
Oamenii de știință experimentează tot felul de idei pentru a mări durata vieţii şi a ne oferi câțiva ani în plus de existenţă.
Acum, un studiu pe șoareci, a prezentat câteva rezultate uluitoare: o durată a vieții mai lungă datorită telomerilor hiper-lungi.
Vedeţi şi: Secretul longevităţii îl pot dezvălui mutaţiile găsite în sângele unei femei în vârstă de 115 ani
Telomerii sunt secvențele repetate de material ADN ce stau la vârful fiecărui cromozom din celulele corpului nostru.
Când ADN-ul se reproduce – de exemplu, de fiecare dată, în timpul diviziunii celulare – aceste telomere se scurtează, deoarece replicarea nu ajunge nemijlocit până la vârful cromozomului.
Ei acționează ca un buffer, protejând materialul genetic din cromozomii noştri, iar telomerii mai scurți indică asupra faptului că celule sunt uzate.
De fapt, pe măsură ce îmbătrânim, telomerii devin din ce în ce mai scurţi.
Multe studii legate de longevitate s-au bazat pe încercările de a menţine aceşti telomeri rezistenți şi sănătoși cât mai mult timp posibil.
Până acum, studii legate de longevitate au implicat încercarea de a modifica expresia genelor, dar această nouă cercetare este diferită.
Lucrarea se bazează pe cercetările anterioare, în care biologii au descoperit că atunci când celulele stem pluripotente induse sunt lăsate să se împartă într-un vas Petri, ele, în cele din urmă, primesc telomeri extra-lungi ̶ de două ori mai lungi decât cele normale.
Aceeaşi alungire a telomerilor a avut loc şi la celulele stem embrionare cultivate în acest mod.
Așadar, în noul studiu, cercetătorii au folosit celulele embrionare cu acești telomeri dublu-lungi şi șoareci himerici selectați, fără a-i modifica genetic deloc.
„Această constatare susține ideea că, atunci când vine vorba de determinarea longevității, genele nu sunt singurul lucru ce trebuie luat în considerare”, spune biologul molecular Maria Blasco (en), de la Centrul Naţional de Cercetare a Cancerului din Spania (CNIO).
„Există o limită de prelungire a vieții fără modificarea genelor”.
Experimentul a funcționat: șoarecii cu telomeri lungi au trăit în medie cu 24% mai mult
Ei s-au dovedit a fi mai supli şi mai puţin predispuși să dezvolte cancer.
Cercetătorii raportează că, diferiți indicatori ai îmbătrânirii metabolice la fel s-au dovedit a fi mai mici.
Acești șoareci aveau mai puțin colesterol „rău” în corpul lor, iar ADN-ul lor nu a fost aşa tare deteriorat pe măsură ce animalele deveneau mai în vârstă.
Mai mult ca atât, mitocondriile lor au funcționat mai bine.
Acest lucru se potrivește cu cercetările anterioare făcute de aceeași echipă, în care activitatea enzimei de lungire a telomerilor, numită telomerază, a fost suficientă pentru a extinde longevitatea la șoareci.
Desigur, este important să ținem seama de faptul că acesta este doar un studiu relativ mic pe șoareci, ceea ce înseamnă că mai este un drum lung de parcurs până vom primi oameni cu vieți extrem de lungi.
Dar rezultatele interesante ale cercetări arată o legătură puternică între lungimea telomerilor şi durata de viaţă la animale, o relație ce ne poate oferi noi posibilități de la care am putea profita.
Într-o lume în care aproape totul face ca celulele noastre să îmbătrânească mai repede, ar fi grozav să găsim o modalitate ce ar frâna acest proces.
„Împreună, aceste descoperiri demonstrează că telomerii mai lungi decât cei normali, arată efecte benefice la șoareci, întârzie îmbătrânirea metabolică şi cancerul, şi duce la o durată a vieții mai lungi”, concluzionează cercetătorii în lucrarea lor (en).
Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.
Lasă un răspuns