Oamenii de știință au descoperit un nou tip de bacterii ce mănâncă şi îşi obţin caloriile din metal, existenţa cărora a fost prezisă încă o sută de ani în urmă, dar care nu a fost dovedită.
Acum, microbiologii de la Institutul Tehnologic din California (sau Caltech) au descoperit accidental bacteriile după efectuarea experimentelor, care nu aveau acest obiectiv, folosind un tip de cretă de mangan, un element chimic răspândit.
Dr. Jared Leadbetter, profesor de microbiologie a mediului la Caltech în Pasadena, a lăsat un borcan de sticlă acoperit cu această substanță, pentru a se înmuia în în apa de la robinet din chiuveta sa de la birou.
Vasul a rămas în chiuvetă timp de câteva luni, perioadă în care profesorul a fost plecat să lucreze în campus.
Când s-a întors, Leadbetter a găsit borcanul acoperit cu un material întunecat.
Vedeţi şi: Forme de viaţă ce respiră cu arsen au fost descoperite în Oceanul Pacific
„M-am gândit: ‘Ce ar fi asta?’ „a explicat Leadbetter (en) într-un comunicat de presă.
„Am început să mă întreb dacă responsabili ar putea fi microbii căutați de mult timp, aşa că am efectuat sistematic teste pentru a ne da seama”.
Cercetătorii au descoperit că învelișul negru de pe borcan era mangan oxidat, ce a fost generat de bacteriile recent descoperite, cel mai probabil găsite în apa de la robinet.
„Există dovezi, că rudele acestor creaturi locuiesc în apele subterane, iar o parte din apa potabilă din Pasadena este pompată din acvifere locale”, a spus el (en).
În noile cercetări publicate marţi în revista Nature, oamenii de știință notează că acestea sunt primele bacterii ce folosesc manganul ca sursă de energie.
„Acestea sunt primele bacterii descoperite ce folosesc manganul ca sursă de combustibil”, a spus Leadbetter (en).
„Un aspect minunat al microbilor în natură este faptul că aceștia pot metaboliza materiale aparent improbabile, precum metalele, producând energie utilă celulei”.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au creat accidental enzime mutante care mănâncă sticle de plastic
De asemenea, noua cercetare relevă că bacteriile pot folosi mangan pentru un proces numit chemosinteză, ce transformă dioxidul de carbon în biomasă.
Cercetătorii au speculat că microbii identificați ar putea valorifica procesul pentru a stimula creșterea, dar, până acum, se cunoșteau doar câteva bacterii şi ciuperci ce ar putea face acest lucru.
Oamenii de știință cred că rezultatele îi vor ajuta să înțeleagă mai bine apele subterane şi sisteme de apă, ce s-ar putea înfunda din cauza oxizilor de mangan.
„Există un set întreg de literatură în domeniul ingineriei de mediu privind sistemele de distribuție a apei potabile ce sunt înfundate de oxizi de mangan”, a spus Leadbetter (en).
„Dar cum şi din ce motiv este generat un astfel de material, rămânea o enigmă.
„Evident, mulți oameni de știință au luat în considerare că bacteriile ce utilizează mangan pentru energie ar putea fi responsabile, dar dovezi ce ar susţine această idee nu erau disponibile până în prezent”.
De asemenea, cercetătorii consideră că descoperirea ne-ar putea ajuta să înțelegem nodulii de mangan (en) — bile metalice mari, ce pot atinge dimensiunea unui grepfrut şi se găsesc adesea la fundul mării.
Bile ce adesea conțin metale rare, sunt uneori colectate de la fundul oceanului, dar prea puțin se știe despre ele.
„Această descoperire de la Jared and Hang fills, un decalaj intelectual major în înţelegerea noastră a ciclului elementar a Pământului şi adaugă diverse căi prin care manganul, un metal de tranziție obișnuit, dar greu de înțeles, a modelat evoluția vieții pe planeta noastră”, a spus Woodward Fisher (en), profesor de geobiologie la Caltech, într-o declarație.
Vedeţi şi: Chimiștii găsesc rețeta ce ar putea fi dat start vieții pe Pământ
Fisher nu a fost implicat în studiu.
Lasă un răspuns