind „probabil cea mai mare explozie pe care am cunoscut-o vreodată în univers”.

Vedeţi şi: Astronomii descoperă cea mai mare explozie din istoria Universului

Fuziunea acestor găuri negre a cauzat un interes imens științific, din mai multe motive.

În primul rând, gaura neagră pe care a produs-o completează un gol imens în observațiile noastre.

Până acum, cercetătorii au descoperit găuri negre de zeci de ori mai mari ca soarele nostru şi găuri negre supermasive de la milioane până la miliarde de ori mai mari decât steaua noastră, dar niciodată nu confirmaseră una între 100 şi 100 000 de mase solare.

Vedeţi şi: Gaura neagră cu cea mai rapidă rată de creștere are un apetit enorm

Cu aproximativ 142 de mase solare, gaura neagră rezultată, GW190521, este prima vreodată găsită la acest diapazon intermediar.

„Acum noi putem stabili cazul şi spune că există găuri negre cu masă intermediară”, spune Christopher Berry (en), un membru al echipei LIGO, fizician la Universitatea Northwestern.

Dar pentru Berry şi alții, nu gaura neagră rezultată prezintă cel mai mare interes.

Adevărata surpriză este gaura neagră inițială cea mai mare din cele două ce au fuzionat, cea cu o masă de aproximativ 85 de ori mare decât a soarelui nostru — deoarece teoretic găurile cu mase în acest diapazon nu ar trebui să existe.

„Acest lucru este șocant, deoarece aici este cazul unde noi nu ne așteptăm să existe găuri negre”, a spus el.

Vedeţi şi: Cea mai apropiată gaură neagră de Pământ descoperită, “ascunsă de ochii noștri”

O gaură neagră neaşteptată

Gaura neagră cu 85 de mase solare este aşa misterioasă din cauza modului în care oamenii de știință cred că stelele masive mor.

Cu toată furia lor nucleară, stelele sunt obiecte în echilibru: Gravitatea comprimă stelele spre interior, dar în timp ce lumina părăsește nucleul în sens opus, ea împinge steaua înapoi spre exterior.

Dar stelele masive pot uneori arde atât de fierbinte la nucleu, încât acest echilibru este scos din funcțiune.

Vedeţi şi: O explozie a unei stele, la 65 ani-lumină de Pământ, a declanșat o extincție în masă pe Pământ

Particulele individuale de lumină, numite fotoni, vor prelua suficientă energie pentru a se transforma în perechi de electroni şi pozitroni (echivalenții antimateriei în cazul electronilor).

Această modificare scade temporar presiunea din nucleul soarelui, ceea ce face ca steaua să se comprime şi să se încălzească.

Teoria actuală prezice că atunci când o astfel de stea este de la aproximativ 60 până la 130 de ori mai masivă decât soarele nostru, compresia şi căldura conduc la o explozie necontrolată, numită instabilitate – pereche supernova (pair-instability supernova).

Într-un astfel de caz, steaua este atât de complet distrusă, încât resturile aruncate nu pot colapsa într-o gaură neagră.

În mod ciudat, gaura neagră mai mare din perechea din care s-a creat GW190521 „este la mijlocul diapazonului la care se aștepta o instabilitate pereche”, spune Berry (en).

În esență, nu ar trebui să fie posibil ca o stea să creeze o astfel de gaură neagră.

„Dacă dați peste o gaură neagră cu mărimi între 52 şi 133 de mase solare, ea nu ar putea fi sintetizată doar dintr-un cadavru stelar”, explică astrofizicianul teoretic al Universităţii Yale (en), Priyamvada Natarajan, un expert în găurile negre ce nu a fost implicat în studiu.

„Natura ne sugerează că sunt mai multe modalități pentru a ajunge la aceste mase de găuri negre”.

Fuziuni ostile?

Într-o lucrare însoțitoare, publicată în The Astrophysical Journals Letters, echipa LIGO-Virgo a inițiat mai multe scenarii prin care s-ar fi putut forma fuziunea — şi ciudatele găuri negre implicate.

Cea mai promițătoare idee este că cel puțin una dintre găurile negre, dacă nu amândouă, s-au format în rezultatul fuziunii a două găuri negre mai mici, un soi de găuri mult mai variat.

„Acesta este scenariul meu preferat”, spune astrofizicianul Universităţii de Stat din Pennsylvania (en), Stein Sigurdsson, ce nu a fost implicat în descoperire.

Anumite tipuri de medii cosmice ar putea face mai probabile aceste fuziuni în doi pași.

O posibilitate ce ar putea creşte șansa unui astfel de eveniment, este dacă s-ar fi întâmplat într-un disc de gaz din jurul unei găuri negre supermasive din centrul unei galaxii.

