Un avion alimentat cu energie solară a aterizat sâmbătă în California, finisând un zbor riscant de trei zile peste Oceanul Pacific, ca o parte a călătoriei sale în jurul lumii.
Pilotul Bertrand Piccard a aterizat avionul Solar Impulse 2 în Mountain View, în Silicon Valley la sud de San Francisco, sâmbătă la ora 23:45, după un zbor non-stop de 62 de ore fără combustibil din Hawaii.
Avionul a manevrat sub un cort imens de la Aerodromul Moffet, unde Piccard a fost întâmpinat de de echipa proiectului.
„Ştiţi a fost un moment în noapte, mă uitam reflexia lunii pe ocean şi mă gândeam ‘Sunt complet singur în acestă minusculă cabină şi mă simt complet încrezător’.
Şi sunt foarte recunoscător vieţii care mi-a adus această experienţă”, a spus Piccard la o conferinţă de presă, după ce a aterizat.
„Posibil aceasta a fost una din cea mai fantastică experienţă pe care am avut-o în viaţă”.
Aterizarea a avut loc după ce Piccard a zburat deasupra renumitului pod Golden Gate Bridge, unde spectatorii au admirat aeronava îngustă cu aripi foarte late.
Piccard şi colegul pilot elveţian Andre Borscheberg pilotează la rând aeronava pe parcursul călătoriei lor în jurul lumii care a început în martie 2015 din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe.
Ei au făcut opriri în Oman, Myanmar, China, Japan şi Hawaii.
Porţiunea trans-Pacifică a călătoriei a fost cea mai riscantă parte a călătoriei aeronavei din cauza lipsei locurilor de debarcarea de urgenţă.
Aeronava s-a confruntat cu câteva probleme de-a lungul drumului.
Solar Impulse 2 a aterizat în Hawaii în iulie şi a fost forţat să rămână pe insule, după ce sistemul de baterii a fost avariat din cauza căldurii în timpul călătoriei sale din Japonia.
De asemenea, echipa a avut amânări şi în Asia.
Atunci când a făcut prima încercare să zboare din Nanjing, China spre Hawaii, echipajul a fost nevoit să deturneze în Japonia, din cauza vremii nefavorabile şi unei aripi deteriorate.
O lună mai târziu, în condiţii climaterice mai bune, avionul a decolat din Nagoya, în Japonia centrală, spre Hawaii.
Viteza de zbor ideală a avionului este de 45 kilometri pe oră, deşi ea poate fi dublată pe parcursul zilei când razele solare sunt mai puternice.
Vedeţi şi: Scoţia acum generează mai mult de jumătate din necesarul de electricitate din surse regenerabile
Aeronava din fibre de carbon cântăreşte 2268 de kilograme, la fel de mult ca un camion de dimensiuni medii.
Aripile avionului, ce se extind mai larg decât cele a Boeing-ului 747, sunt echipate cu 17 mii de celule solare care pun în mişcare elicele şi încarcă bateriile.
Pe timp de noapte avionul zboară pe energia stocată.
Potrivit site-ului care documentează călătoria, Solar Impulse 2 va mai face trei opriri în Statele Unite, înainte de a traversa oceanul Atlantic spre Europa sau Africa de Nord.
„Aventura continuie”, a spus Piccard. „Povestea nu sa terminat”.
Proiectul, care a fost estimat la un cost mai mare de 100 de milioane de dolari, a început în 2002, cu scopul de a sublinia importanţa energiei regenerabile şi spiritului de inovaţie.
„Consider că inovaţiile şi pionieratul trebuie să continuie”, a spus Piccard.
„Aceasta trebuie să continuie pentru o calitate mai bună a vieţii, pentru tehnologii curate, pentru sursele de energie regenerabile.
Acesta este domeniul unde pionierii în domeniu se pot exprima şi a avea succes cu adevărat”.
Vedeţi şi: Maroc gata să pornească ceea ce va deveni cea mai mare centrală solară din lume
Transportul aerian alimentat cu energie solară nu este încă comercial practic, datorită timpului lent de deplasare lent, constrângerilor meteorologice şi de greutăţi a navei.
„Poate peste 20 de ani va fi plictisitor, când toate avioanele vor fi electrice şi oamenii vor spune ‘Ah, aceasta este o rutină’.
Dar acum, astăzi, un avion care este electric, cu motoare electrice, care produce propria energie de la soare, nu poate fi deloc plictisitor”, a spus Piccard.
Solar Impulse 2 în 3D
Solar Impulse Si2
by Solar Impulse
on Sketchfab
Sursă: phys.org
Lasă un răspuns