Oamenii de știință au declarat miercuri, pe 27 septembrie 2017, că la data de 14 august ei au înregistrat reverberații de spaţiu-timp cunoscute sub numele de unde gravitaționale, provenite de la coliziunea a două găuri negre, aflate la o distanţă de 1,8 miliarde de ani lumină de la noi.
Aceasta a fost pentru a patra oară, când în ultimii doi ani astronomii oficial au detectat astfel de unde de la fuziunile cataclismice ale găurilor negre – obiecte într-atât de dense încât spațiul şi timpul le învăluiește din jur împrejur ca o mănușa, astfel încât nici măcar lumina nu poate scăpa din ele.
În cadrul evenimentului din august, o gaură neagră cu o masă aproximativ de 31 de ori mai mare decât cea a soarelui şi alta de 25 mase solare, s-au combinat pentru a crea o gaură de 53 mase solare.
Celelalte trei mase solare au fost transformate în unde gravitaționale, care au radiat o energie mai mare decât cea a tuturor stelelor din universul cunoscut.
Observația este în concordanţă cu detectările undelor gravitaţionale anterioare, confirmând o viziune evolutivă a nopţii cosmice pline de monştri şi violenţă.
Detectarea, anunțată la o întâlnire G7 a miniștrilor științei în Torino, Italia, şi într-o lucrare publicată (en) în revista Physical Review Letters, a marcat debutul cu succes al unui nou detector de unde gravitaționale cunoscut sub numele de Virgo.
Detectorul Virgo a fost construit datorită unei colaborări europene şi este situat în Cascina, aproape de Pisa, Italia.
În lucrarea coliziunea a fost denumită GW170814.
Vedeţi şi: Pentru prima dată au fost observate două găuri negre ce se învârt una în jurul alteia
Primele detectări ale undelor gravitaţionale au fost făcute de o pereche de antene în formă de „L”, numite LIGO, în Hanford, Washington şi Livingston, Louisiana, care monitorizează comprimarea şi dilatarea spaţiului dintre o pereche de oglinzi poziționate delicat în timp ce o undă gravitaţională trece prin ele.
Anunţul din februarie 2016, a confirmat existenţa undelor gravitaţionale prezise de Albert Einstein acum un secol, şi au verificat natura găurilor negre, provocând o sensaţie.
Vedeţi şi: Undele gravitaţionale, Einstein posibil a avut iarăşi dreptate, se aşteaptă dezvăluirea probelor
Liderii LIGO sunt acum principalii candidați la Premiul Nobel pentru Fizică, care vor fi anunțați această săptămână.
La 1 august, antena Virgo, construită de Observatorul Gravitațional European, a venit pe poziţii pentru a se alătura antenelor existente LIGO.
Completarea a fost răsplătită aproape imediat, au declarat miercuri oamenii de știință de la observatoare, când o două găuri negre aflate în proces de coliziune au clătinat antenele pe 14 august.
Vedeţi şi: 10 lucruri care trebuie să le ştiţi despre găurile negre
„Este minunat să vedem un prim semnal de undă gravitațională în noul nostru detector avansat Virgo numai la două săptămâni după ce a început oficial să colecteze date”, a spus Jo van den Brand (en) de la Nikhef şi Vrije Universiteit Amsterdam, purtătorul de cuvânt al colaborării cu Virgo.
„Aceasta este o mare recompensă după toată munca de actualizare făcută la proiectul Advanced Virgo în ultimii şase ani”.
Deşi, antena Virgo este încă doar aproximativ un sfert la fel de sensibilă ca antenele LIGO, ea creşte impunător capacitatea rețelei de a triangula sursele undelor gravitaţionale, astfel încât telescoapele optice pot examina pe cerul vizibil orice focuri de artificii ce însoțesc aceste coliziuni.
Când un eveniment este detectat de o rețea cu trei detectoare, zona din cer care ar putea conţine sursa se micșorează semnificativ, îmbunătățind astfel precizia distanței.
Regiunea cerului unde s-a petrecut coliziunea GW170814 are o dimensiune de numai 60 de grade pătrate (la fel cum gradele sunt folosite pentru măsurarea părții unui cerc, astfel şi gradele pătrate sunt utilizate pentru măsurarea părţii unei sfere), de 10 ori mai mică decât mărimea utilizată de datele disponibile doar de la cele două interferometre LIGO.
„Capacitatea de a identifica o regiune de căutare mai mică este importantă, deoarece multe fuziuni dintre obiectele compacte – de exemplu cele care implică stelele neutronice – se așteaptă să producă pe lângă undele gravitaționale şi emisiuni electromagnetice pe bandă largă”, spune Laura Cadonati de la Georgia Tech (en), purtătorul de cuvânt adjunct de al Colaborării Ştiinţifice LIGO.
Combinarea acestor detectoare ne împinge la o etapă mai avansată în ceea ce priveşte căutarea undelor gravitaţionale şi fenomenelor care le crează.
Aşteptăm cu nerăbdare noi observaţii din universul nostru agitat.
Lasă un răspuns