Vedeţi şi: Astronomii au descoperit o galaxie masivă cu disc rotativ în universul timpuriu

Există dovezi tentante că GW190521 ar fi putut avea loc într-un astfel de cadru.

În iunie, Graham a fost coautor al unui studiu din Physical Review Letters ce descria o sclipire de lumină în aceeași parte a cerului ca şi GW190521, la aproximativ 34 de zile după ce undele gravitaționale au zguduit Pământul.

Echipa lui Graham susținea că sclipirea s-ar fi putut forma în timp ce gaura neagră din urma fuziunii a trecut prin discul de gaz ce înconjoară o gaură neagră supermasivă, încălzind gazul suficient de tare pentru al face să strălucească.

Cu toate acestea, există neconcordanţă între noile studii şi rezultatele sclipirii: distanţa.

Studiul lui Graham identifică sclipirea într-o galaxie la aproximativ opt miliarde de ani-lumină distanţă, în timp ce rezultatele LIGO-Virgo plasează fuziunea găurii negre la distanţa de mai mult de 17 miliarde de ani-lumina.

Vedeţi şi: O imagine impresionantă dezvăluie colosalul câmp magnetic al unei galaxii îndepărtate

Graham spune că faptul că locațiile se potrivesc, este doar o coincidenţă.

„Dacă te uiţi suficient de mult la lucruri, observi că ele foarte rar se potrivesc”, a spus el (en).

Nataryan are o altă idee.

Într-un studiu în Science din 2014 (en), coautor al căruia a fost, ea a calculat că, în universul timpuriu, găurile negre mici ar putea creşte cu o viteză extraordinară sărind în mod aleator prin grupurile de stele bogate în gaze, ospătându-se pe parcurs.

Într-un viitor studiu ce reflectă această idee, ea constată că un tip potrivit de grup de stele ar putea da naștere unei perechi de găuri negre, ce ar putea fuziona, fiecare de aproximativ 50 – 75 de mase solare.

„Iată de ce eu sunt atât de entuziasmată”, a spus ea (en).

Cu toate lucrările teoretice pe care GW190521 le va declanșa cu siguranță, misterele sale vor fi rezolvate doar după ce LIGO şi Virgo vor detecta mai multe coliziuni ca acestea, potrivit oamenilor de știință.

„Doar cu un singur eveniment, poți face întotdeauna referință la circumstanțe norocoase unice”, spune Sigurdsson (en).

„Din moment ce aveți mai multe evenimente, începeți cu adevărat să scoateţi naiba din mai multe modele”.

Filed Under: Ultimele articole, Universul Tagged With: astronomie, descoperiri, galaxii, găuri negre, unde gravitaţionale

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Curiozităţi despre sistemul solar 10 curiozități despre sistemul solar 56 views | posted on 02/11/2014
  • Curiozităţi despre Univers -  steaua Betelgeuse 20 de curiozităţi despre univers şi informaţii int... 41 views | posted on 21/01/2015
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 19 views | posted on 01/06/2016
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 18 views | posted on 12/11/2015
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 11 views | posted on 04/11/2015
  • Fernando Magellan 10 curiozitaţi despre prima călătorie în jurul lu... 11 views | posted on 10/08/2015
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel 15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca... 11 views | posted on 10/09/2015

Ultimele interesante

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

GJ 1132 b — O exoplanetă de mărimea Pământului, posibil a obţinut a doua atmosferă

O exoplanetă de mărimea Pământului, posibil a obținut a doua atmosferă, după ce a pierdut-o pe cea inițială

martie 14, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Lume

Cea mai veche fabrică de bere

Cea mai veche fabrică de bere de producție în masă cunoscută a fost descoperită în Egipt

O fabrică de bere de mare producție, considerată a fi „cea mai veche” din lume, a fost descoperită de o echipă de arheologi la situl funerar Abydos din sudul Egiptului. „Comuna misiune arheologică egiptean-americană, condusă de Dr. Matthew Adams de la Universitatea New York şi de Dr. Deborah Vischak de la Universitatea Princeton, ce lucrează […]

Alte articole interesante

Focuri de artificii: Dubai a început anul 2014 cu un nou record

Marea conjuncţie — Jupiter şi Saturn aproape că se vor „atinge” în timpul solstițiului de iarnă — un rar spectacol ceresc

Au descoperit oare arheologii „semnătura” unui profet biblic?

Un nou tip de lentilă revoluţionară focalizează toate culorile într-un singur punct

Aceste „căpușe”, trăiesc în porii de pe faţa voastră

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (255)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (816)
  • Universul (260)

© 2023 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored