Enigmatica imagine „Mona Lisa” de Leonardo da Vinci este probabil e cea mai reprodusă în istoria artei, dar încă niciodată în istorie ea nu a fost pictată pe aşa o pânză mică.
Folosind posibilităţile nanotehnice noi, cercetătorii au creat o miniatură Mona Lisa care se întinde pe o porţiune de 30 de microni, doar o treime din lăţimea firului de păr.
Echipa din Georgia Tech au creat această capodoperă moleculară folosind un microscop atomic puternic şi procesul supranumit NanoLitografiaTermoChimică, sau prescurtat NLTC (eng. ThermoChemical NanoLithography, TCNL).
Fiecare pixel de 125 de nanometri al „Micro Lisei” reprezintă un set limitat de reacţii chimice. Aceasta tehnică a permis cercetătorilor să controleze cantitatea de căldură aplicată pe fiecare pixel pentru a schimba numărul de molecule create în fiecare punct. Mai multă căldură, mai multe molecule şi mai multe nuanţe de gri. În aşa fel echipa a creat mica copie a celei mai faimoase capodopere a lui Leonardo da Vinci.
Arta microscopică a demonstrat capacitatea procesului NLTC de a efectua schimbări în concentraţia moleculară la o aşa scară mică, şi oamenii de ştiinţă cred că această tehnică poate fi aplicată la fabricarea la scară nanomoleculară.
Sursă: Discovery News
Lasă un răspuns