În acest an, au avut loc atacuri asupra turnurilor 5G din întreaga lume, legate de temerile în privinţa coronavirusului.
Anul trecut, guvernul belgian a oprit testarea 5G din cauza îngrijorărilor legate de radiație.
Elveţia monitorizează riscurile prezentate de reţeaua 5G (en).
Un membru al Camerei Comunelor din Marea Britanie a avertizat parlamentul în privința „consecințelor nedorite (en)” ale modernizării 5G.
Temerile în privința 5G au devenit mainstream. Dar la baza lor nu stă nimic fundamental.
Dacă să vă afundați în afirmațiile din spatele acestor temeri, veți descoperi unele teorii de conspirații cu adevărat sălbatice.
Vedeţi şi: Adevăr, convingeri şi identitate: Seminţele scepticismului ştiinţific
Unii oameni susţin că 5G are o lungime de undă ca şi cea folosită la unele arme (en).
Sau că este folosit pentru a frânge spiritul inamicului.
Oamenii susțin că lungimile de undă mai mici, utilizate în fiecare nouă generație de infrastructură de telefonie mobilă, nu a fost niciodată testate şi, prin urmare, noi suntem similar ca cobaii utilizați pentru acest experiment tehnologic.
Vestea bună, e că toate aceste afirmații nu sunt adevărate.
„Toate lungimile de undă pe care le utilizează şi le va utiliza tehnologia 5G, sunt în totalitate sigure şi în curs de cercetare şi testare de zeci de ani”, a explicat recent pentru The Guardian, Howard Jones, șeful comunicațiilor tehnologice la furnizorul de rețele de telefonie mobilă din Marea Britanie EE.
„Este o inducere în eroare să spunem că este o tehnologie nouă şi, prin urmare, nu a fost testată”.
Există o spaimă mare în privința rețelelor de telefonie.
Este foarte mare probabilitatea că cei mai mulți nu vor putea explica ce-i asta 5G, aşa dar iată o scurtă privire în ansamblu asupra tehnologiei actuale.
Vedeţi şi: O nouă tehnologie ecologică generează electricitate “din aer”
Pe scurt despre tehnologia 5G
Atunci când utilizați telefonul, acesta interacționează cu un turn de telefonie mobilă din apropiere prin intermediul undelor radio.
Turnul de telefon apoi se conectează (de asemenea, prin intermediul undelor radio) la o rețea de bază, care apoi transmite informațiile primite şi le expediază înapoi.
Vedeţi şi: Astronomii descoperă cea mai mare explozie din istoria Universului
În prezent, dacă telefonul dvs. utilizează 4G, banda de frecvenţă a undelor radio pe care le folosește este undeva de la 2 la 8 GHz.
Aceasta este o frecvenţă puţin mai mare, decât frecvenţa de 1,8 – 2,5 GHz al 3G.
Utilizarea frecvenţelor mai mari are atât avantaje, cât şi dezavantaje.
Cu cât frecvenţa undei radio este mai mare, cu atât ea este mai scurtă.
Similar ca undele sonore, atunci când sunt mai scurte, ele pierd mai repede energia pe măsură ce se deplasează, respectiv parcurg o distanţă mai mică.
Zona de acoperire a unui turn telefonic — cunoscută şi ca stație de bază — se se numește „celulă”, care, de obicei, este în jur de 1-20 de kilometri, deşi poate fi mult mai mică, în funcție de câte telefoane sunt în zonă.
La frecvențe mai slabe, un turn acoperă mai puţină suprafață, de aceea e nevoie de mai multe turnuri.
Cu toate acestea, undele mai scurte, de asemenea, înseamnă că mai multe dispozitive pot fi conectate la un turn de telefon simultan.
Potențial, 5G poate oferi viteze de conectare la rețea ce vor fi substanțial mai mari, decât cele disponibile în prezent.
Unul din motivele din care oamenii sunt atât de îngrijorați în privința 5G, este faptul că rețeaua poate suporta frecvențe de până la 300 GHz, deși ţările în care va fi lansată, vor limita frecvenţele în mod diferit.
Aceste frecvenţe mai mari se numesc „lungimi de undă milimetrice”, deoarece ele au între 1 şi 10 milimetri în lăţime.
Undele mai scurte cu energia lor mai mare pot părea periculoase la valoarea nominală, dar nu există niciun temei pentru aceste îngrijorări.
„Frecvenţa mai mare nu înseamnă intensitatea mai mare, este ca şi cum ai compara albastru cu lumina roşie — este o lungime de undă diferită”, a declarat pentru ScienceAlert, Andrew Wood, un cercetător de bioefecte electromagnetice de la Universitatea Swinburne din Australia.
„La frecvenţa de 26 GHz a 5G, unda radio este absorbită în straturile exterioare ale pielii, înainte ca să ajungă la țesutul creierului.
Există terminaţii nervoase în piele, ce avertizează orice expunere excesivă”.
Wood, ca parte a cercetării sale, folosește modelarea computerizată avansată pentru a prezice absorbţia frecvenței radio în diferite părţi ale pielii.
Faptul că, lungimile de undă mai scurte nu sunt atât de pătrunzătoare ca cele mai lungi, înseamnă că turnurile de telefonie 5G trebuie amplasate mai aproape unul de altul, ceea ce nu îi impresionează pe cei deja nervoși în privința prezenței largi a undelor radio în mediul nostru.
„O altă schimbare semnificativă ce ţine de 5G, va fi centralizarea unei mari părţi a procesării, efectuată în trecut la stația de bază.
Pentru a face faţă unei densități mai mari a dispozitivelor şi a efectua o procesare sofisticată, se necesită o putere de calcul mai mare”, explică Philip Branch, de la Universitatea de Tehnologii Swinburne, pentru The Conversation.
„În loc ca acest lucru să fie efectuat de fiecare stație de bază, datele neprelucrate vor fi transmise într-o locație centrală şi vor fi procesate acolo”.
Aşa dar, de ce oamenii sunt atât de speriați?
Temerile de radiațiile electromagnetice nu este un lucru nou; cea mai simplă explicație este că promisiunea unei lansări 5G, ridică aceleași preocupări de acum zeci de ani ca în cazul tehnologiilor vechi (en) — doar că îmbrăcate într-o nouă ținută.
Vedeţi şi: Miturile moderne despre cancer — de la “produsele chimice” din alimente la WiFi
„Nivelurile de expunere pentru publicul larg vor fi mult sub limitele stabilite de ICNIRP, agenţia internaţională de revizuire asociată de OMS”, spune Wood.
„Prevalenţa telefoanelor mobile s-a schimbat de la zero la începutul anilor ’80 la peste 90% ]n populația australiană acum, fără o schimbare apreciabilă a ratelor de cancer la creier”.
Dar specialiștii au remarcat că posibil, doar posibil, există o singură sursă pe care o putem acuza în creșterea acestei fobii 5G: Rusia.
„Este o teorie în sensul că rușii vor să încetinească lansarea 5G în Occident, pentru a permite tehnologiei lor să țină pasul”, spune Wood.
Noi cu adevărat am putea realiza acest lucru, dacă ar fi dorinţă.
Dan T says
Posibil ca Rusia sa fi provocat-de beneficiat este sigur-de spaima unora de tehnologia 5G. Frecventa mai mare-unde mai scurte-cu energii mai mari pot avea sau nu repercusiuni neplacute pentru populatie. Se va vedea in urma studiilor. Oricum, dupa cat se vede, in marea de campuri electromagnetice in care traieste omenirea, se pare ca si-a spus cuvantul adaptarea in cei peste 100 de ani de contact.