Cafeaua vă poate ajuta să trăiţi mai mult, potrivit unui studiu de 10 ani
Beţi o cantitate îngrijorătoare de cafea pe zi? Nu intrați în panică.
Rezultatele unui nou studiu de zece ani, care implică aproape 500 000 de persoane, sugerează că consumul băuturii – în orice cantitate – duce la o viaţă mai lungă, decât ca în cazul de a nu o bea de fel.
În timp ce există avertismente privitor la această afirmație, noul studiu a constatat că durata mai lungă a vieții nu s-a datorat vreo unui tip de cafea în parte: solubile, decafeinizate sau oricărei altei.
Numărul veritabil de studii pe această temă demonstrează că oamenii de știință sunt fascinați de cafea.
Vedeţi şi: 10 beneficii ale cafelei dovedite ştiinţific
Dar, această ultimă cercetare este deosebit de importantă, deoarece echipa a preluat datele de la 498 134 de persoane britanice, înregistrate voluntar prin intermediul bazei de date genetice UK Biobank, care au înregistrat decesele pe parcursul unui perioade de 10 ani.
A existat o tendință mică, dar semnificativă din punct de vedere statistic, care arată că, cu cât mai multă cafea au băut oamenii, cu atât probabilitatea că ei vor trăi mai mult a fost mai mare.
Cu alte cuvinte, a murit un procent mai mare din cei care nu cafea consumau de fel.
„Acest studiu oferă dovezi suplimentare că consumul de cafea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă şi prezintă o reasigurare pentru consumatorii de cafea”, scriu cercetătorii.
Asocierea inversă cu mortalitatea a continuat până la opt cești de cafea pe zi, ceea ce sugerează că nu ar trebui să ne îngrijorăm prea tare în privința consumului nostru exagerat de cafea.
În general, consumatorii de cafea au fost cu aproximativ de 10-15% mai puțin susceptibili de a muri, decât abstinenții de cafea.
Ca şi în cazul oricărui studiu observațional, cum ar fi acesta din urmă, atunci când oamenii sunt chestionați în privința obiceiurilor din trecut şi celor din prezent, noi nu putem definitv spune că cafeaua determină o viaţă mai lungă.
Posibil un alt factor – aşa ca, avuția, educația sau apropierea de o cafenea – a contribuit atât la nivelul ridicat al consumului de cafea, cât şi la ratele mai scăzute de mortalitate.
În plus, studiul se referă doar la persoanele din Marea Britanie care sunt gata să răspundă la întrebările legate de obiceiurile lor de sănătate – e greu de vorbit aici de date transversale aleatorii la nivel global.
În acelaşi timp, există factori în favoarea studiului.
În primul rând , el a acoperit aproape o jumătate de milion de oameni, ce este cu siguranță demn de încredere.
De asemenea, autorii studiului au controlat anumiți factori, cum ar fi fumatul şi greutatea corporală, pentru a încerca să se asigure că acești factori nu au influențat rezultatele.
De asemenea, pretențiile acestei cercetări sunt susținute şi de alte studii – cum ar fi cel din 2017 (en), care a implicat 700 000 de oameni, ce, la fel, a găsit o corelație dintre viaţa mai lungă şi consumul de cafea.
Să reiterăm, efectele erau aceleași, indiferent de faptul dacă cafeaua era cu cafeină sau fără.
Oamenii de știință cred că băutura ar putea avea unele proprietăţi de stimulare a sănătății ce nu are legătură cu cofeina.
De asemenea, există unele dovezi că cafeaua ajută la protejarea împotriva deteriorării ADN-ului.
Ca întotdeauna, ar trebui să luați în considerare acest studiu în context.
Contextul precum recomandarea generală a experților de a limita consumul de cafeină la 400 mg pe zi (aproximativ patru ceşti de cafea) – exagerarea ar putea duce la probleme precum insomnia sau pirozisul (refluxul conținutului gastric acid in esofag).
De asemenea, acest studiu a analizat o altă întrebare ce a frământat oamenii de ştiinţă: cum genetica afectează consumul de cafea.
Noi toţi metabolizăm cafeaua la rate diferite, ceea ce afectează sensibilitatea noastră la ea, dar datele arată că aceasta nu are nici un efect asupra legăturii dintre consumul de cafea şi o viaţă mai lungă.
Luând în considerare punctele forte şi slabe ale studiului şi toate celelalte efectuate anterior (en), noi putem califica aceasta că fiind încă o dovadă a faptului că, cafeaua într-adevăr pare să îmbunătățească sănătatea în anumite moduri – chiar dacă noi nu ştim exact cum.
Fără îndoială vor fi efectuate mai multe studii în viitorul apropiat.
Între timp, nu vă faceți griji în privința unei cești în plus dimineața, deoarece ea probabil este benefică pentru dvs.
Cercetarea a fost publicată în JAMA Internal Medicine.
Lasă un răspuns