
Un sigiliu vechi de 2700 de ani, descoperit în Ierusalim, ar putea face referință la Isaia, ceea ce ar putea fi cea mai veche menționare a profetului din afara Bibliei.
Un sigiliu de lut din secolul al VIII-lea î.Hr., care a fost descoperit într-o excavare din Ierusalim, poate purta numele profetului Isaia, potrivit unui nou articol din Biblical Archaeology Review.
În articolul, intitulat „Este aceasta semnătura profetului Isaia?”, autorul şi arheologul Eilat Mazar (en) sugerează că vechiul scris ebraic imprimat pe ovalul de lut deteriorat de 1,27 cm se putea citi odată „Aparține profetului Isaia”.
Dacă interpretarea inscripției pe sigiliul de 2700 de ani este corectă, aceasta ar putea fi prima referire la Isaia din afara Bibliei.
Vedeţi şi: Descoperirea unui cimitir filistin vechi ar putea rezolva cel mai mare mister al Bibliei
Profetul evreu este descris ca consilier al regelui iudeu Ezechia, care a domnit de la sfârșitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al VII-lea î.Hr.
Sigiliul de lut, a fost unul din cele 34 descoperite în timpul săpăturilor Ophel (en) conduse de Mazar din anul 2009, la temelia peretelui sudic al Muntelui Templu sau Haram al-Sharif.
Sigiliile sau bulele, au fost recuperate din gropile de gunoi de după zid din perioada Epocii de Fier (1200-586 î.Hr.), pe care Mazar o descrie ca o brutărie regală, făcută una cu pământul în anul 586 î.Hr., în timpul distrugerii babiloniene a Ierusalimului.
Vedeţi şi: Imagine a lui Isus: O imagine timpurie a lui Isus a fost descoperită în Egypt.
Isaia Profetul
Sigiliul este imprimat în scrierea ebraică veche cu numele Yesha’yah [u] (numele ebraic a lui Isaia), urmat de cuvântul nvy.
Deoarece sigiliul este deteriorat la sfârșitul cuvântului nvy, Mazar sugerează că interpretarea noastră poate fi incompletă.

Dacă nfy a fost inițial urmată de litera ebraică aleph, rezultatul ar fi cuvântul „profet”, atunci sigiliul ar fi putut fi citit ca „Aparține profetului Isaia”.
Vedeţi şi: Unul din ultimele Manuscripte de la Marea Moartă a fost descifrat
Consolidarea acestei interpretări, scrie ea, vine de la contextul arheologic în care a fost găsit sigiliul.
În 2015, anunţul (en) că o altă bulă de lut descoperită la săpăturile de la Ophei poartă sigiliul personal al regelui Ezechia, a făcut titlurile internaţionale (en).
Potrivit celui mai recent articol, sigiliul „Isaia” a fost găsit doar la 3 metri de sigiliul Ezechia, în timpul aceleiași săpături din 2009.
Relația strânsă dintre profet şi rege, aşa cum descrisă în Biblie, împreună cu apropierea acestor două sigilii descoperite „… pare să lase deschisă posibilitatea ca, în ciuda dificultăților întâmpinate în zona afectată a bulei, aceasta poate fi o imprimare de sigiliu a profetului Isaia, consilier al regelui Ezechia”, scrie Mazar.
„Obstacolele Majore”
Cât nu ar fi de tentantă interpretarea, Mazar recunoaște că există „obstacole majore” în identificarea sigiliului, cel mai remarcabil fiind cuvântul nvy.
Fără un aleph la sfârșit, nvy este probabil doar un nume personal (adesea numele tatălui persoanei) sau o locaţie (de unde vine persoana).
Christopher Rollston (en), profesor de limbi semitice de la Universitatea George Washington, este de acord că interpretarea nvy este o problemă.
„Litera critic de importantă care ar fi necesară pentru a confirma că al doilea cuvânt este intitulat ‘profet’ este un aleph.
Dar, nici un aleph nu este vizibil în această bulă, şi respectiv interpretarea nu poate fi de loc confirmată”, spune el.
Combinarea citirii lui nvy este lipsa articolului definit „h„, notează Rollston.
Majoritatea referințelor biblice se fac mai degrabă cu articol hotărât „profetul” („the profet” – spre deosebire de alte limbi, articolul hotărât în română se atașează la sfârșitul cuvintelor pe care le determină), decât pur şi simplu „profet”.
„Mai pe scurt, dacă acesta ar fi cuvântul ‘profet’, aş fi vrut să văd „ul” (adică cu articolul hotărât, în articolul original e indicat ‘the’), ca în ‘Isaia profetul‘ „, spune el.
Deşi, Mazar remarcă faptul că lipsa articolului hotărât este o problemă în interpretarea sigiliului, ea înaintează o sugestie conform căreia articolul hotărât, posibil, inițial apărea în aria deteriorată deasupra cuvântului nvy, sau, menționând alte exemple arheologice şi textuale, a fost pur şi exclus.
În plus, notează Rollston, rădăcina ebraică yš‘ este baza nu numai pentru numele profetului Isaia, dar pentru aproape douăzeci de oameni diferiți în Biblie.
„Erau mulţi oameni care purtau numele Isaia sau care se bazau exact pe acelaş cuvânt rădăcină”, observă el.
Şi dacă cuvântul nvy este de fapt parte din numele tatălui cuiva, el cu siguranță nu este asociat cu profetul, al cărui tată, conform Bibliei (en), era Amoz.
Descoperirea a artefactelor asociate atât cu regele Ezechia, cât şi cu Isaia, profetul biblic care a sfătuit regele în perioada zbuciumată de după cucerirea asiriană a Regatului de Nord al Israelului şi a amenințării continuie de la Regatul sudic a lui Iuda, ” este o ocazie rară de a dezvălui viu acest timp specific din istoria Ierusalimului”, conchide Mazar.
„Desigur, presupunerea că acesta este un sigiliu al profetului Isaia este strălucitor, dar cu siguranţă nu este ceva ce ar trebui să credem în totalitate negreșit”, avertizează Rollston.
Lasă un răspuns