Sunt multe planete – doar trebuie să privim mai atent
În procesul de căutare a vieţii în alte lumi, cercetătorii au descoperit 60 de planete noi care se rotesc în jurul stelelor din apropierea sistemului nostru solar.
Printre noile planete este şi fierbintele „super-Pământ”, numit Gliese 411b, care are o suprafață stâncoasă şi se află în al patrulea cel mai apropiat de noi sistem stelar.
Această planetă, după cum afirmă cercetătorii, ne demonstrează că ‘aproape toate’ stelele din apropierea soarelui, au planete ce se învârt în jurul lor şi unele din ele ‘ar putea fi ca Pământul’.
Descoperirea a fost făcută de o echipă internaţională de cercetători, condusă de Universitatea din Hertfordshire.
Mai mult ca atât, pe lângă aceste 60 de planete noi, cercetătorii au găsit dovezi suplimentare a existenţei altor 54 de planete, ridicând numărul potențialilor lumi noi la 114.
Rezultatele se bazează pe aproape 61 000 de observații individuale a 1600 de stele, făcute pe parcursul unei perioade de 20 de ani de astronomii americani cu ajutorul telescopului Keck-I din Hawaii.
Vedeţi şi: NASA a anunţăt descoperirea a mai mult de 1200 de exoplanete noi
Observațiile au fost parte a Studiului Exoplanetelor Lick-Carnegie ( Lick-Carnegie Exoplanet Survey), care a fost lansat în 1996 de astronomii Steve Vogt şi Geoffrey Marcy, de la Universitatea din California şi Paul Butler, de la Institutul de Ştiinţă Carnegie din Washington.
Dr. Mikko Tuomi, care a condus studiul, a declarat (en): „Este fascinant să credem că atunci când privim spre cele mai apropiate stele de noi, aproape toate par să aibă planete care se învârtesc în jurul lor”.
„Aceasta este un lucru de care astronomii nu erau convinși, chiar şi cel puţin cinci ani în urmă.”
„Aceste planete, de asemenea, ne ajută să înţelegem mai bine procesele de formare a sistemelor planetare şi oferă obiective interesante pentru eforturile viitoare de a reprezenta nemijlocit planetele”.
Dr Butler a adăugat (en): „Această lucrare şi lansare de date este una din realizările mele supreme în calitate de astronom”.
„Ea reprezintă o bună parte din munca vieţei mele”.
Cercetarea echipei a fost acceptată pentru publicare în The Astrophysical Journal.
Echipa speră că decizia lor va provoca o avalanșă de noi cunoștințe, deoarece astronomii din întreaga lume vor combina datele lor cu observaţiile lor proprii sau vor monta noi campanii de observaţii pentru a continua monitorizarea semnalelor.
Lansarea catalogului este parte a unei tendinţe în creştere în domeniul cunoaşterii exoplanetelor pentru lărgirea audienţei şi a spaţiului de descoperire, care a apărut ca parte descoperirilor făcute şi care se vor mai face de misiunile Kepler şi K2 ale NASA.
„Cred că această lucrare stabilește un precedent pentru modul în care comunitatea poate colabora în ceea ce priveşte detectarea şi examinarea exoplanetelor” a declarat Johanna Teske (en), membrul echipei al Observatorului Carnegie şi a Departamentului a Magnetismului Terestru.
„Cu misiunea TESS la orizont, care se așteaptă să detecteze mai mult de 1000 de planete ce se rotesc în jurul stelelor luminoase din apropiere, oamenii de știință aflați în căutarea exoplanetelor, în curând vor avea un şir de noi planete pentru examinare”.
Găsirea de planete noi cu ajutorul Vitezei Radiale
Mikko Tuomi şi colegii săi au fost în stare să detecteze prezenţa planetelor, folosind o tehnică numită viteza radială, care măsoară micile modificări în locaţia şi culoarea stelei ţintă.
Metoda, care este una din tehnicile cele mai de succes pentru identificarea şi confirmarea planetelor, profită de faptul că nu doar planetele sunt influențate de gravitația stelei pe care le înconjoară, dar şi de gravitația însăși a planetei, care , de asemenea, afectează steaua.
Oamenii de ştiinţă au folosit instrumente pentru detectarea minusculelor vibrări provocate de gravitaţia planetei asupra stelei.
Cu ajutorul acestor semnale, cercetătorii au fost în stare să detecteze prezenţa unor noi lumi extraterestre.
„255 dintre aceste semnale au fost deja publicate ca revendicări de planete, 60 sunt clasificate ca fiind candidați de planete nepublicați care așteaptă o examinare fotometrică pentru a exclude cauzele legate de activitate şi încă 54 nepublicate, dar care sunt clasificate drept semnale ‘semnificative’ ce necesită o confirmare prin date suplimentare înainte de a fi clasificate în calitate de planete candidate”, au raportat (en) cercetătorii.
Deci, reiese că, majoritatea stelelor din apropierea noastră au planete care se rotesc în jurul lor.
O rază de speranță, că undeva acolo vom putea găsi semințe de concepere a vieţii sau o planetă unde acest miracol deja a avut loc şi chiar este locuită de semeni cu inteligenţă, precum suntem noi.
O probabilitate foarte mică, dar oamenii, întotdeauna au sperat că nu sunt singuri în acest Univers imens.
Vedeţi şi:
Descoperirea exoplanetei Kepler-10c, măreşte speranţa de a găsi viaţă în alte lumi
7 locuri din sistemul nostru solar unde se presupune că ar putea exista viaţă extraterestră
Marius says
Iata ca iarasi știința triumfa cu noi ipoteze și speranțe aflate la zeci de ani lumina de noi și au o așa mulțumire de munca lor de parca tot cea fost de descoperit s-a aflat in final. De ce se pierde timpul pe aceste cercetări de la distanță? De ce nu se investește in cum sa călătorească pana acolo? Posibil ca însuși Pământul ne raspunde la aceasta întrebare și anume prin centura de protecție Van Allen. Noi nu putem părăsi pământul sa ieșim in cosmos și la fel de sigur nici alte fiinte nu pot veni la noi in viața (dacă ele ar exista). Nici măcar oamenii de știință nu explica apariția acestei centuri de radiații care protejează planeta. De ce suntem izolați pe pământ ? Pentru ca nu avem ce descoperi in afara lui iar aici efectiv ai de toate! Pământul oferă absolut totul pentru o viața perfecta. Oamenii sunt naivi dacă cred ca mai exista planete ca ale noastre și poate, poate, poate dacă ar fi, noi nu vom știi asta și nu vom ajunge niciodată acolo!