
După decenii de a fi presupusă pierdută definitiv pentru ştiinţă, cea mai mare albină din lume a fost redescoperită.
Albina gigantică — care este aproximativ de lungimea degetului mare — a fost găsită pe o insulă indoneziană mai puțin explorată.
După zile de căutări, experții în explorarea naturii sălbatice au găsit o singură femelă vie, pe care au fotografiat-o şi filmat-o.
Este cunoscută ca albina gigantică a lui Wallace, insecta a fost numită astfel în cinstea naturalistului şi exploratorului englez Alfred Wallace, care a descris-o în 1858.
Oamenii de știință au găsit o serie de mai multe exemplare în 1981, dar de atunci nu au mai văzut-o.
În ianuarie, o echipă a urmat pașii lui Wallace din călătoria sa prin Indonezia, în încercarea de a găsi şi fotografia albina.

„A fost deosebit de uluitor să vezi acest ‘buldog zburător’ din lumea insectelor despre care nu mai eram siguri că mai există şi să avem o dovadă reală drept în faţa ochilor noștri în sălbăticie”, a spus fotograful naturalist, Clay Bolt (en), ce a făcut primele fotografii şi video ale speciei în viaţă.
Vedeţi şi: 20 cele mai interesante curiozităţi despre insecte
A vedea cât de frumoase şi mari sunt într-adevăr speciile în viaţă, a auzi zdrăngănitul aripilor uriașe, a fost pur şi simplu incredibil.
Albina gigantică a lui Wallace (Megachile pluto)
- Cu o anvergură a aripilor de 6 cm, albina gigantică a lui Wallace este cea mai mare albină din lume.
- Femelele îşi fac cuiburile în mușuroaiele de termite, folosindu-şi mandibulele mari în colectarea răşinei lemnoase lipicioase pentru aşi zidi cuibul şi al proteja de invazia termitelor.
- Specia depinde de pădurea primară de şes, ce oferă rășină şi cuiburile termitelor din arbori atât de necesare.
- Wallace, care a dezvoltat teoria evoluției în același timp cu Charles Darwin, a descris albina ca fiind „o insectă mare neagră similară cu viespea, cu mandibule imense asemănătoare cu cele ale gândacului rădaşca„.
Vedeţi şi: Fioroasele furnici luptătoare, primele insecte observate că îşi tratează soldații răniţi
Descoperirea, de pe insulele indoneziene, cunoscute sub denumirea de Molucele de Nord, creşte speranță că pădurile din regiune încă mai găzduiesc una dintre cele mai rare şi căutate insecte din lume.
În prezent nu există nici o protecție juridică în ceea ce privește comercializarea ei.

Eli Wyman, cu una dintre puținele exemplare ale albinei uriașe ale lui Wallace.
Membrul expediției şi expertul în albine, Eli Wyman, entomolog la Universitatea Princeton, speră că redescoperirea va provoca cercetări viitoare menite să înțeleagă mai bine istoria vieții albinilor şi va oferi mai multe informații în privința eventualelor eforturi viitoare pentru a o proteja de la dispariție.
Grupul de protejare a mediului, Conservarea Globală a Vieţii Sălbatice (
Global Wildlife Conservation – GWC), care a lansat căutările la nivel global a „speciilor pierdute”, a sprijint călătoria.
„Prin faptul că facem albina un lider renumit în întreaga lume în mișcarea de conservare a speciilor, suntem încrezători că specia va avea un viitor mai încrezător decât dacă ar fi fost colectată în liniște şi ar fi fost dată uitării”, a spus Robin Moore (en).
În ianuarie, grupul a anunțat că a descoperit broaște boliviene mult mai rare, aparţinând unei specii ce se presupune că se trage de la un singur mascul.
Lasă un răspuns