Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Capacitatea memoriei creierului uman este de zece ori mai mare decât sa crezut

ianuarie 24, 2016 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Memoriei creierului uman este de zece ori mai mare
Creierul uman are o capacitate a creierului de zece ori mai mare decât se credea anterior. Acest lucru a fost confirmat de oamenii de ştiinţă din SUA, care au măsurat capacitatea de stocare a sinapselor, conexiuni ale creierului care sunt responsabile , pentru stocarea memoriei. Ei au descoperit, că în medie o sinapsă poate deţine aproximativ 4.7 biţi de informaţie.

Creierul uman are o capacitate care este de zece ori mai mare decât se credea mai înainte.

Fapt susţinut de oamenii de ştiinţă care au măsurat capacitatea de stocare a sinapselor, conexiuni ale creierului care sunt responsabile pentru stocarea memoriei.

Ei au descoperit că, în medie, o sinapsă poate deţine aproximativ 4.7 biţi de informaţie. Aceasta înseamnă că creierul uman are o capacitate de un petabait, sau 1 000 000 000 000 000 baiţi.

Un petabait este aproximativ aceeaşi ca 20 de milioane de dulapuri cu patru sertare pline cu text sau aproximativ 13.3 ani de înregistrări HD-TV.

Ca şi computerul, creierul are o capacitate de stocare care determină câtă memorie poate el reţine.

Cu toate acestea, în timp ce puterea computerului poate poate fi măsurată cu acurateţe în biţi, cantitatea de informaţii pe care creierul o poate procesa depinde de intensitatea semnalelor electrice care sunt transmise între neuroni.

Prin urmare, înţelegerea modului în care aceste semnale sunt mediate, este esnţial, dacă dorim să descoperim capacitatea totală de memorie a creierului.

Deşi, o măsurare precisă a acestei capacităţi nu a fost convenită, un nou studiu care a apărut în revista eLife sugerează că estimările brute anterioare pot subestima semnificativ capacităţile de stocarea a memoriei creierului.

De fapt, ei sugerează că capacitatea noastră de memorie poate fi de zece ori mai mare, decât sa crezut până acum.

Noul studiu, de asemenea, răspunde la o întrebare de lungă durată, cum creierul poate fi atât de eficient energetic şi ar putea ajuta inginerii sa construiască computere puternice care în acelaş timp să economisească energia.

“Aceasta este o bombă reală în domeniul neurologiei”, a spus Terry Sejnowski, profesor la Institutul Salk şi co-autorul lucrării publicate în eLife.

“Noi am descoperit cheia pentru deblocarea principiului construcţiei a modului cum neuronii hipocampuslui funcţionează cu consum redus de energie, dar, cu o mare putere de calcul.

Noile noastre măsurări a capacităţii de memorie a creierului cresc estimările prudente cu un coeficient de la cel puţin 10 la un petabait (stocare a datelor care echivalentă cu 2 la puterea 50), similar ca World Wide Web”.

Memoria şi gândurile noastre sunt procese electrice şi chimice a activităţii creierului nostru.

Celule nervoase, comunică una cu alta prin intermediul unor anexe numite axoni şi dendrite,  primii  transportă semnalele electrice la periferie mai departe în afara corpului celulei iar cel din urmă transmite impulsurile nervoase primite de la alte celule.

Axonul unui neuron se întâlneşte cu o dendrită a altei celule nervoase la o joncţiune numită sinapsă, mărimea căreia determină intensitatea semnalelor care ea o poate transmise.

Semnalele călătoresc peste sinapse ca substanţe chimice, numite neurotransmiţători pentru a spune neuronului receptor dacă să transmită un semnal electric la alţi neuroni.

Cifra diferită a puterii semnalului generată de fiecare sinapsă, dictează cât de multă informaţie poate fi procesată, ceea ce înseamnă că capacitatea totală de memorie a creierului depinde de numărul de sinapse care el le conţine.

Fiecare neuron poate avea mii de aceste sinapse cu mii de alţi neuroni.

Hiocampus - memoria creierului
Echipa Salk, în timp ce studia hipocampusul (violet), a observat ceva neobişnuit. În unele cazuri, un singur axon la un neuron avea două sinapse ce ajungeau la una singură dendritică de celui de al doilea neuron. Acest lucru sugerează că primul neuron părea să transmită un mesaj duplicat neuronului de primire.

Sinapsele sunt încă un mister, deşi se ştie, disfuncţiile lor pot provoca o serie de boli neurologice.

Sinapsele mai mari sunt mai puternice, ceea ce face mai probabilă activarea neuronilor din jurul acestora, decât din jurul sinapselor medii sau mici.

În timp ce se făcea o reconstrucţie 3D de ţesut de hipocampus de şobolan, echipa lui Salk a observat ceva neobişnuit.

În unele cazuri, un singur axon a unui neuron forma două sinapse ce se conectau la o singură dendrită a unui al doilea neuron.

La început, cercetătorii nu au luat în considerare această duplicitate, care se întâlnea în 10% de cazuri în hipocampus.

Dar Tom Bartol, un cercetător din echipa Salk, a avut o idee: dacă s-ar putea măsura diferenţa dintre aceste două sinapse foarte similare, cum ar fi acestea,  ei ar  avea o înţelegere mai bună ce priveşte dimensiunile sinaptice.

“Am fost uimiţi să constatăm că diferenţa în dimensiunile sinapselor perechi este foarte mică, în medie, de doar circa opt procente. Nimeni nu a crezut că ar fi o aşa mică diferenţă. Aceasta este o deviere de la natură”, a spus Bartol.

Capacitate memorie de zece ori mai mare
Într-o resconstrucţie a ţesutului cerebral în hipocampus, savanţii de la Salk au constatat apariţia neobişnuită a două sinapse la axonul unui neuron (banda neagră translucidă) formează două tulpini pe aceeaşi dendrită a celui de al doilea neuron (galben). Acest fapt sugerează că primul neuron pare să transmită un mesaj duplicat.

Deoarece capacitatea de memorie a neuronilor depinde de mărimea sinapselor, această diferenţă de opt procente sa dovedit a fi un număr cheie la care echipa apoi ar putea conecta modelele lor algoritmice.

“Datele noastre sugerează că sunt de 10 ori mai multe dimensiuni distincte a sinapselor decât se credea anterior”, a declarat Bartol.

În termeni de calculator, 26 de mărimi diferite a sinapselor  corespunde cu aproximativ cu 4.7 de biţi de informaţii.

Anterior, se credea că creierul este capabil de  a stoca doar de la unul la doi biţi pentru memoria scurtă şi lungă în hippocampus.

“Aceasta este aproximativ la un ordin mărime de precizie mai mult decât oricine şi-a imaginat vreodată” a spus Sejnowski.

Constatările oferă, de asemenea, o explicaţie valoroasă la eficienţa surprinzătoare a creierului.

Creierul unui adult treaz generează aproximativ 20 de waţi  de putere continuă, tot atât de mult ca un bec slab.

Descoperirea celor de la Salk ar putea ajuta savanţii în computere să construiască calculatoare ultra-precise, dar eficiente energetic, în special celea care folosesc “învăţarea profundă” şi reţele neuronale artificiale, tehnici capabile de învăţare şi analize sofisticate, cum ar fi vorbirea, recunoaşterea obiectelor şi traducerea.

“Acest truc al creierului la sigur indică o cale pentru a proiecta calculatoare mai bune”, a spus Sejnowski.

Filed Under: Ştiinţă, Ultimele articole Tagged With: anatomie, biologie, creier, memorie

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Albatrosul - animale din antarctica 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 122 views | posted on 27/03/2018
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 58 views | posted on 01/06/2016
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 57 views | posted on 12/11/2015
  • Curiozităţi despre sistemul solar 10 curiozități despre sistemul solar 56 views | posted on 02/11/2014
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 54 views | posted on 04/11/2015
  • Curiozităţi despre Africa 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesa... 48 views | posted on 21/10/2014
  • Casa înţelepciunii - ştiinţa in lumea musulmană 15 realizări incredibile din lumea musulmană în E... 33 views | posted on 12/10/2015

Ultimele interesante

Prima imagine făcută de Perseverance pe Marte

Roverul NASA Perseverance a aterizat cu succes pe Marte

februarie 20, 2021

Sistemul Alpa Centauri — o nouă potenţială exoplanetă

Un candidat pe rol de exoplanetă cu condiții pentru viață a fost observat în jurul Alpha Centauri A

februarie 14, 2021

FarFarOut — cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar

Astronomii tocmai au confirmat cel mai îndepărtat obiect cunoscut din sistemul solar

februarie 13, 2021

Prima viaţă pe Pământ

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

februarie 6, 2021

Super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

Astronomii au descoperit un super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

ianuarie 31, 2021

Cartea Morţii — Egiptul antic

Un sul gigantic al “Cărții Morții” a fost descoperit într-un cavou egiptean antic

ianuarie 24, 2021

Titanosaur — cel mai mare dinozaur

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

ianuarie 23, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Au fost descoperite urme ale unei păduri tropicale străvechi în Antarctica

Material nou uimitor ce trece într-o clipă de la superhidrofobic la superhidrofil

Conştiinţa ar putea fi doar un rezultat al fizicii de bază, spun cercetătorii

Posibil, astronomii în cele din urmă au văzut cum o stea devine gaură neagră

Misterioasa “Planeta Nouă” ar putea fi cauza oscilării întregului nostru sistem solar

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei “a fost rezolvat” de IA

Continue oare oamenii să evolueze? Oamenii de știință răspund

Oamenii de știință pentru prima dată au clonat calul lui Przewalski şi el e atât de drăguț

Urme de picioare umane vechi de 120 000 de ani au fost descoperite în Arabia Saudită

De ce unii oameni sunt mai atrăgători pentru ţânţari decât alții?

Categorii

  • Artă (13)
  • Curiozităţi (67)
  • Istorie (110)
  • Lume (163)
  • Natură (167)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (246)
  • Tehnologii (114)
  • Ultimele articole (805)
  • Universul (253)

© 2021 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored