Oamenii de ştiinţă au dezvoltat nanomaşini care pot penetra în celulele canceroase, capabile să le nimicească în doar 60 de secunde.
Micile molecule rotitoare sunt conduse de lumină şi se învârt atât de repede, încât îşi pot străbate calea prin blindajele celulelor, atunci când sunt activate.
Într-un test efectuat la Universitatea Durham, nanomaşinilor le-a luat între una şi trei minute pentru a sparge membrana exterioară a celulei canceroase de prostată, ucigând-o instantaneu.
„Motorul”, este un lanţ de atomi asemenea rotorului, care pot fi stimulaţi să se mişte într-o singură direcţie, provocând molecula să se rotească la viteză mare.
„Noi suntem în cursul realizării ambiției noastre de utilizare a nanomaşinelor activate cu lumină cu scopul de a ținti celule canceroase, precum cele din tumorile mamare şi melanoamele cutanate, inclusiv celea care sunt rezistente la chimioterapia existentă” a spus Dr. Robert Pal de la Universitatea Durham.
„Odată dezvoltată, această abordare ar putea oferi o posibilă schimbare în tratamentul cancerului neinvaziv şi să îmbunătățească simțitor ratele de supraviețuire şi starea generală a pacientului”.
Oamenii de știință, a căror lucrare este semnalată în revista Nature, au creat mai multe molecule motorizate activate cu lumină, proiectate pentru a se plasa în celule specifice.
Ei au descoperit că nanomaşinele trebuie să se rotească de la două până la trei milioane de ori pe secundă pentru a trece obstacolele din apropiere şi pentru a depăşi mişcarea naturală Browniană, o mişcare haotică a particulelor microscopice suspendate în lichid.
Moleculele ar putea fi utilizate, fie pentru a pătrunde în celule şi a aduce agenți terapeutici, fie pentru a acționa ca ucigași care explodează membranele tumorale deschise.
În videoul de mai jos se arată cum membranele celulelor canceroase se băşichează după asalt.
Fără un declanșator ultraviolet, moleculele motor au localizat celula ţintă, dar apoi au rămas inofensive pe suprafețele lor.
Odată ce au fost declanşate, moleculele au forat rapid prin membranele celulare.
„Aceste nanomaşini sunt atât de mici, încât am putea parca 50 000 din ele pe diametrul unui fir de păr uman şi ele au componente de direcţionare şi acţionare combinate în acest pachet micuţ pentru a face maşinele moleculare o realitate în tratarea bolilor”.
„În acest studiu noi am arătat că putem pătrunde în celule, celule animale şi celule umane folosind aceste nanomaşini, ce se vor atașa la suprafaţă, iar apoi, luminate vor fora în celulă.”
„Timp de mulţi ani nu mi-am imaginat niciodată nanomaşini utilizate în medicină, eu credeam că ele sunt prea mici, deoarece ele sunt mult mai mici decât o celulă, dar acum această lucrare mi-a schimbat cu adevărat părerea în această privință şi cred că din punct de vedere terapeutic aceasta va fi un mod cu totul nou de a trata pacienții, va fi o aplicaţie excelentă pentru tratamentul cancerului, nu doar pentru uciderea celulelor, ci şi pentru tratamentul celulelor, interacționând cu corpul uman folosind mașini moleculare”.
Cercetătorii sunt deja în curs de experimente pe microorganisme şi pe peşti mici, şi în curând speră să se mute pe rozătoare.
Dacă aceste teste pe animale vor avea succes, ei vor trece la studiile clinice pe oameni.
Rămâne doar să le urăm succes, posibil ei stau la începuturile unui nou domeniu în tratarea bolilor, care pe viitor va scăpa multe veţi omeneşti.
Lasă un răspuns