Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Ce este coronavirusul nou şi cât de îngrijorați ar trebui să fim?

ianuarie 26, 2020 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Noul coronavirus Wuhan
Oamenii poartă măști de față în timp ce așteaptă la Gara Hankou pe 22 ianuarie 2020, la Wuhan, China, unde a izbucnit noul coronavirus 2019-nCoV. (Imagine: © Xiaolu Chu/Getty Images)

Iată ce trebuie să știți despre noul virus.

Noul coronavirus identificat s-a răspândit în China şi ajuns acum şi în alte câteva ţări.

Deoarece numărul cazurilor confirmate şi ale deceselor continuă să crească, oficialii din domeniul sănătății lucrează pe toate fronturile pentru a afla mai multe despre virus şi a întreprinde mai multe măsuri pentru a opri răspândirea acestuia.

Iată ce trebuie să ştiţi despre virusul ce a fost numit 2019-nCoV.

Actualizare duminică, 2 februarie 2020:

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a murit sâmbătă, ca urmare a coronavirusului din Filipine, informează Organizația Mondială a Sănătății.

Acest locuitor al orașului Wuhan venit pe Filipine, este prima persoană cunoscută ce a murit în afara Chinei din cauza coronavirusului.

Numărul morților de pe urma virusului nou a depășit 300 de persoane, iar infecțiile s-au accelerat, pe măsură ce mai multe țări au restricționat călătoriile către și dinspre țară, pe fondul temerilor crescute de molipsire.

Filipine este cea mai recentă țară ce interzice intrarea călătorilor din China.

Evenimentele cheie a evoluției coronavirusului:

  • Un bărbat de 44 de ani ce a călătorit pe Filipine este prima persoană cunoscută care a murit în afara Chinei din cauza virusului.
  • China a înregistrat 2590 de cazuri noi la 2 februarie și 45 de decese. Numărul celor infectați a crescut la 14 380 în țară, cu 304 de decese înregistrate în total.
  • Filipine și Rusia au blochează sosirile din China.
  • Autoritățile New York-ului spun că pacientul suspectat „se simte bine”.
  • China ar putea întâmpina dificultăți în ceea ce privește onorarea acordului comercial cu SUA.
  • A opta persoană din SUA diagnosticată cu noul coronavirus, este un student în vârstă de 20 de ani de la Universitatea Massachusetts din Boston, ce recent a vizitat Wuhan-ul, epicentrul focarului.

Universitatea John Hopkins a lansat o hartă live ce prezintă răspândirea virusului.

Ce este un coronavirus?

Ce este un coronavirus
(Image credit: Shutterstock)

Coronaviruşii sunt o familie numeroasă de viruşi ce pot provoca afecțiuni respiratorii, cum ar fi răceala obişnuită, potrivit Centrelor de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC — Centers for Disease Control and Prevention).

La un moment dat al vieții, majoritatea oamenilor se infectează cu coronaviruşi, însă de obicei simptomele se manifestă de la slab la moderat.

Vedeţi şi: Aproape 200 000 de viruși nemaivăzuți anterior au fost descoperiți ascunși în oceanele noastre

În unele cazuri, virusurile provoacă afecțiuni ale tractului respirator inferior, precum pneumonia şi bronşita.

Aceşti viruși sunt obișnuiți în rândul animalelor din întreaga lume, dar numai o mică parte din ei sunt cunoscuți că pot afecta oamenii.

În rare cazuri, coronaviruşii pot evolua şi a căpăta proprietatea de a se transmite de la animale la oameni.

Acest lucru s-a întâmplat cu coronaviruşii cunoscuţi sub denumirea de coronavirus sindrom respirator (MERS-CoV) şi coronavirusul acut sever al sindromului respirator (SARS-Cov), ambele cunoscute pentru faptul că provoacă simptome mai severe.

Câţi oameni au fost infectaţi cu noul virus?

(Image credit: Shutterstock)

Începând de duminică, sunt mai mult de 2700 de cazuri confirmate şi cel puţin 80 de decese legate de virusul 2019-nCoV, potrivit New York Times.

În seara de duminică, CDC a anunţat încă două cazuri în SUA, unul în California şi altul în Arizona.

Anterior se anunţa că, a treia persoană din SUA, acea din Orange County, California, a fost testată pozitiv la noul coronavirus; potrivit departamentului de sănătate din regiune, persoana venise din Wuhan şi se află în „stare bună”, a relatat Times.

Cea de-a doua persoană din Statele Unite (o femeie din Chicago) a fost confirmată a avea virusul pe 24 ianuarie, iar primul caz a fost confirmat la un bărbat din statul Washington la 21 ianuarie.

Deocamdată, toţi cei infectaţi din SUA, la fel recent întorseseră din Wuhan.

Primul caz „probabil” a fost raportat în Canada la un bărbat de 50 de ani, care s-a întors de la Wuhan la Toronto, a mai relatat Times.

Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă de la MIT au folosit un virus biologic pentru a face computere mai rapide

Cât de tare s-a răspândit virusul?

Răspândirea coronavirusului nou
(Image credit: CDC)

Primele cazuri a unui virus similar cu pneumonia a fost semnalat în Wuhan, China, 31 decembrie 2019.

De atunci, virusul s-a răspândit într-un şir de alte ţări, printre care Thailanda, Japonia, Republica Coreea şi Statele Unite, Australia, Franţa.

Primul caz din SUA (en) a fost confirmat pe 21 ianuarie la un bătrân din statul Washington, ce a călătorit recent în Wuhan.

La 24 ianuarie, oficialii au confirmat un al doilea caz (en) la o femeie din Chicago, ce, de asemenea, a călătorit recent în oraşul chinez.

Ambii au fost spitalizați, dar boala parcurge fără dificultăți, au spus oficialii.

De asemenea, CDC investighează peste 60 de persoane din 22 de state în ceea ce privește infectarea posibilă cu noul virus, au declarat oficialii vineri (24 ianuarie).

Până acum, unsprezece din acești oameni au fost testați negativ la virus.

De unde a venit virusul?

De unde a venit virusul?
(Image credit: Shutterstock)

Având în vedere faptul că, virusul a apărut pentru prima dată în Wuhan la persoanele ce au vizitat o piață locală de fructe de mare şi animale, deocamdată, oficialii au putut spune doar că, cel mai probabil virusul a fost transmis la om de la un animal.

Cu toate acestea, într-un nou studiu, cercetătorii au secvențiat genele 2019-CoV (aşa a fost numit virusul), care apoi au fost comparate cu secvenţele genetice a peste 200 de coronaviruşi ce infectează diverse animale din întreaga lume.

Rezultatele lor, descrise detailat în Journal of Medical Virology, au sugerat că 2019-nCoV este probabil generat de şerpi.

În ceea ce priveşte ce şarpe, oamenii de ştiinţă au observat că există doi şerpi care sunt răspândiţi în sud-estul Chinei unde a apărut focarul: şarpele krait cu multe benzi (Bungarus multicinctus) şi cobra chinezească (Naja atra).

Cu toate acestea, unii experţi au criticat studiul, spunând că nu este clar dacă coronaviruşii pot infecta şerpii.

Cum virusul a sărit de la animale la oameni?

O femeie se plimbă în fața unei piețe închise a fructelor de mare din Wuhan, China. Oficialii cred că piața este legată de un focar de pneumonie cauzat de un nou virus.   (Imagine credit: NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Este ştiut faptul că unii viruşi au capacitatea să se transmită oamenilor, iar acest coronavirus este unul dintre aceştia.

Dar cum? Studiul publicat în Journal of Medical Virology, ne sugerează o potenţială gazdă şarpe.

De asemenea, el a identificat o schimbare la una din proteinele virale în 2019-nCoV, ce permite virusului să recunoască şi să se lege de receptorii de pe anumite celule gazdă.

Această abilitate este un pas esențial pentru a pătrunde în celule, iar cercetătorii au spus că schimbarea acestei proteine particulare ar fi putut ajuta virusul să se transmită la om.

Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au reuşit să elimine virusul imunodeficienţei (HIV) din celulă

Poate coronavirusul 2019-nCoV să se răspândească printre oameni?

Cum coronavirusul 2019-nCoV se răspândeşte
(Image credit: Shutterstock)

Da, în cazuri limitate, potrivit CDC, dar modul primar de transmitere pare a fi, totuşi, de la animal la om.

În ceea ce priveşte modul prin care cineva se poate molipsi de virus, CDC spune că coronaviruşii umani sunt cel mai des transmiși de la o persoană infectată prin:

  • aer (din particulele virale de la o tusă sau strănut);
  • contactul direct (atingerea sau strângerea mâinilor);
  • un obiect sau suprafaţă cu particule virale pe el (după atingerea de gură, nas sau ochi, cu mâinile nespălate);
  • şi mai rar prin contaminarea fecală.

Cum acest virus poate provoca pandemie?

(Image credit: Shutterstock)

Pentru ca acest virus sau orice altul să provoace o pandemie printre oameni, el trebuie să întrunească trei lucruri: eficient să infecteze oamenii, să se înmulțească şi apoi cu ușurință să se răspândească printre oameni.

La momentul de faţă, CDC spune că acest virus se transmite de la om la om într-o manieră limitată, dar ei continuie investigațiile.

Cum noul virus se deosebeşte de SARS şi MERS?

Cum se deosebesc coronaviruşii
(Image credit: CDC/Cynthia Goldsmith, Azaibi Tamin)

MERS şi SARS sunt ambii cunoscuţi prin faptul că provoacă unele simptome grave la oameni.

Deocamdată, încă nu este clar cum noul virus se deosebeşte prin gravitate de ceilalţi, deoarece cauzând simptome grave şi moarte la unii pacienţi, în acelaşi timp, provocă doar o boală uşoară la alţii, potrivit CDC (en).

Toţi aceşti trei coronaviruşi pot fi transmiși de la om la om printr-un contact strâns.

MERS, ce se transmitea de la atingerea cămilelor infectate sau consumul cărnii sau laptelui lor, pentru prima dată a fost raportat în anul 2012 în Arabia Saudită şi în mare parte a fost limitat doar la peninsula Arabică, potrivit NPR (en).

SARS a fost raportat pentru prima dată în 2002 în sudul Chinei (cazuri noi nu au fost raportate până în 2004) şi se crede că s-a răspândit printre lilieci ce apoi au infectat zibetele (mamifer nocturn originar din Asia tropicală și Africa).

Noul coronavirus a fost cel mai probabil transmis prin atingerea sau folosirea în alimentație a unui animal infectat în Wuhan.

În timpul focarului SARS, virusul a ucis aproximativ o persoană din cele zece infectate.

Rata de deces a 2019-nCoV este încă necunoscută, deși majoritatea pacienţilor ce au murit în urma infecției au avut o vârstă mai mare de 60 de ani şi au avut condiții preexistente.

Cu toate acestea, acum mai recent, un tânăr sănătos a murit la Wuhan, trezind îngrijorarea că virusul ar putea fi mai periculos decât se credea, potrivit The Washington Post.

Care sunt simptoamele noului coronavirus şi cum poate fi tratat?

simptoamele noului coronavirus
(Image credit: Shutterstock)

Printre simptoamele noului coronavirus se numără febra, tuse şi respiraţia dificilă.

Aceste simptome sunt similare cu cele cauzate de SARS, potrivit unui studiu recent publicat în revista The Lancet.

În ciuda faptului că împărtășește unele simptome similare cu cele ale SARS, există „unele diferenţe importante”, cum ar fi absenţa simptomelor tractului respirator superior, aşa ca curgerea nasului, strănutul, durerile de gât şi simptomele intestinale precum diaree, ce au afectat 20-25% din pacienţii SARS, a spus într-o declaraţie autorul principal Bin Cao, de la Spitalul Prieteniei China -Japonia şi Universitatea Medicală Capitală, ambele din Beijing.

Nu există tratamente specifice pentru infecțiile cu coronavirus şi majoritatea oamenilor se recuperează singuri, potrivit CDC.

Deci, tratamentul presupune odihnă şi medicamente pentru ameliorarea durerii.

