Cercetătorii au descoperit ceea ce pare a fi cea mai mare regiune vulcanică de pe Pământ, dezvăluind o reţea invizibilă de aproape 100 de vulcani necunoscuți ascunși sub stratul de gheaţă din Antarctica.
Un studiu de la distanţă a ceea ce se numește Sistemul Riftului Vest Antarctic, a descoperit în total 138 de vulcani – 91 dintre care nu au fost niciodată detectați până acum – şi oamenii de știință spun că este extrem de necesar să aflăm dacă vreunul dintre aceste vârfuri ascunse rămâne activ.
„Marea întrebare este: Cât de activi sunt acești vulcani? Acesta este un lucru pe care trebuie să-l determinăm cât mai repede posibil”, a spus pentru The Guardian geologul Robert Bingham de Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.
Vedeţi şi: 19 curiozităţi geografice într-adevăr ciudate
„Tot ceea ce provoacă topirea gheții – pe care o erupție cu siguranță o poate cauza – va accelera scurgerea gheții în mare”.
Echipa lui Bingham a studiat sistemul de fisuri situate sub Stratul de Gheaţă Vest Antarctic analizând datele de ridicare a stratului de gheaţă provenite de la o bază de date numită Bedmap 2.
Ceea ce ei căutau, erau construcţii conice care eşiră din gheaţă de-a lungul Antarcticii de Vest, cam acelaş lucru pe care îl vedem atunci când partea de sus a vulcanilor se extinde pe suprafaţa Pământului.
Desigur, noi nu putem vedea fizic aceste vârfuri de vulcani atunci când ele sunt ascunse dedesubt, dar semnalele radio ce pătrund sub gheaţă pot detecta formele lor de rocă bazaltică în stratul de gheaţă.
Vedeţi şi: Lacul de sub gheaţa din Antarctica ar putea ascunde viaţa
Aproximativ 47 de vulcani sub-glaciali au fost găsiţi anterior în Antarctica, dar descoperirea acestor 91 de vârfuri noi – de-a lungul unei regiuni de aproximativ de 3500 km, între raftul de gheaţă Ross şi peninsula Antarcticii – sugerează că aici ar putea fi mulţi, mult mai mulţi decât s-a crezut anterior.
„Noi am fost uimiţi. Noi nu ne aşteptam să găsim nici pe aproape un aşa număr aici”, a spus Bingham pentru The Guardian.
„Cel mai probabil aceasta s-ar putea confirma a fi cea mai densă regiune de vulcani din lume, mai mare decât cea din Africa de Est, unde sunt concentraţi un mare număr de vulcani, printre care sunt renumiţii Nyiragongo, Kilimanjaro şi Longonot”.
Vulcanii identificați au înălţimi de la 100 metri până 3850 metri şi din moment ce cercetătorii nu ştiu dacă vreunul dintre ei este activ, este important să aflăm acest lucru.
Din cauza că aceşti vulcani sunt îngropaţi sub kilometri de gheaţă, este puţin probabil ca ei să prezinte o ameninţare directă în timpul apropiat pentru ceva de la suprafaţa Antarcticii – dar, dacă unul din ei va erupe, el va putea încălzi şi topi gheaţa deasupra lui, potenţial ridcând nivelul mării.
În afară de această îngrijorare, cercetătorii speculează că activitatea vulcanilor ar putea fi, de fapt, legată de nivelul de gheaţă cu care sunt acoperiţi – sau, mai degrabă, de lipsa acesteia.
„În prezent în lume cele mai mari procese vulcanice au loc în regiunile care doar recent şi-au pierdut acoperământul de gheaţă – după sfârşitul ultimei ere glaciare”, a spus Bingham.
„Teoria sugerează, acest lucru se întâmplă din cauză că fără stratul de gheaţă de la vârful său în aceste regiuni a vulcanilor se petrece o eliberare a presiunii şi ei devin mai activi”.
Întrucât, proporţiile extinse a Sistemului Riftului Vest Antarctic au fost detectate abia recent, ar putea dura ceva timp până vom şti impactul real al acestei descoperiri.
Dar, aceasta este o parte lumii care deja suferă schimbări extraordinare şi de nerecunoscut – aşa că noi doar putem să sperăm că această descoperire uimitoare nu va prevesti ştiri rele.
Constatările sunt relatate în Special Publications a Societăţii Geologice.
Lasă un răspuns