În cele din urmă, noi posibil ştim ce cauzează boala Alzheimer — şi cum să o oprim.
Dacă v-au sângerat gingiile atunci când v-aţi spălat astăzi pe dinți, s-ar putea să aveți probleme în privința aceasta.
În cele din urmă, noi posibil am găsit cauza de mult iluzivă a bolii Alzheimer: Porphyromonas gingivalis (en), bacteria cheie a bolii cronice a gingiilor.
Aceasta este o noutate rea, deoarece boala gingiilor afectează aproximativ o treime din toți oamenii.
Dar vestea bună este că, un medicament care blochează principalele toxine ale P. gingivals intră în studii clinice majore în acest an, iar cercetările publicate recent, arată că boala Alzheimer ar putea fi oprită sau chiar inversată.
Ar putea fi creat chiar un vaccin.
Alzheimer-ul este una dintre cele mai mari mistere din medicină.
Dat fiind faptului că populațiile au îmbătrânit, demenţa atins locul cinci după cauza morţii la nivel mondial.
Aproximativ 70% din cazuri sunt provocate de boala Alzheimer şi noi, deocamdată, nu știm cauza acesteia.
Bacteriile din creier
De multe ori, boala implică acumularea de proteine amiloid şi tau în creier, iar ipoteza principală susținea că boala apare de la controlul defectuos al acestor două proteine.
Dar, cercetările din ultimii ani au arătat că oamenii pot avea plăci amiloid fără a avea demenţă.
Vedeţi şi: Creierul poate curăța plăcile Alzheimer în timpul somnului
Aşa dar, eforturile depuse pentru tratarea bolii Alzheimer prin moderarea acestor proteine au eșuat, iar această ipoteză a fost serios pusă la îndoială.
Cu toate acestea, dovezile în creștere privitor la faptul că activitatea proteinelor amiloide ar putea fi un rezultat al apărării împotriva bacteriilor, a condus la mai multe studii recente privind rolul lor în dezvoltarea Alzheimer-ului, în special a celei care cauzează boala gingiilor, care este cunoscută ca un factor major de risc pentru această afecțiune.
Bacteriile implicate în boala gingiilor şi alte maladii, au fost găsite după moarte în creierul persoanelor care au avut boala Alzheimer, dar până acum, rămânea neclar faptul dacă aceste bacterii au cauzat boala sau pur şi simplu au ajuns prin leziunile cerebrale cauzate.
Legătura cu boala gingiilor
Multiple echipe de cercetare au investigat bacteria P. gingivalis şi deocamdată, au descoperit că ea invadează şi inflamează regiunile afectate de Alzheimer; aceste infecții gingivale pot agrava simptomele la șoarecii modificați genetic pentru a avea Alzheimer; şi ele pot provoca inflamații ale creierului precum Alzheimer, leziuni neuronale şi plăci amiloide la șoarecii sănătoși.
„Când cunoștințele se acumulează de la mai multe laboratoare independente ca acesta, ele sunt foarte convingătoare”, spune Casey Lynch (en) de la Cortexyme, o firmă farmaceutică din San Francisco, California.
În noul studiu, Cortexyme au raportat despre descoperirea enzimelor toxice — numite gingipain — pe care P. gingivalis le folosesc pentru a se hrăni cu ţesuturi umane în 96% din cele 54 de probe ale creierului cu Alzheimer pe care ei le-au analizat.
Mai mult ca atât, ei au găsit însăși bacteriile în toate cele trei creiere Alzheimer, ale căror ADN-uri au fost examinate.
„Acesta este primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului P. gingivalis în creierul uman şi gingipain-urile asociate în combinație cu plăgile” spune Sim Singhrao (en), de la Universitatea Central Lancashire, Marea Britanie.
Anterior echipa a descoperit că P.gingivalis invadează creierul șoarecilor cu infecții gingivale.
Ea a mai adăugat că noul studiu, de asemenea, este primul care arată că gingipain-ul bucățește proteina tau în astfel de moduri care i-ar putea permite ei să omoare neuroni, cauzând demenţa.
Bacteriile şi enzimele lor au fost găsite într-o cantitate mai mare la cei care au prezentat un declin cognitiv mai grav şi aveau mai multe acumulări de tau şi amiloid.
Vedeţi şi: Exercițiile pot întârzia declinul cognitiv la persoanele cu o rară formă de Alzheimer
De asemenea, echipa a descoperit bacteriile în lichidul spinal al oamenilor vii cu Alzheimer, ceea ce sugerează că această tehnică poate oferi o metodă pe termen lung de diagnosticare a bolii.
Atunci când echipa a molipsit șoarecele cu infecţia gingivală P. gingivalis, aceasta a condus la infecții cerebrale, producția de amiloid, îngrămădiri ale proteinelor tau şi leziuni neuronale în regiunile şi nervii afectați de Alzheimer.
Anterior, Cortexyme a dezvoltat molecule ce blochează gingipain-ele.
Administrarea lor șoarecilor, a dus la reducerea infecțiilor, oprirea producției de amiloid, scăderea inflamației creierului şi chiar salvarea neuronilor afectați.
Echipa a constatat că un antibiotic ce a ucis P. gingivalis, a făcut același lucru, dar nu atât de eficient, iar bacteria a dezvoltat rapid rezistenţă.
Ele n-au rezistat blocantelor de gingipain.
„Acest lucru oferă o speranță de a trata sau de a preveni într-o zi boala Alzheimer”, spune Singhrao (en).
Vedeţi şi: Noul tratament “inversează” Boala Alzheimer
O nouă speranță în tratamentul bolii
Unele probe de creier de la persoanele fără Alzheimer, de asemenea, aveau P. gingivalis şi acumulații proteice, dar la niveluri mai scăzute.
Noi deja știm că amiloidul şi proteina tau se pot acumula în creier timp de la 10 până la 20 de ani înainte de apariția primelor simptome Alzheimer.
Acest lucru, spun cercetătorii, arată că P. gingivalis ar putea fi o cauză a Alzheimer-ului, dar nu şi o consecință.
Boala gingiilor este mult mai răspândită decât boala Alzheimer.
Dar, „Alzheimer-ul lovește oamenii care acumulează gingipain şi leziuni în creier suficient de repede pentru a dezvolta simptome în timpul vieții lor”, spune Lynch.
„Noi credem că aceasta este o ipoteză universală a patogenezei”.
Cortexyme a raportat în luna octombrie (en), că cei mai buni dintre blocanții lor ai gingipain-ei au trecut testul de siguranță inițial la oameni şi au intrat în creier.
De asemenea, aceasta părea să îmbunătățească starea participanților cu Alzheimer.
Mai târziu, în acest an, firma planifică să lanseze un studiu mai amplu al medicamentului, prin cercetarea P. gingivalis în lichidul spinal şi îmbunătățirea cognitivă înainte şi după administrare.
De asemenea, ei intenționează să-l testeze împotriva însăși a bolii gingiilor.
Eforturile de a o combate, au condus o echipă din Melbourne să dezvolte un vaccin pentru P.gingivalis, care a început a fi testat în anul 2018 (en).
Un vaccin împotriva bolii gingiilor ar fi binevenit — şi dacă el, de asemenea, va opri şi Alzheimer-ul, impactul ar putea fi enorm.
Lasă un răspuns