Astronomii au descoperit cea mai fierbinte exoplanetă cunoscută la moment, o lume în care temperaturile le depăşesc pe celea de pe suprafaţa celor mai multe stele.
Această planetă similară cu Jupiter, cunoscută sub numele KELT-9b, fulgeră în jurul stelei sale fierbinţi la fiecare 1,5 zile pământeşti.
Orbita sa este atât de strâmtă încât gigantul gazos este mareic blocat, fiind îndreptat întotdeauna cu aceaşi faţă la stea, la fel ca şi în cazul cu Luna şi Pământul.
Temperaturile pe „partea de zi” a planetei KELT-9b ajung la 4 300 de grade Celsius, au declarat desoperitorii planetei.
Această planetă este mai fierbinte decât stelele pitice care domină galaxia Calea Lactee şi are o suprafaţă cu doar 1200 grade Celsius mai rece decât cea a soarelui.
(Cu toate acestea, temperaturile din atmosfera exterioară a soarelui sau corona, pot ajunge până la aproximativ 1,67 milioane de grade Celsius).
Astfel de temperaturi extreme fac planeta KELT-9b un loc cu adevărat nelumesc.
De exemplu, aşa molecule precum apa şi dioxidul de carbon probabil nu ar putea exista în atmosfera planetei, au spus cercetătorii.
„Este o planetă ca oricare alta, cu definiţii tipice bazate pe masă, dar atmosfera sa aproape la sigur se deosebeşte de cea a oricărei alte planete vreodată văzute doar din cauza temperaturii sale pe partea de zi”, a spus într-o declaraţie Scott Gaudi, profesor de astronomie de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.
Gaudi este co-conducătorul studiului ce a anunţat descoperirea planetei KELT-9b, care a fost publicat pe 5 iunie în revista Nature.
Steaua gazdă KELT-9 este mai mare şi mai fierbinte decât soarele, iar radiaţia sa intensă provoacă atmosfera planetei KELT-9b să se umfle: Planeta este de 2,8 ori mai mare ca Jupiter, dar numai pe jumătate la fel de densă, au spus cercetătorii.
„KELT-9 radiază aşa de multă radiaţie ultravioletă, încât ea complect poate evapora planeta”, a spus în aceeaşi declaraţie Keivan Stassun, un profesor de fizică şi astronomie de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee, SUA.
„Sau, dacă planeta gigantică gazoasă KELT-9b posedă un nucleu solid, după cum sugerează unele teorii, planeta ar putea fierbe până la o piatră goală, asemeni ca planeta Mercur”.
Cercetătorii au descoperit planeta KELT-9b folosind telescopul Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT) de la Observatorul Winer din sud-estul Arizonei, care a văzut trecerea sau tranzitarea exoplanetei prin faţa stelei sale gazdă. (Mai există un alt telescope KELT în Africa de Sud; aceste instrumente necostisitoare sunt concepute pentru a detecta planetele care tranzitează stelele relativ luminoase).
Vedeţi şi: NASA a anunţăt descoperirea a mai mult de 1200 de exoplanete noi
Astronomii intenţionează să examineze planeta KELT-9b cu alte instrumente, printre care telescoapele spaţiale Hubble al NASA şi Spitzer şi, de asemenea, telescopul spaţial al agenţiei numit James Webb de 8,9 miliarde dolari SUA , care este programat să fie lansat la sfârşitul anului 2018.
Imaginile telescopului Hubble ar putea dezvălui dacă planeta KELT-9b într-adevăr se evaporează – în caz dacă ea posedă o coadă asemănătoare cu cea a unei comete – şi a ajuta astronomii să evalueze timpul cât planeta va putea supraveţui ca un gigant gazos (spre deosebire de nucleul radiat).
„Pe măsură ce încercăm să dezvoltăm o imagine completă a varietăţii altor lumi de acolo, este important să ştim nu numai cum planetele se formează şi evoluează, dar şi condiţiile în care ele sunt distruse”, a spus Stassun.
Sursă: Space.com
Lasă un răspuns