Un umidificator sau un duş fierbinte poate ajuta la ameliorarea durerilor de gât şi a tusei.

Cei bolnavi ușor, ar trebui să bea o mulțime de lichide şi să se odihnească, dar dacă boala prezintă simptome mai grave, persoana ar trebui să se adreseze la cea mai apropiată instituție medicală, au scris ei.

(Acesta este un sfat pentru toţi coronaviruşii, nu în special pentru acest nou virus).

Nu există nici un vaccin pentru noul coronavirus, dar cercetătorii de la Institutele Naţionale de Sănătate din SUA, au confirmat că sunt la fazele preliminare a dezvoltării unuia.

În plus, compania de medicamente Regeneron a anunțat că este la primele etape a dezvoltării unui tratament pentru acest virus, potrivit NBC News.

Ce se face pentru a opri răspândirea coronavirusului?

Medicii controlează pasagerii din China cu scanere termice pe aeroportul internațional Changi din Singapore pe 22 ianuarie 2020, întrucât autoritățile au sporit măsurile împotriva răspândirii noului coronavirus. (Credit de imagine: ROSLAN RAHMAN / AFP prin Getty Images)

Guvernu chinez a oprit majoritatea călătoriilor spre şi din Wuhan, precum şi în alte 12 oraşe din apropiere, potrivit The New York Times.

Această „blocare” afectează aproximativ 35 de milioane de oameni, a raportat Times.

Aeroporturile importante din SUA efectuează screeninguri de securitate pentru a se asigura că pasagerii sosiţi nu sunt infectaţi.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat vineri (24 ianuarie) că, în prezent, reevaluează eficienţa acestui screening.

De asemenea, CDC recomandă evitarea călătoriilor fără mare necesitate în Wuhan.

La ce să ne aşteptăm zilele următoare?

(Image credit: Shutterstock)

Analizând ce s-a întâmplat cu MERS şi SARS, există probabilitatea că o oarecare răspândire a virusului datorită contactului strâns între oameni să continuie, potrivit CDC.

Mai multe cazuri — inclusiv unele în SUA — vor fi probabil identificare în zilele următoare.

Vedeţi şi: 7 concepte ştiinţifice şi de sănătate greşite care trebuie să dispară odată cu anul 2016

Cum oamenii se pot proteja pe sine însuşi şi pe alţii?

(Image credit: Shutterstock)

în cazul călătoriilor în Wuhan, ar trebui să evitați contactul cu persoanele bolnave, cu animalele moarte sau vii, sa evitaţi pieţele de animale sau produsele de origine animală, cum ar fi carnea crudă, potrivit CDC (en).

Ar trebui să vă spălați des mâinile cu apă şi săpun timp de cel puţin 20 de secunde, au scris el.

Dacă sunteţi infectat de virus, puteți întreprinde măsuri cu scopul de a evita să-l transmiteți la alţii, cum ar fi izolarea în casă, separarea de ceilalți oameni din casă, purtarea unei măști pe faţă, acoperirea gurii în timpului tusei sau strănutului şi spălarea mâinilor, potrivit CDC (en).

Persoanele ce au călătorit în Wuhan şi s-au îmbolnăvit şi manifestă aşa simptome ca febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie în următoarele două săptămâni, trebuie să solicite imediat îngrijiri medicale şi a preîntâmpina personalul medical despre călătoriile recente.

Filed Under: Lume, Sănătate, Ultimele articole Tagged With: medicină, viruşi

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Jabuticaba - fructe exotice Brazilia
    Lume, Natură, Ultimele articole
    Jabuticaba: fructele exotice care cresc pe trunchi...

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Misterul grotei cu scoici din Margate

Pestaurant – primul restaurant din lume unde se servesc insecte în ciocolată

„Nomazii de mare” primii oameni cunoscuți, adaptați genetic la scufundări

Polinezienii şi americanii nativi au contactat înainte de sosirea europenilor, potrivit unui studiu genetic

Este oare posibilă comunicarea cu câinii şi pisicile cu ajutorul Inteligenţei Artificiale?

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored