Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Căutătorii de extratereștri detectează un semnal radio misterios de la steaua din apropiere

decembrie 21, 2020 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Telescopul Parkes — a detectat un semnal misterios
Telescopul Parkes din New South Wales, Australia, condus de Organizația de Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO), a detectat recent un semnal radio inexplicabil provenind din direcția Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de soare. Foto: CSIRO/PR IMAGE

Aproape sigur că nu este o telegramă extraterestră.

Dar undele care par să vină din vecinătatea Proxima Centauri vor ajuta astronomii să-şi perfecționeze tehnicile de căutare.

Astronomii ce caută semne de viață în alte lumi, au văzut ceva ciudat.

Un semnal radio încă neexplicat, care pare să vină din direcția celei mai apropiate stele de soarele nostru — o mică stea roșie la aproximativ 4,2 ani lumină distanță, numită Proxima Centauri.

Şi mai emoționant e faptul că, se cunosc cel puțin două planete ce se rotesc în jurul acestei stele, dintre care una ar putea fi temperată şi stâncoasă ca Pământul.

Vedeţi şi: Astronomii au descoperit o “oglindire” a planetei noastre şi a soarelui

Breakthrough Listen, un proiect ce se află de zeci de ani în căutarea emisiunilor extraterestre de la cel mai apropiat milion de stele, folosea Observatorul Parkes din Australia, pentru a studia Proxima Centauri, atunci când echipa a detectat semnalul aparent, pe care l-au numit BLC+1.

Undele radio au fost preluate în observațiile făcute între lunile aprilie şi mai 2019.

Vedeţi şi: Nou studiu — Mai mult de jumătate din stelele din Calea Lactee asemănătoare cu soarele ar putea avea planete locuibile

“E destul de previzibil ca din când în când să vedeți ceva ciudat, dar acest caz prezintă un interes deosebit, deoarece este foarte straniu, încât noi suntem puși în situația să ne gândim ce pași să întreprindem în continuare”, spune Sophia Sheikh (en), student absolvent la Universitatea de Stat din Pennsylvania şi membru al echipei Breakthrough ce conduce analiza semnalului.

Deși Sheikh şi alții suspectează cu tărie că semnalul este cu adevărat de proveniență umană, BLC-1 este cea mai tentantă detectare pe care Breakthrough a făcut-o până acum în ceea ce privește căutarea inteligenței artificiale (sau SETI — search for extraterrestrial intelligence).

Vedeţi şi: Un nou studiu: Ce dacă vizitatorul interstelar ‘Oumuamua este o navă solară extraterestră?

Echipa pregătește două lucrări ce descriu semnalul şi analiza ce va urma, ce încă nu este finalizată.

(Despre asta a anunţat The Guardian încă înainte ca lucrarea să fie gata pentru publicare).

În timp ce cercetătorii continuă să analizeze semnalul — iar experții avertizează că există aproape cu siguranță o explicație obișnuită, terestră — chiar şi un indiciu îndepărtat al existenței vieții dincolo de Pământ îi încântă pe oameni.

“Se vorbeşte mult despre senzaționalism în SETI”, spune Andrew Siemion (en), investigatorul principal al Breakthrough Listen.

“Cauza din care suntem atât de entuziasmați şi ne dedicăm carierele pentru SETI, este același motiv din care publicul devine atât de entuziasmat de asta. Aceasta sunt extratereștri! Aceasta este minunat!”

Şase decenii de căutare de extratereştri

Timp de 60 de ani, oamenii de ştiinţă scanează cerul în căutarea semnalelor radio ce ar putea fi de origine artificială — începând de la proiectul Ozma (en), o căutare efectuată în anii 1960 de Frank Drake.

Spre deosebire de undele radio produse de cosmos în mod natural, aceste şoapte extraterestre se aşteaptă să semene cu transmisiile pe care oamenii le folosesc pentru a comunica.

Astfel de semnale se vor încadra într-o gamă foarte îngustă de frecvențe radio.

De asemenea, ele ar trebui să aibă o “derivă” caracteristică, ce indică asupra faptului că sursa se deplasează spre sau de la Pământ — un indiciu, că sursa radio provine de la un obiect cosmic îndepărtat, cum ar fi o planetă din jurul unei stele.

Proxima Centauri
Vecinul nostru stelar cel mai apropiat, Proxima Centauri, așa cum este văzut de telescopul spațial Hubble.

“Doar tehnologia umană pare să producă astfel de semnale”, spune Sheikh (en).

“WIFI-ul nostru, turnurile celulare, GPS-ul, radioul nostru prin satelit — toate acestea arată exact ca semnalele pe care le căutăm, ceea ce face dificilă determinarea faptului dacă ele provin din spaţiu sau sunt generate de tehnologiile umane”.

De-a lungul deceniilor, astronomii au detectat numeroase semnale pretendente.

Unele s-au dovedit a proveni din surse astronomice necunoscute până atunci, cum ar fi pulsarii, corpuri cu o rotire rapidă ce radiază unde radio în cosmos, rămase în urma morții unei stele.

Primele explozii rapide de unde radio cunoscute — scurte explozii de unde radio ce sunt încă oarecum misterioase — păreau iniţial ca şi cum ar putea fi semnale artificiale.

Vedeţi şi: Posibil au fost detectate primele explozii rapide de unde radio în galaxia noastră

Semnalele numite peritoni, ce sunt explozii de emisii radio mai puţin energice, la fel au mirat oamenii de ştiinţă până în momentul în care le-a fost stabilită originea: un cuptor cu microundă.

BLC-1 ar putea fi emis de un obiect ce nu transmite aşa cum era de așteptat: un satelit ce nu a fost identificat, unul ce călătorea deasupra capului, un transmițător de la sol lângă linia de vedere a telescopului sau poate ceva şi mai banal, cum ar fi electronica defectă într-o clădire din apropiere sau a unei mașini ce trece pe alături.

“Toate experimentele noastre SETI se produc într-o mare absolută de interferențe. Există tone de semnale”, spune Siemion (en).

“Tot se rezumă la posibilitatea de a face diferență dintre o tehnosemnătură foarte îndepărtată şi propria noastră tehnologie”.

Şi apoi există semnale pe care astronomii nu au reuşit să le atribuie definitiv unei surse naturale, aşa precum celebrul semnal “WOW! (en)“, preluat de Observatorul Radio al Universității de Stat din Ohio în 1977, cunoscut pe larg ca Big Ear.

Acest flux extrem de clar de unde radio părea inițial o detectare SETI reală, dar nimeni nu a avut posibilitatea să o verifice sau să o regăsească repetat.

Un semnal ciudat

În 2015, Breakthrough a început o căutare de zece ani, finanțată de investitorul din Silicon Valley, Yuri Milner şi până la momentul de faţă echipa nu a găsit nimic definitiv în scanările lor a cerului.

Vedeţi şi: Uimitor, în jurul celei mai apropiate stele, orbitează o planetă similară cu Pământul

Începând cu aprilie 2019, Breakthrough a îndreptat telescopul Parkes către Proxima Centauri — nu neapărat pentru că oamenii de știință căutau extratereștri, ci pentru că sperau să înțeleagă mai bine izbucnirile uriașe pe care frecvent le emit micile stele pitice roșii precum Proxima.

Vedeţi şi: A fost confirmată prezenţa unei planete ca Pământul în jurul celei mai apropiate stele

În timpul procesării acestor observații în această vară, Shane Smith, un student de la Hillsdale College din Michigan, ce lucra cu Breakthrough, a observat semnalul BLC-1 aparent radiind de la stea.

Deşi semnalul este slab, BLC-1 a trecut toate testele pe care echipa Breakthrough le folosește pentru a filtra milioanele de semnale generate de oameni: Avea o lăţime de bandă îngustă, părea să deriveze în frecvență şi a dispărut când telescopul şi-a mutat privirea de la Proxima la un alt obiect.

În următoarele zile, au apărut patru semnale similare, deşi unele au fost excluse ca interferențe radio.

“Algoritmul nostru este foarte optimist în ceea ce privește tehnologia extraterestră”, spune Sheikh (en).

“Dar acest caz este foarte interesant, deoarece noi nu am ajuns niciodată la stadiul în care algoritmul găsea ceva cu adevărat interesant”.

Dacă BLC-1, contrar oricărui pronostic, este o carte poştală din sistemul stelelor de alături, apoi, statistic vorbind, Calea Lactee trebuie să fie totalmente umplută cu civilizații comunicante, spune Seth Shostak de la Institutul SETI.

“În acest caz, ar exista mai mult de o jumătate de miliard de societăți în propria noastră galaxie — asta pare foarte mult.”

Ce urmează

De la detectare, echipa a observat din nou Proxima Centauri — şi nu a găsit nimic.

Oamenii de ştiinţă lucrează la dezvoltarea de noi teste care ar putea identifica originea semnalului, inclusiv menținerea telescopului Parkes orientat spre Proxima.

“Dacă doriţi să faceţi declaraţii ştiinţifice, va trebui în mod repetat să observaţi şi să reproduceți fenomenul”, spune Sheikh (en).

“Aşa funcţionează metoda ştiinţifică”.

La începutul acestui an, Jill Tarter de la Institutul SETI a spus că procesul de creare de noi teste şi de a lucra cu sârguință pentru a confirma originea unui semnal este o parte firească a efortului SETI şi unul de la care toată lumea poate învăța şi beneficia.

“Noi căutăm altceva, pe altcineva acolo”, a spus Tarter la acel moment.

“A vedea brusc interferențe şi să credem că aceasta ar putea fi ceea ce noi căutăm şi apoi să înțelegem ce avem de făcut pentru a putea distinge şi avea încredere în orice rezultat pe care l-am putea obține — aceasta este o lecție bună”.

Vedeţi şi: 16 planete recent descoperite cu cele mai bune șanse de a găsi viaţă extraterestră în afara sistemului solar

Deja acum, Siemion spune că evaluarea BLC-1 a învățat echipa multe despre testarea datelor lor.

Observaţiile viitoare a Proxima Centauri vor fi valoroase pentru a înţelege cum se comportă astfel de stele — precum şi pentru realizarea unei căutări cuprinzătoare SETI a unui sistem stelar din apropiere cu planete cunoscute, chiar dacă nu este populat de extratereștri cu experiență tehnologică.

“În cele din urmă, cred că vom putea să ne convingem că [BLC-1] este o interferenţă”, spune Siemion (en).

“Dar rezultatul final va fi cu siguranță o experiență bună, ce va face experimentele noastre pe viitor mai puternice”.

Filed Under: Ultimele articole, Universul Tagged With: astronomie, descoperiri, extratereştri, viaţă pe alte planete

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Albatrosul - animale din antarctica 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 120 views | posted on 27/03/2018
  • Curiozităţi despre Africa 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesa... 80 views | posted on 21/10/2014
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 79 views | posted on 04/11/2015
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 78 views | posted on 12/11/2015
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 43 views | posted on 01/06/2016
  • Curiozităţi despre sistemul solar 10 curiozități despre sistemul solar 29 views | posted on 02/11/2014
  • Timpul ţi viteza luminii 10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate 28 views | posted on 22/06/2014

Ultimele interesante

Cea mai veche pictură rupestră

Cea mai veche pictură rupestră cunoscută găsită în Indonezia

ianuarie 16, 2021

Planeta Jupiter

Planeta Jupiter este mai mare ca unele stele, de ce noi nu am primit un al doilea soare?

ianuarie 11, 2021

cea mai veche şi îndepărtată galaxie

Astronomii au găsit cea mai veche şi îndepărtată galaxie de până acum

ianuarie 9, 2021

Calea Lactee este probabil plină de civilizații dispărute

decembrie 27, 2020

Marea conjuncţie — Jupiter şi Saturn

Marea conjuncţie — Jupiter şi Saturn aproape că se vor “atinge” în timpul solstițiului de iarnă — un rar spectacol ceresc

decembrie 19, 2020

Tau Boötes b — prima planetă detectată cu ajutorul semnalelor radio

Este posibil ca astronomii să fi detectat primul semnal radio provenit de la o exoplanetă

decembrie 18, 2020

Oamenii de știință au determinat volumul necesar de exerciții pentru a compensa o zi de ședere

decembrie 14, 2020

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Casă transparentă, casă instalaţie din lemn şi oglinzi

Pentru prima dată, a fost inversată parțial îmbătrânirea celulară la oameni

Baobabii misterioşi de pe Madagascar

Rezistenţă la antibiotice: Lumea este în pragul “erei post-antibiotice”

Astronomii descoperă cea mai mare explozie din istoria Universului

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei “a fost rezolvat” de IA

Continue oare oamenii să evolueze? Oamenii de știință răspund

Oamenii de știință pentru prima dată au clonat calul lui Przewalski şi el e atât de drăguț

Urme de picioare umane vechi de 120 000 de ani au fost descoperite în Arabia Saudită

De ce unii oameni sunt mai atrăgători pentru ţânţari decât alții?

Categorii

  • Artă (13)
  • Curiozităţi (67)
  • Istorie (108)
  • Lume (162)
  • Natură (165)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (246)
  • Tehnologii (113)
  • Ultimele articole (797)
  • Universul (249)

© 2021 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored