O stea mică, veche, la numai 12 ani lumină distanţă, ar putea găzdui două planete temperate telurice, au anunțat recent astronomii.
În caz dacă vor fi confirmate, ambele lumi recent detectate sunt aproape identice cu Pământul după masă şi ambele se află pe orbite ce ar putea permite apei lichide să curgă şi să se stocheze pe suprafața lor.
Oamenii de ştiinţă estimează că gazda stelară, cunoscută sub numele de steaua lui Teegarden (en), are cel puțin opt miliarde de ani, aproape de două ori mai în vârstă ca soarele nostru.
Aceasta înseamnă că orice planete care se învârt în jurul ei, sunt, probabil, la fel de vechi, astfel încât viaţa aşa cum o cunoaștem noi, a avut mai mult decât suficient timp pentru a evolua.
Şi pentru moment, steaua este remarcabil de liniştită, cu careva semne de cutremure stelare impetuoase şi explozii ce tind să izbucnească de la astfel de obiecte.
Aceşti factori, plus proximitatea relativă a sistemului, îl fac să fie o ţintă interesantă pentru astronomi ce caută să îndrepte telescoapele de generația nouă spre alte lumi şi a căuta viaţa dincolo de Pământ.
„Ambele planete ale stelei Teegarden sunt potențial locuibile”, spune Ignasi Ribas de la Institutul de Studii Spaţiale din Catalonia, membru ale echipei ce a raportat despre planete (en) în revista Astronomy & Astrophysics.
Vedeţi şi: Viaţă pe alte planete: 5 planete potenţial locuibile din apropiere asemănătoare cu Pământul
„În cele din urmă, noi vom vedea dacă ele sunt într-adevăr locuibile sau, poate, chiar locuite”.
Bondoc stelar
Cele două lumi se învârt în jurul unei stele atât de slabe, încât ea nu a fost observată decât abia în 2003, atunci când astrofizicianul de la NASA, Bonnard Teegarden, s-a afundat în datele astronomice cu scopul de a găsi stele pitici vagi din apropiere, ce au evitat până acum detectarea.
Steaua lui Teegarden este un bondoc stelar, ce reprezintă doar 9% din masa soarelui.
Este cunoscută ca un pitic M ultra-rece (en) şi emite cea mai mare parte a luminii sale în infraroșu — la fel ca steaua TRAPPIST-1, ce până la momentul de faţă se știe că găzduiește şapte planete telurice.
Vedeţi şi: Noi indicii privitor la planetele TRAPPIST-1, ele probabil sunt bogate în apă
Dar steaua lui Teegarden este de trei ori mai aproape de Pământ ca TRAPPIST-1, ceea ce o face ideală pentru o caracterizare ulterioară.
Ribas şi colegii săi caută în prezent planete în jurul a 342 stele mici (en), aşa că ei au îndreptat instrumentul CARMENES, situat la Observatorul Calar Auto (en) din Spania, spre mini-stea.
CARMENES a examinat steaua lui Teegarden timp de trei ani, căutând să vadă clătinări şi smucituri, produse de careva planete ce se învârt în jurul ei.
În cele din urmă, mai mult de 200 de măsurători au sugerat că două lumi mici ghionteau steaua, fiecare având o masă de 1,3 ori mai mare decât cea a Pământului.
Echipa a calculat că una dintre planete, numită Teegarden b, efectuează o orbită completă în doar 4,9 zile pământești, cealaltă lume, Teegarden c, are o orbită de doar 11,4 zile.
Foarte liniştită
Înainte de a putea raporta că aceste planete există, echipa a trebuit să excludă fenomenele stelare intrinseci, cum ar fi petele şi erupțiile stelare, ce pot masca lumile din jurul lor.
Vedeţi şi: 18 planete de dimensiunea Pământului au fost găsite în galaxia noastră
Uneori, acest lucru ar putea fi destul de dificil în cazul stelelor pitici roșii, ce sunt de obicei furtunoase şi predispuse la erupţii masive.
Dar steaua Teegarden este aproape liniștită, ce o face mult mai ușoară în detectarea semnalelor planetare.
„Cantitatea de măsurători efectuate este atât de mare, iar steaua se comportă atât de bine, încât rămâne prea puţin spaţiu pentru o explicație alternativă”, spune Ribas (en).
„Deci, asta, pentru mine, este un caz clar de detectare planetară. Eu aş paria pe ambele mele degete mici că ele sunt acolo”
„Acestea sunt candidaţi de planete foarte plauzibili”, cade de acord Lauren Weiss (en), de la Universitatea din Hawaii.
„Eu sunt impresionat de calitatea datelor.”
Cu toate acestea, notează Weiss, câteva momente mă fac să ezit.
În primul rând, oamenii de ştiinţă nu cunosc timpul exact necesar pentru ca planeta să efectueze o rotație completă în jurul axei sale, iar acest tip de mişcare ar putea fi mascat ca unul dintre semnalele planetei.
Totuşi, „rotaţia stelară ar putea să emită orbita doar a unei planete, nu a ambelor, astfel, cel puţin una dintre planete este probabil reală”, spunea ea (en).
În al doilea rând, spune ea, e posibil ca planetele să se învârte în jurul stelei mai rapid decât s-a dedus, ceea ce ar putea să le diminueze potențialul de locuibilitate.
„Totuşi, această îngrijorare tehnică este minoră”, spune Weiss (en).
„Dacă, într-adevăr există planete în jurul stelei şi autorii au greșit perioadele lor orbitale, planetele rămân a fi planete”.
Lasă un răspuns