Oamenii de știință posibil au descoperit o a cincea forță a naturii care, dacă va fi confirmată, ar putea sparge misterul materiei întunecate.
Din câte știu oamenii de știință în prezent, totul în universul nostru este guvernat de patru forţe fundamentale (en): gravitația, electromagnetismul şi două interacțiuni nucleare.
Aceste forțe sunt determinate de faptul, că ele nu par să se reducă la interacțiuni mai de bază între particule, din care motiv de mult timp se speculează despre existenţa unei a cincea forțe, ce ar trebui să completeze golul inexplicabil din modelul standard al fizicii.
Vedeţi şi: Pentru prima dată a fost observată descompunerea bosonului Higgs – Modelul Standard a rezistat
Au existat numeroase afirmaţii nefondate ale existenţei unei a cincea forțe fundamentale, iar oamenii de știință continuie să caute materia întunecată — ce se crede că reprezintă aproximativ 85% din materia din Univers — fără succes.
Vedeţi şi: 11 cele mai mari întrebări despre materia întunecată rămase fără răspuns
Acum, însă, oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Nucleare Atomki din Ungaria, cred că ei posibil au găsit dovezi substanțiale ale misterului, deoarece au descoperit acţiunile unei a cincea forţe fizice provenite dintr-un atom de heliu.
Cercetătorii susţin că au văzut pentru prima dată forţa în acţiune în 2015, în timp ce studiau lumina emisă în timpul degradării radioactive a beriliului -8, un izotop instabil.
Acum, însă, aceeaşi echipă a observat un al doilea exemplu de forţă misterioasă în joc.
Studiul din 2015, a constatat că la tragerea cu protoni în izotopul litiu-7, ce creează beriliu-8, descompunerea particulelor ce a urmat, nu a produs exact emisiunile de lumină așteptate.
Dacă lumina emisă este suficient de energică, ea se transformă într-un electron şi un pozitron, care se îndepărtează unul de celălalt la un unghi previzibil.
În schimb, oamenii de ştiinţă au descoperit că electronii şi pozitronii se îndepărtau adesea unul de celălalt exact la 140 de grade.
Cercetătorii au sugerat că o particulă cu totul nouă ar putea fi responsabilă pentru anomalie, iar caracteristicile ei au sugerat că ea trebuia să fie un tip complet nou de boson fundamental, o particulă ce poate transporta forţe.
Vedeţi şi: Cercetătorii au descoperit “Particula Înger” care este materie şi anti-materie în acelaşi timp
Noul boson presupus, ce a fost numit X17, nu ar putea fi una dintre particulele ce poartă cele patru forţe cunoscute, deoarece are o masă distinctivă şi o viaţă foarte scurtă, însemnând că este purtătorul unei noi forţe, a cincea.
Vedeţi şi: LHC a detectat din nou bosonul Higgs, de această dată într-un dans cu top quarcul
În studiul mai recent, ei se așteptau la aceleași rezultate în cazul atomilor de heliu, cu toate acestea, în loc de un unghi de separare a electronilor şi pozitronilor de heliu egal cu 140 de grade, ei au primit unul mai aproape de 115 grade.
În arXiv, unde a fost publicată cercetarea, oamenii de ştiinţă au explicat:
Această caracteristică este similară cu anomalia observată la [beriliu-8] şi pare să corespundă cu scenariul de descompunere a bosonului X17.
Noi așteptăm la mai multe rezultate experimentale mai independente în următorii ani în ceea ce privește particula X17.
Deși experimentul original a fost acceptat în revista Physical Review Letters, cel mai recent studiu necesită încă să fie revizuit.
Dacă existenţa particulelor va fi confirmată, fizicienii vor trebui să reevalueze interacțiunile celor patru forțe fundamentale existente şi să facă loc pentru a cincea.
Dan T says
Alta problema de rezolvat: cercetatorii n-au reusit sa unifice decat fortele electrice si magnetice, daca apare si a cincea forta se complica lucrurile.