În week-end, un organism galben-strălucitor, fără creier, ce se poate orienta în labirinturi şi se vindeca pe sine însuși, și-a făcut debutul la o grădină zoologică din Paris.
Cel puţin până acum, „blobul” (Picătura (The Blob) — un film SF/horror american) este mai binevoitor decât omonimul său, vedeta înfiorătoare a clasicului film sci-fi din anii 1950.
Videourile grădinii zoologice îl prezintă pe blob ca un organism lipicios ce se înmulțește rapid în dimensiuni.
Vedeţi şi: A fost creat primul organism viu din lume cu ADN-ul complet reproiectat
Cât de rapid exact? Blob poate sprinta cu aproximativ 4 centimetri la oră, potrivit Grădinii Zoologice din Paris (fr).
Blob nu este nici animal, nici plantă. Şi, deşi Physarum polycephalum — ce din latină semnifică „mocirlă cu multe capete” — a fost clasificat ca un tip de mucegai mocirlos, acum este considerat de oamenii de știință drept o creatură ce nu are legătură cu ciupercile.
El nu are nu doar două sexe — femelă şi mascul — el are 720.
De asemenea, el se poate dezbina în organisme diferite şi apoi a fuziona înapoi, potrivit unui comunicat de presă al Grădinii Zoologice.
Practic, el este un organism masiv cu o singură celulă (formată prin fuziunea mai multor specimene mai mici) cu mii de nuclee şi arată ca o vărsătură de câine ramificată.
Vedeţi şi: Oamenii de știință au dezvăluit ruta genetică a creării întregului organism dintr-o singură celulă
Organismul nu este considerat o ciupercă, deoarece mănâncă organisme întregi în loc să descompună materia organică în substanțe chimice, dar sunt microbi precum bacteriile sau sporii fungici.
Fiinţa unicelulară se crede că există în jur de un miliard de ani, dar a intrat în atenția publicului în mai 1973, după ce o femeie din Texas a descoperit un blob galben în expansiune rapidă ce creștea în curtea ei.
Cu aspectul său supranatural, extraterestru, blobul a devenit o senzație mediatică de scurtă durată, chiar bucurându-se de o menţiune în New York Times.
Blobul din Texas a murit la fel de repede cum a apărut, iar lumea nu şi-a amintit de ciudata mocirlă până când noile cercetări publicate în 2016 au provocat o agitaţie în rândul comunității științifice.
Vedeţi şi: Cele mai ciudate animale din lume
Studiul publicat în revista Proceedings of the Royal Society având ca co-autor pe, Audrey Dussutour, biolog la Centrul Național de Cercetări Științifice din Franţa, a arătat că physarum polycephalum poate învăța să ignore substanțele nocive şi ţine minte acest comportament până la un an.
De asemenea, mucegaiul mocirlă este capabil să rezolve probleme, cum ar fi găsirea celei mai scurte căi de a ieşi dintr-un labirint şi să anticipeze schimbările din mediul său înconjurător, potrivit cercetătorilor științifici din Parcul Zoologic.
Sălășluind la solul pădurii
Iniţial, oamenii de știință au dezvoltat organismul în vasul petri, hrănindul cu fulgi de ovăz, mâncarea sa preferată, potrivit unui videoclip publicat de Grădina Zoologică.
Odată ce a ajuns de o anumită dimensiune, el a fost transplantat pe o scoarţă de copac — pe care se hrănește — şi plasat într-un terariu, unde poate fi văzut începând de pe 19 octombrie.
„Copacii de salcâm, scoarţa de stejar şi coaja de castan, sunt locurile preferate”, a spus Marlene Itan de la Parcul Zoologic.
Blobul, în mediul natural este răspândit pe solul pădurilor din Europa.
„El prosperă la temperaturi ce oscilează între 19 şi 25 de grade Celsius şi când nivelul de umiditate ajunge la 80-90%”, a spus Itan.
Aproape nemuritor, singurii să dușmani sunt lumina şi seceta, potrivit materialelor de presă a Parcului Zoologic.
Lasă un răspuns